Горещи данни! ГЕРБ се откъсна, ще прави ли кабинет?

Ново проучване на ЕСТАТ вещае труден парламент

Горещи данни! ГЕРБ се откъсна, ще прави ли кабинет? | StandartNews.com

8 партии имат шанс да влязат в следващия парламент, ако изборите бяха днес. Преднината на ГЕРБ пред "Продължаваме промяната" пък е 9,3 процента. Това сочат резултатите от новото социологическо проучване на изследователска и консултантска компания ЕСТАТ. То е осъществено чрез пряко лично интервю на таблети сред 1005 пълнолетни български граждани, подбрани по пол, възраст и тип населено място. Извършено е от 10 до 17 септември със собствено финансиране.

ГЕРБ-СДС получават 26.1% от гласовете, следвани от "Продължаваме промяната" с 16.8%, ДПС - 10.3%, "Възраждане" с 10.1%, пети са БСП - 9.3%, а след тях е "Демократична България" с 6.9 на сто.

"Български възход" и "Има такъв народ" са близо до 4-процентната бариера, сочи още проучването.

Анализът показва, че следващият парламент ще е силно фрагментиран, независимо дали ще се състои от 6, 7 или 8 партии. Опонентите на ГЕРБ от предходното редовно управление ще бъдат далеч от мнозинство, а за партията на Бойко Борисов, дори като първа сила, ще е много трудно да намери приемливи партньори за съставяне на кабинет, отбелязват от агенция ЕСТАТ.

Прагът за влизане в парламента също ще бъде рекордно нисък - между 90 и 100 хиляди гласа. Най-високо участие се очаква от хората на възраст между 50 и 60 години, завършилите университет, мениджърите и в населените места, различни от София.

Две трети от българите смятат за най-големите проблеми на държавата поскъпването на живота, ниските доходи и цените на енергията и горивата. 10 на сто от анкетираните са извели корупцията на първо място.

Предстоящите избори попадат в изключително негативен събитиен контекст, което формира усещането, че от вота зависи малко или нищо. Посланията на политическите сили са слаби, а кампанията е вяла и като следствие избирателите ще гласуват не за най-добрата, а за най-малко лошата алтернатива. Това неминуемо ще се отрази на активността, която и без това бележи отрицателен тренд - от 50 на сто през април, миналата година, до 40 на сто през ноември, смятат социолозите от ЕСТАТ.

Според тях данните дават основание да се очаква активност в рамките на 2,2 - 2,5 милиона избиратели, което прави между 33 и 38 на сто от всички, имащи право на глас, включително гласуващите в чужбина.70% от избирателите са твърдо решили кого да подкрепят. Техният дял е значително над средния сред хората над 50 години, работещите, пенсионерите и столичаните. Малко над една четвърт още не са направили избора си, но вероятността повечето от тях изобщо да гласуват, както и да концентрират вота си предимно в една политическа сила е само теоретична.

В подредбата на политическите сили пълна яснота има единствено по отношение на първото място на ГЕРБ. Втората позиция на ПП също изглежда сигурна според данните, но загуба на подкрепа за тях в последните дни на кампанията, както и скрит вот или прилив към "Възраждане", могат да доведат до разместване.

***

Социологическото проучване е направено от  изследователска и консултантска компания ЕСТАТ. То е осъществено чрез пряко лично интервю на таблети сред 1005 пълнолетни български граждани, подбрани по пол, възраст и тип населено място. Извършено е от 10 до 17 септември със собствено финансиране.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай