ДПС готово за изборите. Карадайъ обяви голямата цел

ДПС одобри правилата за номинации и подреждане на изборите

ДПС готово за изборите. Карадайъ обяви голямата цел | StandartNews.com

Структурите на ДПС са в готовност за провеждане на предстоящите избори. Надяваме се да получим такъв резултат, че това, което не можа да се случи в 48-ото НС, да стане в 49-ото. А именно - да преодолеем политическата криза и 49-ото НС да излъчи редовно правителство. Това заяви лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ на брифинг след заседанието на Централния съвет на партията.

ДПС трябва да е част от мнозинството, което ще излъчи редовния кабинет в 49-ото НС, формулира Карадайъ голямата цел пред Движението.

Едно от решенията на Централния съвет на ДПС е, че Движението ще се яви самостоятелно на тези поредни, ненужни предсрочни избори, съобщи Карадайъ. Централният предизборен щаб на ДПС остава в същия състав, запазват се и процедурните правила за номиниране и издигане на кандидат-депутати.

Колегите казаха, че тези ненужни предсрочни избори са своеобразен поправителен изпит и ние ще се явим на него със същите процедурни правила, както на предишния вот, подчерта Карадайъ.

Като видях кондицията на нашите партийни структури, мисля, че ДПС е онази политическа партия, към която трябва да се насочат всички български граждани от всички етноси, каза Карадайъ. И съобщи : "Кампанията ни за 49-ото НС ще е сходна с тази, която направихме за 48-ото НС - с отговорност, искреност и откровеност ще застанем пред българските граждани, ще чуем и посочим проблемите и ще дадем нашите предложения и идеи за изход от кризите.".

Мантрата да се преиграва на добри и лоши и да се рисува образа на опонента като лошия, като ламята, дявола, черния, а от другата страна да стои добрият, свети Георги, който ще победи ламята, изгражда митовете в България и ражда "героите-спасители". Ние трябва да сме си извлекли нужните уроци, които историята ни даде шанс да научим. Няма нужда нито от герои-спасители, нито от митове, нито от изкуствени разделителни линии и противопоставяне, каза Карадайъ в отговор на въпрос.

В тази ситуация за пореден път ще кажа, че ако за българските граждани важи максимата "Обединението прави силата", ако важи тезата, че в заедност можем да гарантираме просперитет в нашата родина, то това би трябвало да важи и за политиците, и за работата в Народното събрание, подчерта лидерът на ДПС.

И обратното - противопоставянето и разделението в Народното събрание ражда разделение в обществото. А от историята знаем че няма просперитет в разединеното общество, категоричен бе Карадайъ.

Той не даде оценка от името на партията за работата на служебния кабинет, тъй като ДПС не е правило такава. Но каза личната си. Тя е много добра, защото основното задължение на служебния кабинет е да произведе честни, демократични и прозрачни избори, заяви Карадайъ.

Ние проблем с Бойко Рашков не сме имали. Но България има един сериозен проблем от гледна точка на добрите и лошите, коментира още Мустафа Карадайъ. Когато на някого залепим етикета "добър", на него сякаш вече му е позволено да нарушава Конституцията и законите в страната, да нахлува в домовете на хора в неравностойно положение, да иззема без да му влиза в работата избирателни списъци и дейности на РИК, на ЦИК, продължи лидерът на ДПС. И заяви: "Бойко Рашков нарушаваше закона, принуждаваше демократичната полиция да става милиция и да изпълнява политически поръчки. Демократичната полиция спазва закона и следи за спазването на закона.".

Призовавам всички органи, ангажирани с провеждането на изборите, да направим така, че всеки български гражданин, който иска, да може да упражни своето право на глас и този негов глас за бъде честно и коректно отчетен. Местните власти да си изпълнят задълженията по закон и да направят подвижните избирателни секции, така че всички български граждани в неравностойно положение да могат да упражнят правото си на глас, призова лидерът на ДПС.

Напрежение с Велислав Минеков нямаме, каза Карадайъ в отговор на журналистически въпрос. С Минеков имахме възможността и да се виждаме, и да пием кафе. Той има много добри идеи за защита на културното, архитектурното, историческото наследство. Доколкото знам са се виждали и с нашите експерти и няма проблем идеите му, обогатени с нашите, да станатнаша законодателна инициатива. Няма нищо лошо ние като сериозна политическа партия да се вслушваме в хората с опит в различни полета. Ние можем чуем всеки, който има идеи за по-добро бъдеще на България, заяви още Мустафа Карадайъ.

Попитан дали Делян Пеевски ще бъде в листите на ДПС, Мустафа Карадайъ отговори: "През 2021 г. не бях толкова настоятелен г-н Пеевски да бъде листите и по неговото желание той се отказа. Сега, за 49-ото НС, ако той има достатъчно номинации според нашите процедурни правила, аз ще бъда настоятелен той да не се отказва, да бъде в листите и в 49-ото НС.".

На въпрос какво трябва да бъде поведението на политическите сили, за да има редовно правителство, излъчено от следващия парламент, лидерът на ДПС отговори: "Такъв призив отправихме и от трибуната на НС - още отсега да направим така, че крехкият разговор, който започна в 48-ото НС да можем да го превърнем в диалог в 49-ото. Диалог, който е нужен за преодоляване на политическата криза. Не е задължително опонентите да не си говорят и да се мразят. Всеки със своя капацитет и програми трябва честно да застане пред своите избиратели и след изборите да преодолеем политическата  криза. За да има мнозинство за редовен кабинет.". 

Българските граждани обедняват с всеки изминал ден. И държавата обеднява. Ние трябва да вземем мерки за икономиката. Нослужебен кабинет не може да води дългосрочни политики. Редовен кабинет е необходимото условие за преодоляване на кризите, обобщи Карадайъ.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай