Човек на Слави каза кой трябва да назначава правителството

България трябва да промени формата си на управление, смятат от "Има такъв народ"

Човек на Слави каза кой трябва да назначава правителството | StandartNews.com

България трябва да промени формата си на управление, обяви в интервю за бТВ Ивайло Вълчев от "Има такъв народ".

"Ако тази система работеше, нямаше да бъдем в този вече 2-годишен лупинг от избори. Тогава просто президентът ще назначи правителство с министър-председател от партията, която е спечелила изборите. Това е системата, която работи", добави той.

„Подписката за референдум за свикване на Велико народно събрание, което да разгледа въпроса за президентска република, върви. Това е идея, която особено в този пети пореден цикъл на избори, който не успява да излъчи работещо правителство, е много актуална“, заяви Ивайло Вълчев.

Той допълни, че ИТН са „за“ това хората да бъдат питани по важните въпроси.

„Представям си президентска република с атрибутите на Франция. САЩ са още повече, защото там президентът директно назначава правителството такова, каквото той смята, че трябва да бъде“, заяви Вълчев.

„Паметникът на Съветската армия трябва да остане някъде и да се види, защото ако премахнем абсолютно всичко от миналото си, има опасност да го забравим. В центъра на София е логично да има паметник на български цар, на българки хан“, заяви Ивайло Вълчев.

Той допълни, че не е добре най-високият паметник в София да бъда паметник на чужд войник.

„Често навремето, говорейки си с руснаци, отговаряйки на техните нападки: „България ни предаде, присъединявайки се към Европа, им казвах: Никой в България няма да забрави 1877 и 1878 г. и всеки българин винаги ще бъде благодарен за това, което се е случило. Не случайно дори по времето на комунизма, когато в СССР се събаряха църкви и паметници, руснак можеше да види руска църква и паметник на руски цар в България, в центъра на София – защото има за какво да сме благородни“, каза той.

„Не мисля, че войната в Украйна, която е ужасно трагично събитие за украинския и руския народ, трябва да бъде употребявана в българска предизборна риторика. Най-добре е да се постигне мир, но той трябва да е честен. Колкото по-бързо започне да се говори за мир, толкова по-добре“, заяви Вълчев.

Той допълни, че какъвто и мир да бъде постигнат, изкопаната пропаст сигурно в следващите 50-100 г. няма как да бъде запълнена.

Ивайло Вълчев заяви, че езикът на омразата и нетърпимост, който се използва в медиите в Северна Македония спрямо България е в „червената скала“.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай