Борисов хвърли бомба. Кой олигарх плаши медиите

Скръцна със зъби на Кирил Петков

Борисов хвърли бомба. Кой олигарх плаши медиите | StandartNews.com

Защо не смеете да задавате въпроси? С тези думи лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов се обърна към медиите. Бившият премиер неочаквано се върна към ролята си на шериф отпреди 20 години. Той се появи в Кърджали, облякъл отново емблематичния кожен шлифер от времето, когато бе главен секретар на МВР. И хвърли бомба.

"Антон Тодоров, също журналист, намек направи към журналист и аз го извадих от депутат. А сега - свалете, те свалят, "кой видял-видял". Това са демократите. А как се финансират - през Нексо стотици хиляди. Мълчание, що? По-готини ли са, по-хубави ли са? Кой ви плаши бе, хора. Кой плаши медиите? Пеевски го няма, разпродаде ги. Кой? Кой? Кой? Кой? Кой е новият Пеевски, попита Борисов.

Май има други олигарси, които ви дърпат конците и то далече-далече по-лошо от минало време, добави той, правейки препратка към доклада на Държавния департамент на САЩ за човешките права и свободата на словото, който излезе преди ден.

В него Държавният депалтамент е категоричен: корупция и натиск върху медиите у нас продължава да има, дълго след като соченият за враг №1 на медийната свобода – Делян Пеевски, се оттегли от издателската сцена.

От години кръгът „Капитал“ на Иво Прокопиев се опитваше да изкара Пеевски виновен за незавидното 111-о място по свобода на словото в България. Докато истината не излезе наяве и то съобщена ни отново отвъд океана.

Констатациите на държавния департамент са повече от тежки: „По въпроса за медийната свобода заключението на американското външно министерство е, че условията в страната продължават да влияят негативно на медийния плурализъм. Цитирани са също заключения, които констатират високо ниво на политическо и икономическо влияние върху медиите в комбинация с високи нива на концентрация на собственост. Посочват се и притеснения за независимостта на обществените медии и "недостатъчна редакционна независимост при всички видове медии."

"Журналистите съобщават за редакционни забрани за отразяване на конкретни лица и теми и за налагане на политически гледни точки от страна на корпоративни лидери с предполагаемата подкрепа на правителството", пише още в доклада.

Единствената медийна машина, която има ясен собственик - олигарх с политически амбиции, е кръгът "Капитал" на Иво Прокопиев. Чрез доклада на САЩ методите на Прокопиев и кръга „Капитал“ за контрол над медиите у нас най-накрая станаха видими, пише в коментар Труд.

От Кърджали Бойко Борисов се закани на Кирил Петков. Той е категоричен, че без ГЕРБ правителство в следващия парламент не може да има.

"Плюс-минус около половин процент разлика. По 60 или 80 депутата. Те са в пълна изолация - не могат да работят с "Възраждане", с ДПС, с никой. По тяхната логика не могат и с нас. Ние можем с всички. Това е разликата. И ще правят правителство на малцинството, другите да ги подкрепят. Това е самоубийствен акт за тях. Приемам, вкарват правителство, гласуваме го, без наше участие. Но развивам антитеза. Те са 60-70-80 депутати, имат правителство, радост, отиват в кабинетите, на другия ден идват в комисиите. Кой ще ни накара да им приемем бюджета? Около 100 пъти ще им го върна", закани се Борисов. И обясни, че ГЕРБ ще блокират бюджета докато не видят в него пари за обещаното от Кирил Петков - надземно метро, 5 моста, три тунела и 4 магистрали. Към техните обещания щели да прибавят и Околовръстните на София, Хасково, Пловдив, Кърджали.

"Как ще работят по този начин? Защо си лъжат избирателите? Как ще си направят кворум? Всеки ден контрол, в чудо ще се видят. Това не е добро за държавата, трябва разум. Трябва стабилна коалиция между евроатлантическите партии, която да управлява с мнозинство в НС. Всичко останало е лъжи, утопия и няма да стане", категоричен е бившият премиер.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай