Акции на Манолова в подкрепа на хората

Майките от Системата ни убива и Изправи се България заедно на изборите с № 17

Акции на Манолова в подкрепа на хората | StandartNews.com
  • Майките от Системата ни убива и Изправи се България заедно на изборите с № 17

1. Изправи се срещу системата

Майките на деца с увреждания от Системата ни убива влизат като гражданска квота в листите на Изправи се България. Мая Манолова и майките от Системата ни убива са заедно и отстояват общи каузи още от 2017 г., когато г-жа Манолова като омбудсман подкрепи каузата им и изкараха месеци на палатковия лагер зад Народното събрание, докато не се прие Законът за личната помощ. През 2020 г. Системата ни убива отново издигнаха палатков лагер в триъгълника на властта с искане за оставката на кабинета "Борисов" и за достойно отношение към най-уязвимите. Тъй като единствено от Изправи се последователно внасяха исканите законови поправки в защита на хората с увреждания и те и до момента не са приети, майките от Системата ни убива решиха да направят и следващата стъпка - да влязат в политиката лично, като пренесат там и протеста си, а също и палатките си в парламента в знак на протест. Изправи се България и Системата ни убива са биткаджии с кауза в защита на най-уязвимите!

2. Спасителен план срещу инфлацията и високите сметки

Изправи се България представиха своя Спасителен план за страната ни, насочен към най-уязвимите хора, хората с ниски доходи, тези, които не могат да си плащат сметките и са под ударите на извънредната ситуация в енергийния и водния сектор:

  •  Закон за извънредната ситуация в енергийния и водния сектор.
  •  Държавата да поеме увеличенията на битовите сметки за всички енергийно-бедни със сметки над 10% от доходите.
  •  Tаван на цената на бензина и дизела - 2.40- 2.50 лв/л.
  •  Таван на основни хранителни продукти от малката потребителска кошница.
  •  Повишаване на доходите - минимална заплата 1260 лв. и преизчисляване на пенсиите.
  •  Стоп на дълговото робство - озаптяване на банки, ЧСИ, колектори, бързи кредити.

3. Кампания "НЕ ПЛАЩАЙ" заради високите сметки

Непосредствено след излизането на изравнителните сметки за парно Мая Манолова и Изправи се България обявиха кампанията "НЕ ПЛАЩАЙ" като предупреждение за властта, че хората в страната изнемогват от високите сметки. В сравнение с миналата година парното е с 60% по-скъпо, газът скочи 5 пъти, водата поскъпва в цялата страна с 40-60%, дървата за огрев са 200лв/м3, пелетите достигат 1000лв/т. На този фон българите ги очаква скъпа и студена зима. След 2 октомври държавата вече няма да има основание да не приеме мерки за подкрепа на енергийно бедните в страната и да поеме разликата в сметките на хората, които плащат над 10% от доходите си за отопление. Това са около 3 млн. души в България. Засега "НЕ ПЛАЩАЙ" е предупреждение за властта, но след изборите Изправи се България ще предприемат ефективни действия и гражданско неподчинение в защита на уязвимите хора.

4. "НЕ ПЛАЩАЙ" вече дава резултати

Кампанията "Не плащай" поведе началото си от изравнителните сметки за парно от Топлофикация София, за които от Изправи се България предупредиха, че са надписани. В отговор Министерство на финансите и НАП потвърдиха, че изравнителните сметки са надписани с 20% ДДС вместо законовоопределените 9% данък. След призив за неплащане и няколко акции на Изправи се България дружеството с неохота коригира сметките, като се оказа, че спестява на клиентите си 4 млн. лв.

Кампанията "Не плащай" обхваща и сметките за вода. След като КЕВР позволи увеличение цената на водата на места с до 60%, от Изправи се България внесоха сигнал до прокуратурата, която е единствената институция с правомощия да обжалва решението на КЕВР. В отговор на сигнала им от Софийска градска прокуратура вече протестираха цената на водата в област Бургас и поискаха спиране на предварителното изпълнение на решението на регулатора, така че да се запази по-ниската цена, докато текат съдебните дела. Мая Манолова излезе и с призив за хората от с. Караисен, община Павликени да не плащат сметките си, след като бяха оставени на тежък воден режим само дни след като цената на водата им беше повишена. След протести, подкрепени от Изправи се България гражданите постигнаха успех и редовното водоподаване беше възстановено, но въпреки това на хората бяха начислени високи сметки за вода за месеците, когато реално вода до тях не достигаше заради обявения воден режим.

5. След АнтиСПЕКУЛА цените на горивата започнаха да падат

Да се въведе таван на цените на бензина и дизела от 2,40-2,50лв/ л. За това настояват от Изправи се България в кампанията си АнтиСПЕКУЛА. В акция пред петролната рафинерия Лукойл Нефтохим Мая Манолова заяви, че цените на бензина и дизела са неоправдано завишени и реалната им стойност трябва да е с 1 лев надолу. Петролът "Уралс", който преработва основно рафинерията е на цената си от миналата година, ДДС-то е същото, акцизът е същият, цената на тока продължава да е с компенсации. Нищо не се е променило освен крайната цена, която достигна до 3,70лв/л бензин и дизел. Затова според Изправи се България скъпите горива са спекула, която трябва да се пресече. От Изправи се България настояха и държавата да се възползва от факта, че е съсобственик в рафинерията, за да се намали цената на горивата и вместо регистрирана в Швейцария фирма да преработва евтин петрол на ишлеме и да го продава скъпо за потребителите, държавно дружество да купува евтиния петрол и тя да продава бензин и дизел на реалната им цена. Изправи се България проведоха серия от инициативи в търсене на държателя на "златната акция", която държавата притежава в петролната рафинерия. Тази акция дава право на държавата да определя член в Надзорния съвет на рафинерията, да свиква общо събрание на акционерите и да блокира ключови решения. Вместо да използва тези възможности едва през първата половина на септември след намесата на президента и среща и с енергийния министър, цените на бензиностанциите започнаха да падат. Но твърде плахо и недостатъчно

6. Близо до пенсионерите в борбата за достойни доходи

Основен приоритет на Изправи се България е повишаване на доходите и преизчисляване на всички пенсии на база осигурителен доход за предходната година. По предложение на народните представители от "Изправи се" в 46-тия парламент минималната пенсия беше увеличена над прага на бедност като стана 370 лв. и бяха запазени добавките към пенсиите. След като предходното правителство ощети възрастните хора в края на 2021 г., като не включи увеличенията на пенсиите за 2017 г., 2018 г. и 2019 г. към преизчислението, Мая Манолова и адвокати в цялата страна заведоха безплатно дела на над 150 пенсионери срещу ограбващото преизчисление на пенсиите. Сега много от тези адвокати и част от пенсионерите, осмелили се да се изправят заедно с нас срещу държавата, са в листите на Изправи се България. Ограбващото изчисление на пенсиите от началото на годината обаче се оказа едва първото от три измами на пенсионерите в рамките на годината. При увеличението на пенсиите от юли обещаваната актуализация с 20-21% се оказа едва 8,6-9%, два пъти под нивата на инфлацията в страната, която по официални данни надмина 17% през юли. А от октомври пенсиите ще бъдат преизчислени едва на един от трима пенсионери, като максималната пенсия ще достигне 3400 лв. Или като се тегли чертата ниските пенсии нарастват с 8,6% през 2022 г., а максималната - със 126%. Вместо това Изправи се България продължава да се бори за преизчисление на всички пенсии на база осигурителен доход за предходната година като така ще се възстанови справедливостта за сходен труд и сходен стаж да се получават сходни пенсии като се прекрати практиката хората с по-отдавна отпуснати пенсии да се оказват все по-близо до минималните доходи.

7. Слага край на дълговото робство

Със серия от законодателни промени за озаптяване на монополистите, ЧСИ-та, колектори, банки, фирми за бързи кредити Изправи се България ще сложи край на дълговото робство.

Още като омбудсман Мая Манолова внесе Закон за частния фалит, който от Изправи се депозираха и при участието си в Народното събрание. Приемането на закона ще прекрати феномена "длъжник доживот" и ще даде възможност на хората за нов старт без тормоз от ЧСИ-та и финансови институции. Изправи се България изработиха и Закон срещу колекторите, който внасяха последователно в четири парламента от 2020 г. насам. В последния парламент от Четворната коалиция преписаха закона, но извадиха всички текстове за ефективен контрол над монополистите като изключиха от ограниченията на закона банките и фирмите за бързи кредити, които са 70% от дълговете на колекторите. Така на практика законът щеше да важи единствено за вземания към телекоми, топлофикации, ЕРП-та, ВиК-та. За всички тях като комунални дружества в предложението на Изправи се България използването на колекторски фирми трябва да е напълно забранено. В закона, писан от Манолова, се предлага още край на тормоза от колектори, прехвърляне на дълг към колектор само след съгласие на потребителя, възражение срещу дълг спира събирането му, забрана за последващи прехвърляния.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай