Петък,

Демократична България разкри как ще контролира главния прокурор

От: Иван Ангелов, кадър НоваНюз -
626
Демократична България разкри как ще контролира главния прокурор
A
A
A

Трябва да се промени сегашното положение, при което главният прокурор е едноличен държавен орган и върху него не може да се осъществява нито граждански, нито съдебен контрол. Посланието отправи пред НоваНюз Людмила Илиева от обединението ПП-ДБ от квотата на "Демократична България".

"Той е на върха на една изключително йерархическа система и може да контролира пряко всеки един прокурор, но стои въпросът как ще бъде държан отговорен за действията си. Върховен съдия да разследва главния прокурор е работещ механизъм", смята тя.

По думите ѝ всеки един гражданин трябва да бъде разследван при равни условия, както законът и Конституцията повеляват. "Органите на досъдебното производство, ръководени от прокуратурата, събират доказателства и се повдига обвинение при установено наличие на престъпление, главният прокурор не бива да е изключение. Всеки гражданин трябва да може да подава сигнали за действие или бездействие, като нарушение на закона", посочи тя.

Според нея отказът от един прокурор за образуване на досъдебно производство подлежи на обжалване пред горестоящия прокурор. "Ако цялата преценка се премести в полето на съда, то има две опасности - съдът да има право да се намесва предварително и така да се задръсти процедурата", предупреди Илиева.


Всички новини от категория Избори.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com