ЦИК с предупреждение към Янев: Изборите са застрашени

Изкарват машините за вота на улицата, няма къде да се съхраняват

ЦИК с предупреждение към Янев: Изборите са застрашени | StandartNews.com

Машините за избори на 14 ноември след дни ще бъдат изнесени от склада в който се помещават и няма къде да бъдат съхранявани след това.

За това предупреждава Централната избирателна комисия (ЦИК) в писмо до премиера Стефан Янев. На днешното заседание на комисията беше съобщено, че договорът между "Сиела Норма"- фирмата-доставчик на устройствата за гласуване, и "Карго Партнер" - фирмата, която ги складира, е изтекъл на 30 септември 2021 г. Изборните комисари са били уведомени за това с писмо от "Карго Партнер". Тъй като машините вече са платени от държавата и са нейна собственост, това означава, че "Сиела Норма" няма ангажименти към съхранението им."Тъй като след тази дата няма сключен договор за съхранение на машините, ни уведомяват, че при липса на търговски договор, който да уреди взаимоотношенията ни, ще изнесат машините от склада на "Карго Партнер" към 1 ноември 2021 г., за да могат да ползват складовото помещение за други цели от ноември нататък", обясни членът на ЦИК Емил Войнов, който докладва писмото.

Именно той предложи ЦИК да се обърне към министър-председателя Стефан Янев, за да поиска да бъде сключен в спешен порядък договор между държавата и "Карго Партнер", съобщи БТА. От заседанието на ЦИК стана ясно още, че в средата на септември правителството е било уведомено за изтичащия договор за съхранение на машините и необходимостта да се сключи нов, но реакция до момента няма.В крайна сметка, членовете на ЦИК се разбраха да пратят писмо до премиера, от когото да поискат да предприеме действия за разрешаването на проблема, застрашаващ провеждането на изборите.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Редакция
Коментирай