Илияна Йотова - целуната от слънцето

Идея на вицепрезидента е документите за българско гражданство да се получават тържествено в Гербова зала

Илияна Йотова - целуната от слънцето | StandartNews.com
  • Идея на вицепрезидента е документите за българско гражданство да се получават тържествено в Гербова зала
  • Вярваме, че ще продължим да будим заедно заспалата съвест и ще дадем нова координатна система на националното единение, казва Илияна Йотова

 

Сигурно някъде по поляните на детството й слънцето я е целунало, за да пламне косата й в цветовете на залеза. А баба й сплитала огнените й плитки и от нея тя научила най-важното - никой не е по-голям от хляба. Бабите, онези орисници от нашето детство, които ни учеха как мирише истинския хляб. Как се замесва. Онзи, дъхавият, който засища душата...Трудно се пише за нея. И не само защото тя е във фокуса на политическия живот от много години, а защото в богатия й политически път е трудно да се изброи всичко онова, което е постигнала. Дългогодишната й работа като журналист - репортер, редактор и водещ в "По света и у нас" и като директор на дирекция "Новини и актуални предавания" в БНТ я учат на най-важното в професията - истината и отговорността. Ръководи Пресцентъра на  ВС на БСП в онези трудни и белязани години на  прехода и се превръща в един от символите на червената идея. Депутат е в Четиридесетото Народно събрание и 10 години в Европейския парламент.

Вицепрезидентът Илияна Йотова

В нейните правомощия са българското гражданство и българите в чужбина. Дейността й е посветена основно на изработването на последователна политика с българите в чужбина. С над 150 дружества на българи от 33 държави, с отделни граждани тя поддържа постоянен контакт като вицепрезидент."Националната солидарност не спира на границата, нито отвътре, нито отвъд нея. Ние имаме един дом - България, и не можем да създаваме паралелни родини", казва тя.Продължава да развива идеята си за Български културен институт в чужбина за влияние чрез език и култура. Подготвя международен форум за съхранение и развитие на Кирилската азбука."Политиката ни с потомствените българи не може да се ограничава до издаване на български паспорт, защото българското гражданство е въпрос на национална идентичност, то е връзката между гражданите и държавата. Когато се придобива гражданство заради български произход, Комисията за българско гражданство трябва да постави задължително условие за владеене на български език според европейската езикова рамка, да се познават основните права и задължения според българската Конституция, държавното устройство, основните познания за нашата история", заявява Илияна Йотова и изтъква, че България е сочена за държава, която дава транзитно гражданство, което компрометира доверието в страната ни. Вицепрезидентът очаква по-скоро законите, свързани с българското гражданство, да бъдат разгледани в Народното събрание.Нейна е идеята, за която от години се бори с институциите, документите за българско гражданство да се получават тържествено в Гербовата зала на Президентството, пред знамето, под звуците на химна и с Конституцията на Република България в ръка.

Домът

И разбира се - семейството. Андрей - както казва Джек Лондон - вторият човек с пушка. Онзи, който пази гърба и дава сигурност. Той винаги е бил до нея и е създавал усещането за стабилност в този дом. Безкомпромисен и завидно всеотдаен. Професорът и човекът, на когото хиляди пациенти благодарят, че ги е спасил и върнал към живота. Марин - една приказка с продължение. Руми - по-голямата сестра. Довереникът, опората, но и съдникът. Разбира се майката, а от скоро и Кристияна. И една котка, която я посреща след изпълнените с напрежение делници.Дом като всеки друг, в който жената създава уют, слага трапезата, а понякога в кратките  свободни мигове замесва хляб. За да е жива традицията, за да го има спомена за това какво е научила от съветите на нейната баба, за да я има родовата памет, която да напомня, че в неравноделния такт на нашото високотехнологично битие трябва да даваме съвременност на миналото. За да се знаят  и помнят корените ни. В трудно време се случи нейната кампания за втория мандат

Време на Ковид, време на отвоюването на справедливостта в болната ни от постоянни трусове държава. Защото справедливостта  означава законите, принципите, регулациите, отношенията между хората да се основават на разбирането за мярката. На онзи праг, който не разделя, а обединява.Илияна намери най-прекия път към другите, към тези от нас, които й вярваме, но и към тези, които преди година един площад събра и обедини. Именно тези други очакват сега да се изправят релсите на поизкривения коловоз на нашето бъдеще, за да светне в зелено семафорът на надеждата.И за това тя избра за свое мото в кампанията С ВАС СЪМ. Най-точната характеристика на жена и политик, която застава  редом до другите.Сигурно е трудно за един политик да изрече С ВАС СЪМ. В тези думи няма парадност. Те не обещават, но показват принадлежност. Онази простичка човешка грижа и съпричастност, лишена от гръмкостта на лъскавите думи. Така, както помагаш на съседите, на приятелите  в нужда, на децата, които  вече са пораснали, но търсят съвет и казваш - с вас съм.Да застанеш до някого се иска не просто потупване по рамото и фалшива прегръдка. Иска се твоето и неговото мерило за справедливост да бъдат еднакви. Иска се   мисленето на политика да е не от кого да взема, за да дам на другия, а как да дам на всички. И не само работа, не само хляб, а и малко надежда.Илияна застана до обикновения човек, който  по пътя на  асфалтираните  надежди    забравихме. По неговите друмища животът крачи със своите си стъпки. Дървата за огрев, хлябът на масата, протеклия покрив, децата, които толкова бързо растат... Красивите послания, родени в академични кабинети, не са  представата му за бъдещето. И той не ги чува.

Затова думите на Румен Радеви Илияна Йотова ще бъдат чути!

Сигурно някой ден и тя ще разказва на своите внуци онова, което е научила от нейната баба. За хляба и за справедливостта, за която тя неуморно води своята битка. За да докаже, че справедливостта не е просто понятие за моралната правота, а кауза, зад която заставаме всички ние в трудния път да видим България като една съвременна и модерна европейска държава, като приветлив дом за нашите деца!"Започнахме, но имаме още много работа. Уморената от клишета и осиротяла от прекалена употреба дума НАРОД търси своето ново измерение. Вярваме, че ще продължим да будим заедно заспалата съвест и ще дадем  нова координатна система на националното единение."Тези  думи на Илияна Йотова, казани в началото на кампанията, чертаят нейния хоризонт за бъдещето. А всички ние трябва да є дадем шанс тя да го достигне!

ВИЖ ОЩЕ: Румен Радев: Няма да ви предадем! С Вас сме!

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай