Политолози зарадваха Румен Радев

Той остава фаворит на президентските избори

Политолози зарадваха Румен Радев | StandartNews.com

Румен Радев остава изявеният фаворит за президентските избори. Около това мнение се обединиха политолозите Слави Василев и Георги Харизанов в ефира на "Твоят ден". Скандалът около допълнителните машини за гласуване обаче стана повод за противоречия. 

Според Василев целият казус е предварително подготвен от представители на ГЕРБ, с цел-внасяне на смут в изборния процес.

"Първоначалната цел беше тези 228 машини да се озоват в склада на ЦИК, това не се случи, защото човекът на портала си свърши работата. Идеята беше да се налее масло в огъня, отговорни за което са ГЕРБ и "Сиела Норма". Тези допълнителни машини са поръчани от "Сиела Норма" и нямат нищо общо с ЦИК. Именно фирмата трябва да даде обяснение за тях", коментира Слави Василев и добави, че изборният процес не може да бъде повлиян от тях. 

Георги Харизанов изрази тезата, че за умишлено манипулиране не може да се говори. 

"От самото начало има скептицизъм по отношение на машинното гласуване, не смятам, че някой целенасочено се намесва в изборите. Обясненията обаче, които чуваме и от ЦИК, и от "Сиела Норма" са обидни за обществото", обясни политологът. 

Експертите се оказаха на различни мнения и около решението за броене на контролните разписки от машините. Според Слави Василев броенето щеше да внесе забавяне, като човешкият фактор също щеше да е предпоставка за повлияване. Харизанов обясни, че машината прави невъзможно генерирането на невалидни бюлетини, като няма никакви разумни доводи срещу тяхното броене. 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай