Министър силно притеснен от Анастас Герджиков. Защо?

Видя "разломни линии" в образованието

Министър силно притеснен от Анастас Герджиков. Защо? | StandartNews.com

Кандидатурата на ректора на Софийския университет проф. Анастас Герджиков за президент сериозно притесни образователния министър проф. Николай Денков.

Тази кандидатура ме изненада и даже ме притеснява. Не очаквах, че човек от нашите среди ще бъде кандидат на ГЕРБ, призна пред БНТ Денков.

Той обясни, че има две основни неща, които го притесняват. Едното е, че се вижда, че системата на висшето образование е ангажирана с тази кандидатура, която очевидно ще е на ГЕРБ и ДПС. Второто е, че това ще доведе до разломни линии в системата на висшето образование. С този акт ще имаме проблеми, каза образователният министър, но не уточни какви проблеми очаква.

Относно картината на разпространените на ковид в училищата, той обясни, че областите, където ситуацията със заразени и карантинирани е най-сериозна, са Кюстендил, Ямбол, Видин и Монтана.

Два пъти са се увеличили карантинираните учители и около 4 пъти карантинираните ученици.

Най-притеснителна е ситуацията в Габрово, който вече се намира в тъмночервената зона.

В Габрово училищата излизат на ротационен принцип - 5, 6, 9 10 и 11 клас излизат на дистанционно обучение, като следващата седмица ще бъдат върнати обратно в училище. Тези мерки са предвидени за следващите две седмици, обясни министърът.

Ако Габрово излезе от тъмночервената зона, учениците ще бъдат върнати в другия режим, допълни той.

Добър пример за ниска заболеваемост е Враца, където има сравнително нисък дял на карантинираните ученици.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай