Костадин Костадинов:Предлагаме мерки срещу демографската катастрофа

България има нужда от независим президент, а не от поредната марионетка

Костадин Костадинов:Предлагаме мерки срещу демографската катастрофа | StandartNews.com

 

  • Ние сме единствената патриотична формация
  • България има нужда от независим президент, а не от поредната марионетка
  • Ако някой си мисли, че ще държи Възраждане извън Парламента още дълго, време много се лъже
  • Ако влезем в еврозоната, нямаме механизъм за излизане от там
  • На 14-ти ноември не водим битка за президентския пост, а се борим за бъдещето на България, казва лидерът на Възраждане д-р Костадин Костадинов в специално интервю за вестник СТАНДАРТ

- Г-н Костадинов, какво Ви мотивира да влезете в битката за президентския пост?

- На 14 ноември няма битка за президентския пост, има битка за бъдещето на България. Това е борба за оцеляването на нашата страна, в която  ние трябва да хвърлим абсолютно целия си ресурс. Имаме възможност за реална промяна, защото за пръв път в съвременната ни история сме изправени пред избори, които ще съчетават избор на държавен глава, избор на законодателна власт в лицето на Парламента и избор на произтичащата от законодателната власт изпълнителна власт в лицето на Министерски съвет, дотолкова, доколкото той се избира от Парламента. В тази ситуация с оглед на все по-засилващата се  икономическа и финансова криза, всяка една сериозна политическа организация и всеки един сериозен политически водач трябва да поемат своята отговорност, за да дадат най-доброто за България, защото в момента Родината е в опасност. Ето защо ние сме длъжни да поемем своята отговорност като българи, като граждани, като мъже, защото ако загубим тази битка, няма да имаме възможност за реванш. Като председател на нашата организация трябваше да изпълня задачата, която ми беше поставена от Организационния съвет на Възраждане, а именно: да бъда кандидатът за президент и да представлявам нашите идеи, да споделя нашите виждания за бъдещето на България на най-високото място, където е възможно в този конкретен случай - на дебатите за избор на държавен глава.

- Какво според Вас трябва да се промени на "Дондуков" 2?

- България има нужда от независим президент, а не от поредната марионетка на американското посолство. Необходимо е да постигнем възраждането на българската държавност, възстановяването на българската независимост, отхвърлянето на срамния и изключително унизителен за нас васалитет на САЩ, възстановяване на българската икономическа мощ, възстановяването на българската индустриална мощ, възстановяването на българската отбранителна мощ, запазването на българската култура, възстановяването на българското образование и така нататък. Ето защо ние предлагаме на българските избиратели моята кандидатура за президент, за да им дадем възможност да изберат между зависимостта и независимостта на страната ни.

- От кои избиратели, освен симпатизантите на Възраждане, очаквате подкрепа за президентския вот?

- На президентския вот очакваме подкрепа от всички, които искат България да бъде свободна, независима, обединена и благоденстваща  държава - такава, каквато са я виждали нашите възрожденци и националните ни герои през XIX и XX век.Български граждани, които искат това, има в средите на абсолютно всички политически разцветки в политическото пространство. Разчитам на подкрепа от абсолютно всички, защото държавният глава не е избиран от една партия, той е държавен глава на всички българи. В момента, в който той стане кандидат за президент,  престава да има каквито и да било персонални и политически пристрастия. Той става бащата на нацията, става лицето на тази нацията.От този момент нататък, независимо дали за него са гласували или не са гласували определени хора, или пък въобще не са си направили труда да отидат да гласуват, той е длъжен да представлява всички тях и да работи за тяхното  добро, така че, ако искам да бъда президент на България, а аз искам, е необходимо да убедя абсолютно всички български граждани, които ще отидат да избират на 14 ноември, че кандидатурата на Възраждане е тази, която е възможно най-обединителната. Ние протягаме ръка към всички, които искат Възраждане на България и всеки един от тях е добре дошъл, защото тази битка за България, която искаме да спечелим, няма как да я спечелим само и единствено с нашите сили и възможности, поради това ще разчитаме на подкрепата на всички български граждани.

- Има ли кандидат, когото бихте подкрепили на втори тур, ако евентуално Вие не участвате на него?

- Не, категорично няма такъв. Ако имаше, ние нямаше да имаме своя кандидатура за президент на тези избори. Точно поради тази причина аз съм кандидат, защото Възраждане не разпозна кандидат, който би подкрепила.  Кандидатът, който към момента е президент - Румен Радев, за последната една година свали много маски от себе си и се оказа, че всъщност по никакъв начин не се различава от управляващите преди него. Възраждане беше първата политическа организация, която излезе на протест срещу режима на ГЕРБ и ВМРО-БНД. Тогава ние подкрепихме Радев и очаквахме, че когато той има възможност, ще провежда различна политика. Неговото правителство обаче продължи въвеждането на античовешките ограничителни мерки, продължи плана за подписване на еврото, изпрати запитване за закупуването на още осем хартиени самолета от Съединените щати, въпреки че самият Радев беше подложил тази сделка на вето. Неговото правителство заяви, че иска чужд контрол над българските финанси чрез плана за възстановяване и развитие, неговото правителство абсолютно по никакъв начин не показва различно поведение по отношение на образование, здравеопазване, финанси, вътрешна и външна политика от правителството на Борисов и Каракачанов. Как бихме могли да подкрепим него или който и да било друг кандидат?

- Засега социолозите поставят Възраждане на "ръба" на 4-процентовата бариера за влизане в Парламента, очаквате ли, че партията Ви ще бъде представена в следващото Народно събрание?

- Когато бях студент, преподавателите ми обясняваха с усмивка на лице да не си мислим, че изпитите се вземат, а че те ни ги дават. Наскоро говорих с бивш народен представител от така наречените патриоти, който ехидно ми каза, че каквото и да правим, да не си мислим, че ще влезем в Парламента.  Точният му изказ беше: "Американците няма да ви пуснат". По неговите думи скоро бил ходил в американското посолство и му казали: "Няма да пуснем Възраждане".Истината е, че в българския парламент има система на допуск, контролирана от едно посолство. То определя състава на българския министерски съвет, определя кой да бъде българският министър-председател и кои да бъдат министрите. Факт е, че в момента  ръководещите ресорите здравеопазване и образование, а и самият министър-председател, са хора, свързани с фондация "Америка за България". Според нашите социолози  не сме на ръба, а доста над него и отдавна трябваше да сме част от българския парламент. Въпросът е, че не е важно какво показват нашите социологически проучвания, а какво ще покажат резултатите на ЦИК.На 11 юли, въпреки че имаше електронно гласуване и възможност протоколите да бъдат обработени буквално за минути, резултатите се бавеха три дни - колкото и предния път, когато имаше хартиени бюлетини. Тук е мястото да кажа, че ако някой си мисли, че ще държи Възраждане извън Парламента, още дълго време много се лъже.  Ние ще управляваме България с подкрепата на българските граждани. Влизането на Възраждане в 47-то Народно събрание не е цел за Възраждане, властта не е цел за нас, а средство за възстановяване на реда, законността, държавността, сигурността, образованието, здравеопазването и всичко останало, за което се сещате, че има нужда от възстановяване  в страната ни.

- В случай че Възраждане влезе в Парламента, с кои партии и формации ще търсите сътрудничество и евентуална коалиция? С кои не бихте се коалирали при никакви обстоятелства?

- Винаги сме казвали и последователно следваме позицията, че Възраждане няма да участва в безпринципни коалиции. Не бихме водили разговори с партиите, съставени на етническа и религиозна основа, защото това са противоконституционни субекти и самата Конституция ги забранява. За съжаление по казуса с двойното гражданство на Кирил Петков самият президент Румен Радев заяви в своя позиция до Конституционния съд, че това дело нямало смисъл и трябвало да се прекрати, тъй като вече нямало служебен кабинет. Или с други думи казано, Конституцията е незачетена в случая на този казус от самия президент.

- Ако влезете в Парламента, в коя част на залата ще седнете с Вашите депутати - лявата, дясната или в средата? Къде се виждате в политическия спектър?

- Един от основополагащите принципи в конфуцианската идеология, която, може да се каже, ръководи една от държавите, борещите се за първо място по сила в света - Китай, е: Не е важно дали котката е бяла или черна, важно е дали лови мишки. В конкретния случай има значение не в кой край на залата ще седнем, а това, какви точно предложения и законопроекти ще отправяме, какви точно позиции ще защитаваме. Крайно време е това да бъде принципът, по който да се определя тежестта на една или друга политическа сила в българския парламент.

- Каква политика ще провежда "Възраждане" в Народното събрание?

- На първо място ще предложим пакет от законови мерки, с които да се регламентират законовите основи за преодоляването на демографската катастрофа. Нужно ни е държавно планиране за следващите поне 25 години и бюджет, който да гарантира демографската регенерация на България. На второ място, промени в законите, които касаят най-важните според нас сектори за развитието на държавата - здравеопазването, образованието, сигурността - вътрешна и външна (армия, полиция и служби за сигурност), култура, икономика, финанси и съдебна реформа. Нашата работа като народни представители на патриотично мислещите българи ще бъде да защитаваме позиции, от които да започне възраждането на българската държавност. За да стане това, трябва да имаме силни фундаменти на държавата и на държавността. В момента такива няма, защото на практика държавата я няма, тя съществува само като фикция.

- Вие сте последователен противник на въвеждането на еврото като официална валута в България. Продължавате ли да настоявате за провеждане на референдум по този въпрос? Не смятате ли, че ние вече практически косвено сме приели еврото с въвеждането на валутния борд?

- Не, разбира се! Първо, валутния борд сме си го сложили ние и ако искаме още утре можем да го свалим. Второто нещо е, че сега валутният борд е "вързан" към еврото, но утре може да бъде "вързан", да кажем, към долара или която и да е друга валута и решението за това е наше. Ако влезем обаче в еврозоната, нямаме механизъм за излизане от там и ние не само смятаме, че трябва да има референдум по този въпрос, но и нашата позиция е, че изобщо не бива да се въвежда. Това е вредна мярка, която ще доубие финансовата и икономическата ни стабилност и ще ни ликвидира като народ. Най-лошото е, че въвеждането на еврото ни се представя като нещо, което ще даде благоденствие. Нищо подобно, и практиката на държавите, които са го въвели преди нас, го показва. Няма държава в Европейския съюз, която да е добре с тази валута и да иска еврото, освен Германия, която го измисли.

- Възможно ли е да се възстанови коалицията между патриотичните формации за бъдещо общо явяване на избори? Бихте ли си партнирали с някои от останалите патриотични формации?

- В България друга патриотична формация няма. Нека не гледаме етикетите, а съдържанието. Има много формации, които се представят като патриотични, но делата им говорят друго. Те са близки до тази на националните предатели, обслужващи чужди интереси. Точно по тази причина тези хора не са патриоти, а псевдопатриоти и ние ще настояваме техните престъпления да бъдат разследвани и да понесат отговорност за престъпленията си към републиката, а именно: за диверсия, вредителство, саботаж и национална измяна.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай