Вторник,

Класика. Как Делян Пеевски надви Христо Иванов

От: Редактор,сн.БНР -
732
Класика. Как Делян Пеевски надви Христо Иванов
A
A
A

Велико Търново е знаков избирателен район в страната, първо защото е емблематичен като учебникарски пример за предизборните нагласи, но най-вече заради очаквания и несъстоялия се лидерски сблъсък между ДПС и ДБ, където като водачи на листи се изправиха Делян Пеевски и Христо Иванов.

Напрежението беше нажежено до червено, но нито Пеевски, нито Иванов бяха във Велико Търново на 14 ноември, за да гласуват. Финалният резултат от нереализирания лидерски сблъсък е 8,53 % подкрепа за кандидат депутатската листа на ДПС срещу 4,7% за Демократична България в Четвърти многомандатен избирателен район.

Мандатите все още не са ясни, но вероятността ДПС да получи мандат, а "Демократична България" да остане без свой представител в парламента от Велико Търново, е много голяма, пише сайтът на БНР..

        Как новината за Пеевски притесни опонентите

ДПС не е от най-силните политически партии в област Велико Търново. На парламентарните избори на 4 април партията получи подкрепата на 6,61 % от избирателите и изпрати един депутат в 45-ия парламент. На 11 юли партията загуби 1,37 % от електоралната подкрепа и остана без депутат. И дойде 10 октомври, когато, докато заседаваше Централното оперативно бюро за водачите на листи, областният председател на партията Гюнай Далоолу хвърли информационната „бомба“ в 11,11 часа на излизане от Районната избирателна комисия във Велико Търново като обяви, че Делян Пеевски ще е водач на листата:

 ДПС винаги стои зад него

„Господин Пеевски по този начин ни дава ясен знак, че се връща в политиката. Той ще подведе много неща във Велико Търново. Ще бъде не това, което нашите опоненти го изрисуват. ДПС винаги стои зад него. Цялата кампания Делян Пеевски ще бъде във Велико Търново“.

Това породи смут у политическите опоненти на ДПС и най-вече рефлектира върху "Демократична България". В последния момент формацията смени водача на листата си във Велико Търново и тя се оглави от лидера Христо Иванов.

„Христо Иванов мисля, че е под нашето достойнство да обръщаме на всички негови думи някакво внимание. Те водиха една много негативна кампания на територията на областта“, заяви областният председател на ДПС и четвърти в листата Гюнай Далоолу.

Всяка от формациите водеше своята предизборна кампания. На една от срещите с избиратели във Велико Търново вторият в листата на ДПС Йордан Цонев заяви:

Думите са и камшик, и ласка

„Думите не са клишета, думите са съдържание, думите могат да бъдат камшик, но думите могат да бъдат и ласка. Думите могат да взривяват мостове, но могат и да съграждат мостове. Това е нашата кампания днес“.

В последната седмица от кампанията Велико Търново осъмна с плакати, на които върху снимката на Делян Пеевски, Камен Костадинов и Мустафа Карадайъ в кметския кабинет с усмихнатия Даниел Панов се появи надпис „Нито глас за Пеевски“. Този текст се появи и върху черни лепенки по плакатите на ДПС, върху автобусните спирки и тротоарите в града в деня за размисъл. ДПС беше в основата на предизборната кампания на Демократична България, а Христо Иванов, преди да подаде оставката си в деня след изборите, заявяваше в предизборната кампания:

„Движението е притиснато в ъгъла, защото за първи път от 30 години последователно възможността му да участва във властта се поставя под съмнение и това се случва благодарение на твърдата позиция на "Демократична България“. 

Как черният пиар стана катастрофален бумеранг

ДПС тръгна по села и махали на срещи с електората си. В павликенското село Батак посветиха кючек на Делян Пеевски. Обвиненията на политическите опоненти за купуване на гласове заваляха върху ДПС, а дни преди изборите от Демократична България заляха социалните мрежи с предупреждение за 200 лева корпоративен вот на човек, като парите се оферират от бизнесмен, член на ДПС, който контролира икономическите порции във Велико Търново на различни нива и е в близки отношения с бившия премиер Бойко Борисов. 

„Не сме купували гласове“, заяви Гюнай Далоолу и се оплака от репресивния апарат на полицията.

„Никъде в ДПС няма такива улики за корпоративен вот. Ние бяхме всеки ден на терен. Абсолютно мога да се разпиша на 1000 места, че нито една стотинка не е отивало за купуване на глас“.

Сгромолясването на ДБ и Христо Иванов

Опълченските операции на Христо Иванов и съмишленици от "Демократична България" не помогнаха и формацията се сгромоляса на 14 ноември във Велико Търново със седми резултат в областта от 4,7%, а Делян Пеевски се разписа с пети резултат в региона от 8,53% електорална подкрепа.

„Старата тактика на черния пиар и истерията като бумеранг отнесоха "Демократична България", защото във времената на пандемия хората искат да чуят нещо добро. Лидерската битка между ДПС и Демократична България във Велико Търново не се състоя наяве, но зад кулисите тя беше спечелена от „Продължаваме промяната“, коментира клиничният психолог и бивш великотърновски депутат от Реформаторския блок и заместник-председател на 43-ия парламент Иван Иванов:

Гросмайсторският ход на ДПС

„Търновчани са особен тип хора, те имат труден характер, не се поддават лесно на манипулации. Те имат нужда някой да им обясни спокойно и малко по-бавно тръгват тези процеси. Това е грешка според мен, което се случи, че толкова много истеризираха и като гледах какъв черен пиар започнаха, това се обърна срещу тях и най-вече ДПС не отговори на това. Това беше много хитро от тяхна страна. Ако бяха влезли да отговарят, тогава и двете страни щяха да загубят“.

ДПС получава депутатски мандат в 47-ия парламент от Велико Търново. Но той няма да е за Пеевски, който по неофициална информация ще влезе от Благоевград. Няма да е и за втория в листата Йордан Цонев, който като водач ще избере Пазарджик. Така за втори път в парламента от областта ще влезе 30-годишният икономист Мастън Мастънов от село Петко Каравелово в община Полски Тръмбеш, а "Демократична България" остава без мандат., обобщава БНР. 

 


Всички новини от категория Избори 2 в 1.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com