Хр. Иванов внесе сигнал до Гешев за снимките на Борисов

Искам проверка за сумите в евро и в злато, заяви съпредседателят на ДБ

Хр. Иванов внесе сигнал до Гешев за снимките на Борисов | StandartNews.com

Сигнал до главния прокурор за публикуваните на 9 ноември снимки в спалнята на тогавашния премиер Бойко Борисов внесе съпредседателят на „Демократична България“ Христо Иванов.

„Искам проверка за сумите в евро и в злато, които по никакъв начин не могат да бъдат обяснени с тогавашните доходи на Борисов така, както той ги е декларирал в продължение на много години в официалните си декларации, изисквани по закон“, заяви Иванов пред събралите се пред Съдебната палата журналисти.

Според него е много е важно да бъде изяснен механизмът на правенето на тези снимки, защото „лицето или лицата, които са ги правили, биха били свидетели, които да установят по процесуално ангажиращ начин наличието на тези суми и с това да даде повод за разследване на възможна корупция“. Иванов хипотетично свърза кадрите с твърденията на Васил Божков, че е давал подкупи на премиера Борисов или с сумите от „Автомагистрали“.

„Нямам никакво съмнение, че начинът на производство и публикуване на снимките е форма на шантаж към Борисов, той е знаел, че сега се очаква да излязат такива снимки, защото най-неочаквано преди няколко дни се върна към самоличността на жената, която е направила тези снимки, той сменя четвърто обяснение, но няма обяснение за тези снимки и това също създава много сериозно съмнение, че става дума за корупция“, заяви Иванов.

Малко преди лидерът на „Да България“ да внесе сигнала си, прокуратурата обяви в кратко съобщение до медиите, че Софийската градска прокуратура се е самосезирала с вчерашна дата за снимковия материал и започва проверка. Напомняйки, че след сигнала му миналото лято за първата порция снимки от спалнята на Борисов, прокуратурата е отказала проверка, Христо Иванов предположи, че сега, „с Pi Ar Sevi са обсъдили в чата и този път са решили да замажат нещата, да ги скрият под килима, като обявят, че този път прокуратурата се самосезира“.

Иванов заяви, че не си прави илюзии, че ще излезе нещо от това самосезиране на прокуратурата, но смята, че неговият сигнал ще даде процесуални възможности за оказване на натиск над прокуратурата да си свърши работата. „Нямаме особено доверие на прокуратурата, знаем че Борисов пази Гешев и неговия пост, а Гешев пази Борисов от разследване, но ще ги натискаме и ще вадим аргументи за дълбока реформа на прокуратурата. Това корупционно гюбре ще бъде разчистено, прокуратурата ще бъде реформирана, и докато някой не влезе в затвора и останалите не разберат, че има риск от наказателно преследване за корупция и злоупотреба с власт, България няма да се оправи“, заяви Христо Иванов.

Какво се казва в сигнала до прокуратурата

В сигнала на съпредседателя на „Демократична България“ Христо Иванов до главния прокурор Иван Гешев се призовава ръководената от него Прокуратура на Република България да извърши обективно, всестранно и пълно разследване на сумите в необяснимо голям размер, които се виждат в публикуваните в общественото пространство на 9 ноември нови снимки от спалнята на Бойко Борисов.

„Отказът на ръководената от Вас Прокуратура за разследване на подадени от мен сигнали за необясними от правна и фактическа страна обстоятелства от битието на Бойко Борисов в качеството му на премиер, за пореден път поставя въпрос дали ръководените от Вас прокурори поставят чадър спрямо силните на деня?“, казва Иванов.

Той настоява отново да се разследват фактите и обстоятелствата, свързани със снимки за богатство с необясним произход на тогавашния български министър-председател Бойко Борисов. Иванов се позовава на изявленията на Борисов в интервю за германския в. „Франкфуртер алгемайне цайтунг“ на 29 ноември миналата година, на информацията на Националната служба за охрана, оповестена на 1 декември м.г. и на изтеклите миналия юни и юли аудиозаписи с гласа на тогавашния премиер, за да обори защитната теза на Борисов.

Христо Иванов прави следните фактически изводи:

Първо, личният живот на премиера явно е бил обект на документиране в продължителен период от време и със съществена честота – новата порция снимки са направени в рамките на поне 4 „сесии“ в период на повече от година и лесно може да се установи, че не са манипулирани.

Второ, няма пропуск в сигурността, допуснат от НСО, а ако имаше, прокуратурата да се е заде „отдавна да е пристъпила с обичайните в такива случаи медийни фанфари към реализиране на наказателна отговорност на виновните“.

Трето, пистолетът на нощното шкафче на премиера или е бил внасят поне 4 пъти от „Мата Хари“ – но тогава защо няма наказани от НСО, или тя го е намирала винаги вътре и го е използвала всеки път при аранжирането на мизансцена, което, освен невероятно, повдига въпроси за спазване на режима на съхраняването на лично оръжие.

От това Христо Иванов стига до заключението, че снимките са индикация на това, че тогавашният премиер Борисов разполага със суми, които не могат да бъдат обяснени от декларираните от него доходи и спестявания, или пък че той води начин на живот, който го излага на изключителен риск от поставяне в зависимост от компромати и някой се е възползвал от това.

Накрая, декларирайки, че не храни никакви илюзии, че главният прокурор  или подчинен негов прокурор би извършил пълна, всестранна и обективна проверка на цитираните в сигнала данни, Христо Иванов уверява за пореден път Иван Гешев за твърдото си намерение като политик да се бори за отстраняването му от поста и дисциплинарното му уволнение като прокурор.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай