Как да гласуваме. Съветите на ЦИК

С машините на вота 2 в 1 на 14 ноември.

Как да гласуваме. Съветите на ЦИК | StandartNews.com

ЦИК показа как ще се гласува с машините на вота 2 в 1 на 14 ноември.

Говорителят на ЦИК Росица Матева напомни, че ще се гласува с една смарт карта. След като избирателят я постави в машината, ще се появи началния екран.

На него ще има три опции - дали да гласуваме за двата вота, дали само за президент или само за НС. След като отбележи своето предпочитание, гражданите ще трябва да натиснат бутона "потвърди". Така ще се покаже 2-ра страница, където избирателят за втори път ще трябва да потвърди за кой вот ще гласува. Ще има два бутона "връщане назад" или "потвърждавам".

Ако потвърди, избирателят няма да има право на поправка.

Именно затова говорителят на ЦИК Росица Митева призова гражданите да преценяват много внимателно. След това ще се визуализира и самата е-бюлетина

.Ако сме избрали вот 2 в 1, първо ще се покаже бюлетината за държавен глава. В нея номерът ще е в средата, имената на самите кандидати в дясно, а партията или ИК, които са ги издигнати - в ляво. Ако предпочитаният кандидат е на втора страница, ще има бутон "следващата страница".

След като направи своя избор, трябва да натисне бутона "Избори за НС". Така вече се показва втората е -бюлетина - за вота за парламент, където има възможност да се отбележи и преференция.

След като сме отбелязали за кого искаме да гласуваме, натискаме бутон "преглед". Така на екрана ще се покаже за кого точно сме пуснали вот. Ако нещо се е объркало и не е отбелязано както трябва, имаме възможност да се върнем назад.

Тогава обаче машината ще ни върне отново на първата страница на бюлетината за президент. Маркираното от нас все още е налично. Ако няма да променяме избора си, натискаме отново бутона "избори за НС" и пак се показва бюлетината за парламент. 

Ако всичко е наред, се натиска бутона "гласуване". След това ще се разпечатат две разписки. Матева призова избирателите да не бързат и да дърпат разписките, иначе машините ще блокират. За целта трябва да изчакват звуковия сигнал.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай