199 излишни машини бръкнаха в здравето на ЦИК

Устройствата се появили изненадващо в склад на фирмата „Сиела Норма”

199 излишни машини бръкнаха в здравето на ЦИК | StandartNews.com

Централната избирателна комисия (ЦИК) е напълно изненадана от новите 199 машини за гласуване, появили се в склад на фирмата „Сиела Норма”, обяви говорителят на ЦИК Цветозар Томов пред Нова телевизия.

„Разбрахме за тях от писмо на „Сиела”, изпратено късно снощи. По случая взехме две решения - да информираме незабавно министър Бойко Рашков, който отговаря за вота, и ДАНС. Другото е да се поискат допълнителни обяснения от „Сиела” по повод техните искания, уточни Томов.

Говорителят обясни още, че от писмото на „Сиела” става ясно, че се иска да се използват 427 устройства за ремонт на техниката в изборните секции. От 5000 тествани устройства в 139 били открити повреди, гласи още писмото, цитирано от него.

„Не става много ясно защо при установени 139 повреди се иска да се използват за ремонт 427 цели машини, които са очевидно тези 199, за които научихме от това писмо, и 228-те, които се оказаха заедно с пратката по договора”, добави той. 

Томов беше категоричен, че ЦИК няма да допусне използването на устройства, чийто фабрични номера не са известни и за които няма разрешение за употреба, за каквото и да е, включително и за ремонт.

„Проблемът обаче е, че броени дни преди изборите се създава нарастващо напрежение и недоверие в изборния процес и използването на машини. Всичко, което „Сиела Норма” обяснява в последните няколко дни, би следвало да бъде коментирано с ЦИК много по-рано”, добави той.

Говорителят разясни, че когато в една секция започва изборният ден, се пише серийният номер на машината и представителите на секционните комисии се подписват, че устройството е именно посоченото. 

Припомняме, че това е трета подобна партида, след като други две - една от 228, друга от 150, бяха открити през изминалите дни. От фирмата доставчик твърдят, че тези машини са доставени, за да служат за резервни части и ремонт на устройствата, които ще бъдат използвани в изборния ден.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай