Б. Димитров: Заев е прав, българи и македонци сме един народ

Б. Димитров: Заев е прав, българи и македонци сме един народ | StandartNews.com

Изказването на Зоран Заев, че българите и македонците са един и същ народ отговаря на историческата истина. Това каза за „Фокус" директорът на НИМ проф. Божидар Димитров във връзка с изказвания на лидерът на Социалдемократическия съюз на Македония (СДСМ) Зоран Заев, че македонците и българите са един и същ народ и пред сръбска медия, че македонците и сърбите са един и същ народ.

„Той е заявил нещо, което казах, че рано или късно ще се случи. Заев е действащ македонски политик, а не в оставка като Любчо Георгиевски, да заяви, че македонския и българския народ са едно и същи нещо. Тоест няма разлика между българи и македонци. Очаквах това да стане, но не знаех кога. Надявам се, че това е сигнал за отрезвяването на много македонски политици, които ще придобият смелост и ще признаят нещо, което включително и в частни разговори с мен са правили, но не смеят да го оповестят публично", обясни проф. Димитров.

„Лошото е, че тези признания са в един момент на ускорена албанизация на Македония, на заемане на все по-големи територии от растящото албанско население и наличието на политически партии, без които не може да се направи правителство. А те предявяват много сурови изисквания към своите потенциални партньори от страна на двете македонски партии. Изказването е точно и отговаря на историческата истина", допълни той.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Спорт
Коментирай