Петък,

Борисов се среща с Медведев в понеделник

От: Редактори -
A
A
A

Премиерите на България и на Русия Бойко Борисов и Дмитрий Медведев се очаква да се срещнат в понеделник в Туркменистан в рамките на Каспийския икономически форум. По предварителна информация двамата трябва да обсъдят изграждането на българския участък от газопровода "Турски поток" и реализацията на проекта "АЕЦ "Белене".

Българският премиер от снощи е в Туркменистан, където днес ще участва и в заседание на българо-туркменската междуправителствена икономическа комисия. Активизиране на двустранните икономически и бизнес отношения ще се обсъжда от смесената комисия. В рамките на посещението на Борисов ще бъдат подписани и двустранни споразумения в областта на пощенските и електронните услуги, информационните технологии, инвестициите, външните работи. Това е четвърто заседание на смесената комисия, след като официално дипломатическите отношения между България и Туркменистан са установени през 1992 г.

В понеделник премиерът ще участва и в първия Каспийски икономически форум, който ще се проведе в националната туристическа зона „Аваза“ в близост до град Туркменбаши. Фокус на дискусиите в „Аваза“ са развитието на икономическото сътрудничество в Каспийския регион и създаването на условия за големи проекти. Форумът събира държавни и правителствени ръководители на страните от региона, представители на международни, икономически, финансови и транспортни организации. Миналата година Русия, Казахстан, Иран, Азербайджан и Туркменистан подписаха договаряната дълго време Конвенция за правния статут на Каспийско море. Една от предпоставките за изграждането на големите транскаспийски газови и петролно-транспортни проекти.

По време на дискусиите лидерите ще обсъдят още ролята на каспийската икономика в глобален контекст, инвестиционната привлекателност в петролната и газовата промишленост, в електроенергията, транспорта, търговията, агроиндустрията, туризма и други сфери от общ интерес за участниците. Датата на провеждането на събитието на високо ниво е символично избрана – 12 август, когато е Денят на Каспийско море.

Коментари

Сортирай по: Новите първо

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички