Йончева: Справедливост, достойнство и свобода

Борисов захвърли България в кьошето на ЕС и е на път да я извади от Европа, каза Йо

Йончева: Справедливост, достойнство и свобода | StandartNews.com

„Събрали сме се над 25 000 души на 1 май, защото дойде време България да поведе своята битка за справедливост, достойнство и за своята свобода“. Това заяви водачът на листата на „БСП за България“ Елена Йончева по време на митинг-протеста по повод Международния ден на труда.

Тя подчерта, че на никой народ тази свобода не е дадена наготово. „Още на 1 май 1886 г. в Чикаго хората излизат по улиците, за да защитят правото си на 8-часов работен ден. Тази битка за социални права се пренася в Европа и днес имаме 8-часов работен ден, свобода на словото, социални права, социалната защита и платено майчинство“, припомни тя и попита- къде всъщност е България днес.

„Вече 12 година сме част от ЕС, но въобще не се доближава до него. Борисов захвърли България в кьошето на ЕС и е на път да я извади от Европа. Взехме всички възможни последни места във всяка една сфера. Днес имаме авторитарно управление и единствено нашето членство в ЕС ни спасява от диктатурата“, категорична е Йончева. Тя подчерта, че в България вече 10 години управлява „бандата на Бойко“, но тя е на път да се разпадне, защото всички виждат машината за грабеж, която тя е организирала. 

„Тази банда превърна общините във феодални владения, където човек, ако не е близък до властта, не може да успее. Работещи българи са превърнати в работещи бедни. 40% от населението на България са на прага на социалното изключване и това е констатация на ЕК“, каза още водачът на листата на „БСП за България“. Според нея сме се превърнали в държава, където ако нямаш средства, не можеш да получиш добро здравеопазване – то се е превърнало в бизнес или акт на милосърдие.

„Какво става със свободата на медиите? Само преди 11 години бяхме на едно място с Франция, днес сме извън Европа“, подчерта тя. По нейните думи Европа ни казва, че организираната престъпност и властта са едно и също нещо и еднакво мачкат медиите в България.

Йончева заяви, че корупцията е заплаха за българската национална сигурност, защото източва 11 млрд. евро всяка година. „За всеки, който покаже тези корупционни практики, властта вади голямата бухалка, в която са превърнати държавните институции, така както в началото на 90-те години Борисов изваждаше малката бухалка“, допълни тя. Според данни на Световната банка загубите на България от корупция са 22% от БВП. „Това не е корупция, а грабеж. С тези пари 2,5 млн. българи могат да получат средни заплати. Тази сума е три пъти по-голяма от бюджета за здравеопазване. Тази сума може да бъде използвана за възраждане на българската икономика с висока добавена стойност и българите да не бъдат белите роби на Европа, в каквито се превръщат нашите съграждани“, посочи Йончева.

Тя подчерта, че „БСП за България“ не само констатира този грабеж, а дава конкретни решения и алтернатива. Йончева припомни, че благодарение на битката на левицата, България е в Европа, в България вече не се консумира второ качество храна. „Имаме своя социална и икономическа програма, която ще позволи в Европа да има общ стандарт за минимална работна заплата и пенсия. Ние ще съживим българското село, защото сега, ако отидете в българските села, те са в състояние- все едно се намираме във война – опустошени, обезлюдени и хората са обезверени“, коментира Елена Йончева.

Според нея това е така, защото правителството води политика за унищожаване на малките и средни стопанства. „Над 7 млрд. евро са дадени за селскостопански субсидии, но те се използват неефективно. 70% от субсидиите се дават на едрите земевладелци - под 100 фирми, а в България има регистрирани над 90 000 земеделски производители “, обясни тя. „Днес битката е не само за ЕС и за България, ние ще победим, но трябва да започнат такива промени, чрез които България да победи и на 26-и май да заслужи свободата си“, заключи Елена Йончева.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай