Всички машини за евроизборите вече са в България

До 15 май представители на ЦИК трябва да проверят софтуера

Всички машини за евроизборите вече са в България | StandartNews.com

Всичките машини за гласуването на евроизборите вече са в България, съобщи пред БНР Веселин Тодоров от спечелилата конкурса за доставка фирма „Сиела Норма“. По думите му това са 3000 машини плюс резервни 10%. Те са в склад, одобрен от ЦИК. Вероятно днес от Комисията ще проверят и преброят машините.

Тодоров обясни, че до 15 май представители на ЦИК трябва да проверят софтуера. „Вчера имаше проверка на софтуера – дали работи така, както е описано в процедурата. Имаме одобрение. До 15-и трябва да се провери дали това е инсталирано на всички машини. Смятаме, че няма да е проблем за тези пет дни това, което е одобрено, да го инсталираме на всичките 3000 машини. На 15-и или в близките дни след това може да има одит от външна организация, вероятно академична институция, която ще провери дали вътрешните процеси, по които работи системата, са такива, каквито са описани“, каза шефът на „Сиела Норма“.

„След това идва най-истеричната част – разнасянето на машините, което ще стане на 24-и срещу 25-и май. След това нашите колеги напускат мястото и са на разположение през целия ден в неделя, без да имат право да са вътре в секциите, но да са на повикване при технически проблеми“, съобщи Тодоров.

Веселин Тодоров увери, че имат достатъчно експерти, за да покрият всичките изборни секции.

По думите му машините за гласуването са произведени специално за България, което е и причината за по-високата цена за наем. Ако след тези избори законодателят се откаже от машинното гласуване, тези машини до голяма степен остават непотребни, обясни той.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай