Новата цел на БСП - 1 глас повече от ГЕРБ

Можехме да си спестим това, което си причинихме, заяви Сергей Станишев

Новата цел на БСП  - 1 глас повече от ГЕРБ | StandartNews.com

„Резултатите от пленума не са бламиране на лидера. Когато нещо се прави на инат се получава отпор. Националният съвет са хора, зрели с политическа отговорност, можехме да си спестим това, което си причинихме. Никога не е имало такова напрежение в БСП при подредба на листи за Европейския парламент”. Това коментира в ефира на NOVA Сергей Станишев.

След 10-часови инфарктни дебати в неделя, в крайна сметка евролистата на БСП беше сериозно променена. На практика пленумът на БСП бламира Корнелия Нинова и пренареди нейната листа. Водач на листата остава Елена Йончева, но Сергей Станишев също намери място в нея  - пето.

„Аз участвам в тази кампания не с амбицията на всяка цена да стана евродепутат. Аз съм постигнал изключително много и почти никой няма такива постижения и в национален, и в европейски мащаб едновременно. За мен е важно, че партията ясно заяви своята европейска социалистическа привързаност към нашето семейство и иска с общи усилия да променим Европа”, заяви още Станишев.

Той обясни, че ако не беше станал част от листата, щеше да бъде затруднена работата му в ПЕС. Относно Елена Йончева, Станишев заяви, че й е благодарен за подкрепата.

„Имам какво да дам, Елена има какво да даде”, коментира лидерът на ПЕС.

Що се отнася до лидера на БСП Корнелия Нинова, която заяви, че след пренареждането на листата отговорността вече е на Изпълнителното бюро, Станишев заяви, че „това е най-малкото несериозни. Политиката не е въпрос на налагане на собствена воля, а на намиране на решения”.

Сигурен съм, че е казано под въздействията на емоции. Имаше много емоции вчера”, заяви Станишев. „Не съм първи, не съм втори – пети съм. Дали ще бъда в европарламента ще решат хората. Това не е най-важното. Важното е, че Националният съвет влезе в ролята на коректив на ръководството”.

Президентът на ПЕС призова шефът на кабинета на президента Румен Радев Иво Христов, който влезе на 4-о място в червената евролиста, да покаже повече ангажираност към БСП като партия, за да го приемат хората като част от нея.

„Ако кампанията затъне в скандали и замерване с компромати, изобщо няма да има дискусия за политики и това може да доведе до отвращение", заяви Станишев.

„До изборите ще замразим отношенията със социалдемократите, докато не дадат ясни гаранции, че върховенството на закона се спазва и не се правят политически експерименти”, коментира още Станишев.

Относно думите на премиера, че листата на БСП е „шпионин-Държавна сигурност”, Станишев заяви: „Кой? Аз ли съм шпионин, аз ли съм ДС? Елена ли? Това е смешно! Това са клишета, които са удобни на някого”.

Не бих казал че не съм избора на Корнелия Нинова. Това коментира в същото време в предаването „Тази сутрин” Петър Витанов – вторият номиниран в листата на БСП за евродепутати след тайно гласуване на инфарктен пленум в неделя, предава bTV. На форума след гласуването виждането на Корнелия Нинова за състава на листата беше променено.

Не сме вождистка партия, заяви Витанов и посочи, че Корнелия Нинова носи точно толкова отговорност за резултатите на изборите, колкото и всеки друг, който е гласувал за листата.

При тайното гласуване листата, предложена от ръководството, беше пренаредена. Стигна се и до балотаж второто и третото място, както и за петото и шестото. За второто място се съревноваваха Петър Витанов и Цветелина Пенкова, а за петото – президентът на ПЕС Сергей Станишев и Иван Кръстев. Предварително беше утвърдено само четвъртото място, отредено на гражданската квота – за началника на кабинета на президента Иво Христов.

Станишев обаче беше предложен допълнително по време на пленума, като той не беше сред имената за евровота, предложени от Изпълнителното бюро на БСП.

Имаше колективно разбиране за присъствието на Сергей Станишев, обясни днес Петър Витанов„Не смятам , че Корнелия Нинова е била бламирана от Изпълнителното бюро, нещо повече – въпреки инфарктните моменти, партията излезе обединена около листата. От днес вече работим за печеленето на изборите”, посочи още Витанов.

Той коментира и и появата на Иво Христов в листата.

Приемам присъствието на Иво Христов като нещо изключително положително, защото той се възприема от голяма част от българските леви хора като автентичен техен представител, смятам че ще допринесе с положителен резултат към електоралните нагласи за БСП. Иво Христов е изявен левичар”, обясни още Петър Витанов.

Според него президентската институция определено се позиционира като опозиция на тази власт. Не виждам нищо ненормално да имаме еднакви тези с президентството, отбеляза Витанов.

На въпрос защо досега действащите евродепутати не се намират на избираеми позиции, той обясни, че двама от тях попадат  в първата десетка.

БСП има всички шансове да вкара поне седем евродепутати, борим се за победа и съм убеден че ще я постигнем", категоричен беше Петър Витанов.

За нас победа ще е да имаме един глас повече от опонентите ни. Ние искаме да променим България и Европа. Никой не може да поставя под съмнение европейската ориентация на БСП", категоричен беше Витанов.

По думите му БСП не е евроскептична партия, а напротив – стреми се да постигне промени в ЕС, така че да бъде по-социален и да възстанови гражданските защити на хората, да доведе до преодоляване на тежките неравенства.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай