Нинова загуби играта на инат, Станишев влезе в пренаредената листа

Фаворитите на Корнелия изпаднаха назад, младоци са изненадата в избора на делегатите

Нинова загуби играта на инат, Станишев влезе в пренаредената листа | StandartNews.com

Напук на волята на соцлидера Корнелия Нинова пленумът на БСП вкара Сергей Станишев в листата за евровота под избираемото пето място. Като подгласници на избрания по-рано за водач Елена Йончева пък сензацонно се класираха 37-годишният депутат Петър Витанов и банкерката от Лондон и зам.-шеф на клуб "Милениум" Цветелина Пенкова. Шести е друга изненада -бившият зам.-министър от кабинета "Орешарски" Иван Кръстев.

ВИЖ ОЩЕ: БСП вкара "Милениум" в листата си

До там обаче се стигна след тежки разправии, в които Нинова беше засипана с упреци от своите опоненти, че се опитва тотално да загърби номинациите на партийните структури в името на своите фаворити. 

Страстите ескалираха още когато стано ясно, че Корнелия идва на пленума с готова листа, която да бъде гласувана ан блок от делегатите.

ВИЖ ОЩЕ: Станишев: Листата на Нинова е подарък за ГЕРБ

"Аз вярвам, че Станишев ще присъства в листата, защото той има най-много номинации в партията, а и е най-успешният български евродепутат", каза Елена Йончева преди началото на пленума. Тя дори нарече президента на ПЕС и бивш свой приятел „добрия рицар” .

ВИЖ ОЩЕ: Иво Христов: Нормално е да приема

Нинова обаче шокира своите като изобщо не предвиди място за Станишев, а под номер 2 сложи Янаки Стоилов, за да парира вътрешната опозиция. Трета беше зам.-председателката на БСП по международната дейност Деница Златева – вицепремиер по европредседателството в служебния кабинет на проф. Огнян Герджиков.

ВИЖ ОЩЕ: Иво Христов № 4 в листата на БСП, Станишев аут /ОБНОВЕНА/

Истинска буря предизвика новината, че под №4, запазено място за гражданската квота, е сложен началникът на президента на кабинета Иво Христов. "Той няма никакви номинации, как се озова там. Как може пълен парашутист да отиде в Брюксел", дивяха се делегатите. 

ВИЖ ОЩЕ: Новата мистерия в БСП: Кой издигна Иво Христов за евролистата?

На шесто място беше предвиден бившият заместник – министър Иван Кръстев, седми – сегашният евродепутат Момчил Неков. Другият настоящ евродепутат Петър Корумбашев пък публично обвини Нинова, че му се е подиграла като го е сложила безнадеждно назад.

ВИЖ ОЩЕ: Курумбашев: Нинова ми се подигра!

На самия пленум представителите на опозицията един след друг атакували Нинова и настояли за пренареждане на листата. Най-яростни в речите са били Велислава Дърева, Димитър Дъбов, Антон Кутев и Петър Мутафчиев, разказаха участници в дебатите.

Под натиска на партийната опозиция към подбраната от лидера Корнелия Нинова листа за евровота в крайна сметка бяха добавени още девет души, начело със Станишев. Стигна се до решение окончателната подредба да стане след таен вот според събраната подкрепа.

ВИЖ ОЩЕ: Станишев: БСП се опълчи на едноличната воля на Нинова

Бетонирани за своите места обаче бяха водачът Елена Йончева. представителите на гражданската квота Иво Христов (№4) и Велизар Енчев (№10), както и представителят на съюзниците от "Екогласност" Емил Георгиев.

ВИЖ ОЩЕ: Върнаха Станишев и още 8 в играта, таен вот реди евролистата на БСП

Анонимното гласуване сериозно обърка сметките на Корнелия Нинова. Сергей Станишев се озова на избираемото пето място, въпреки желанието на соцлидера той изобщо да не е дори сред 17-те. Поставеният предварително под №2 Янаки Стоилов отиде чак на 12-о място. Другият фаворит на соцлидера- Деница Златева пък от трета стана седма.  Голямата изненада се оказаха  Петър Витанов и Цветелина Пенкова, финиширали на второ и трето място. След като резултатите бяха огласени Янаки Стоилов и Антон Кутев (№15) си направиха отвод. Това доведе до следния окончателен вариант на червената листа за евровота:

ВИЖ ОЩЕ: Станишев проби в листата на БСП ! Бори се за № 5, младоци са хит

 1. Елена Йончева 2. Петър Витанов 3. Цветелина Пенкова 4.  Иво Христов 5. Сергей Станишев 6. Иван Кръстев 7. Деница Златева 8. Румен Гечев 9. Момчил Неков 10.  Велизар Енчев 11. Димитър Данчев 12. Тодор Стоилов 13. Валери Жаблянов 14. Мариела Модева 15. Десислав Тасков 16. Крум Дончев 17.  Емил Георгиев.

"Такъв труден пленум не съм виждал, възкликна Сергей Станишев след края на червения форум. И коментира: "Националният съвет показа съпротива срещу едноличното налагане на воля, а това показва желание за демократичност".

"Листата, която беше представена не получи подкрепа. Имаме една различна листа", подчерта още Станишев. Той обяви, че е имало доста грозни опити да бъде принуден Националният съвет да изпълни волята на Нинова.

"Моят стремеж беше партията да бъде единна. Всичко на което бяхме свидетели днес като един напрегнат пленум, можеше да бъде избегнато", каза още Станишев. Той благодари на всички за подкрепата така че да стане част от листата. И призова евродепутатите от БСП да бъдат лоялни членове на ПЕС.

Макар за първи път  да получи шамар от партийната опозиция, Нинова на практика получи най-добрия за нея вариант, защото опонентите й ще имат мотив да мобилизират структурите заради Станишев. Иначе те можеха да саботират вота, коментираха червени депутати. Във въздуха увисна и хапливата реплика на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов, че в листата на БСП се редуват шпиони и кадри на Държавна сигурност, защото коментарът му беше преди пренареждането. Публиката извън левия електорат пък видя истинска битка, а не козируване пред шефа.

Кошмарът за Корнелия е обаче, че нейните фаворити за Брюксел се озоваха доста назад. А враговете й с партиен билет се убедиха, че имат достатъчно сили да прекършат волята й.

ВИЖ ОЩЕ: Марешки: Нинова вкара БСП в сапунен сериал

Пренаредената листа  даде 5 знака. Първо - Нинова тежко подцени Станишев.  Днес той й показа, че ако реши да стане лице на вътрешната опозиция, животът й може да стане доста труден. Второ – Нинова не успя да наложи младите лъвчета на БСП. Зарков и Божанков, на които тя разчита в последно време, останаха извън играта. Трето - самата вътрешна опозиция вече залага на нови лица. Янаки Стоилов, смятан от години за основен опонент на лидера, независимо от името му,  и за апаратен диригент на „Позитано” 20, не е това, което беше.  Румен Гечев – също. Четвърто  – висшите социалисти са уморени от битките между началника и инакомислещите. Те са готови да гласуват доверие на напълно непознати лица като банкерката от Лондон Цветелина Пенкова, само и само да стоят далече от вечните битки на „първите социалисти”. И не на последно място – листата на БСП издава нова предстояща битка: на самия вот. За преференциите.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай