Христов: Президентът не е феодал

Имаме шанс с толкова почтен човек, каза кандидат-евродепутатът

Христов: Президентът не е феодал | StandartNews.com

Президентът не е феодал, за България е голям шанс да има толкова почтен човек за държавен глава. Това каза по бТВ бившият началник на президентския кабинет Иво Христов, който е подреден на четвърто място в листата на БСП от гражданската квота в отговор на въпроса дали Румен Радев го е пуснал да става евродепутат.

Христов разкри, че е бил поканен от соцлидерката Корнелия Нинова още в края на миналата година, но чак сега в навечерието на пленума за утвърждаване на листата е дал съгласието си. А го е дал, защото мненията им с Нинова съвпаднали.

И за нея, и за мен има едно споделено мнение, че тези избори са ключ към по-нататъшния развой на ситуацията у нас, каза Христов. Като обясни, че ако социалистите имат надмощие, това ще е благоприятна ситуация за предсрочни избори, а ако ГЕРБ спечели, тогава управляващата партия ще бетонира властта.

"Моята кауза е промяна в България. Българската политическа действителност се превръща във фейлетон, в който Бойко Борисов казва нещо и ние го коментираме", заяви Христов. Той опроверга схващането у нас, че си европеец, щом се прегръщаш с Жан-Клод Юнкер. Според Иво Христов европеец и последният старец в някое затънтено село, например, в Северозапада.

"Борисов премита хамбара на десницата и сключва договори с фантомни партии", отсече бившият журналист, който определи като "параноични фантасмагории" твърденията за готвени преврати. В същото време изтъкна, че "щом Станишев е в листата на БСП, щом пленумът го е утвърдил, очевидно БСП не е вождистка партия".

Според кандидата за евродепутат евроскептиците също са част от Европа, защото имат здравословни критики към евроконформизма. Христов не приема ширещото се в момента "дамгосване на всяко различие от генералната линия на ЕНП".

Иво Христов беше категоричен беше, че "президентът Радев не е споменавал никога, че ще прави партия, но би подкрепил радикална промяна в статуквото". Иначе Христов призна, че сред хората има такова очакване от президента, защото това се виждало от срещите с гражданите в страната.

По повод стенограмата от последния КСНС на тема корупция, Иво Христов каза, че президентът няма от какво да се притеснява, но други ще се притеснят. Христов уточни, че досега не се е възприемал като съветник на Румен Радев, но е казвал мнението си, когато го попита. Призна още, че участва в писането на речите на президента, но в това вземали участие много други хора с предоставяне на информация, а Радев накрая сам си редактирал окончателния вариант.

"Речево често грижата е моя, но участват много хора. Извън Кастро не знам друг президент по света сам да си пише речите", коментира бившият началник на президентския кабинет.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Тагове:
Коментирай