Понеделник,

Христов: Президентът не е феодал

335
Христов: Президентът не е феодал
A
A
A

Президентът не е феодал, за България е голям шанс да има толкова почтен човек за държавен глава. Това каза по бТВ бившият началник на президентския кабинет Иво Христов, който е подреден на четвърто място в листата на БСП от гражданската квота в отговор на въпроса дали Румен Радев го е пуснал да става евродепутат.

Христов разкри, че е бил поканен от соцлидерката Корнелия Нинова още в края на миналата година, но чак сега в навечерието на пленума за утвърждаване на листата е дал съгласието си. А го е дал, защото мненията им с Нинова съвпаднали.

И за нея, и за мен има едно споделено мнение, че тези избори са ключ към по-нататъшния развой на ситуацията у нас, каза Христов. Като обясни, че ако социалистите имат надмощие, това ще е благоприятна ситуация за предсрочни избори, а ако ГЕРБ спечели, тогава управляващата партия ще бетонира властта.

"Моята кауза е промяна в България. Българската политическа действителност се превръща във фейлетон, в който Бойко Борисов казва нещо и ние го коментираме", заяви Христов. Той опроверга схващането у нас, че си европеец, щом се прегръщаш с Жан-Клод Юнкер. Според Иво Христов европеец и последният старец в някое затънтено село, например, в Северозапада.

"Борисов премита хамбара на десницата и сключва договори с фантомни партии", отсече бившият журналист, който определи като "параноични фантасмагории" твърденията за готвени преврати. В същото време изтъкна, че "щом Станишев е в листата на БСП, щом пленумът го е утвърдил, очевидно БСП не е вождистка партия".

Според кандидата за евродепутат евроскептиците също са част от Европа, защото имат здравословни критики към евроконформизма. Христов не приема ширещото се в момента "дамгосване на всяко различие от генералната линия на ЕНП".

Иво Христов беше категоричен беше, че "президентът Радев не е споменавал никога, че ще прави партия, но би подкрепил радикална промяна в статуквото". Иначе Христов призна, че сред хората има такова очакване от президента, защото това се виждало от срещите с гражданите в страната.

По повод стенограмата от последния КСНС на тема корупция, Иво Христов каза, че президентът няма от какво да се притеснява, но други ще се притеснят. Христов уточни, че досега не се е възприемал като съветник на Румен Радев, но е казвал мнението си, когато го попита. Призна още, че участва в писането на речите на президента, но в това вземали участие много други хора с предоставяне на информация, а Радев накрая сам си редактирал окончателния вариант.

"Речево често грижата е моя, но участват много хора. Извън Кастро не знам друг президент по света сам да си пише речите", коментира бившият началник на президентския кабинет.


Всички новини от категория Евроизбори 2019.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Тагове: Иво Христов