Двете водещи партии в ЕП загубиха мнозинството си

Общият брой на местата в Европарламента е 751, а за мнозинство са необходими поне 376 мандата

Двете водещи партии в ЕП загубиха мнозинството си | StandartNews.com

Най-голямото политическо обединение в ЕС - християндемократическата Европейска народна партия (ЕНП), както и съюзът на партии със социалистическа ориентация Прогресивен алианс на социалисти и демократи (ПАСД) запазват съответно първото и второто място на вота, но за първи път в историята губят мнозинство в Европейския парламент. Това сочат първите предварителни резултати от изборите за ЕП, публикувани от самата институция рано сутринта в понеделник.

Общият брой на местата в Европарламента е 751, а за мнозинство са необходими поне 376 мандата, които ЕНП и социалистите винаги (даже и повече!) са имали като общ сбор. Но този път ЕНП е загубила 39 места в сравнение с предишните избори през 2014 г. и получава 178. А ПАСД печели 152 мандата – 34 по-малко.

„Всичко се промени – мнозинството вече не е в ръцете на двете партии“, със задоволство обяви Маргрете Вестагер, която е кандидат за председател на Европейската комисия от Алианса на либералите и демократите за Европа (АЛДЕ). АЛДЕ получава третото място със 108 мандата, при спечелени едва 68 през 2014 година. Към тях се присъединява движението „Република, напред“ на френския президент Еманюел Макрон.

Най-неочакван за всички обаче е резултатът на зелените от Европейския свободен алианс. Преди изборите им даваха едва шесто място, но те заеха четвърто с 67 депутатски места (а имаха едва 52 в предишния Европарламент). Следва фракцията на Европейските консерватори и реформисти с 61 евродепутати, заемала третото място след 2014 година.

Що се отнася до евроскептици, националисти и популисти, те подобряват позициите си, като получават общо 108 мандата, при 78 през 2014 година. Европейският алианс на народите и нациите (бившата партия Европа на нациите и свободите), съставена основно от членове на френската крайнодясна Национален сбор има 55 мандата, а партията Европа на свободата и пряката демокрация – 53.

Последно място в класацията заема групата Европейски обединени леви/Ляво-зелени от Севера с 39 мандата. Тя губи 7 места в сравнение с 2014 година.

По последни данни избирателната активност на този евровот е средно 50,5% - с 8 процентни пункта по-висока в сравнение с 2014 година.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай