БСП стартира кампанията с митинг за 1 май (СНИМКИ)

Нинова: Да дадем надежда и вяра, че може да има справедливост сега

БСП стартира кампанията с митинг за 1 май (СНИМКИ) | StandartNews.com

"БСП за България" откри днес предизборната си кампания с Първомайски митинг-шествие. Шествието премина по централни софийски улици, а лидери на партията и коалиционните й партньори направиха изказвания на площада пред сградата на министерския съвет. Цялото събитие бе посветено на Международният ден на труда, работническа солидарност и празника на в. „Дума“, левия печат и свободните медии.

С над 20 000 души започна традиционният първомайски митинг-шествие на БСП.  Хората, дошли от цялата страна в София, тръгнаха на шествие от пл. „Св. Александър Невски“ към пл. "Независимост". Те носят плакати с надписи: „Искаме европейски доходи“, „Справедливост и достойнство СЕГА!“, „Искаме да останем в България“, „Не щем вежливост, а справедливост“.

Нинова: Да дадем надежда и вяра, че може да има справедливост сега

"Скъпи социалисти, симпатизанти, скъпи българи от цялата страна.  Да ни е честит 1-ви май, Международният ден на труда и работническата солидарност. Да ни е честитата 143-тата годишнина от Априлското въстание. Въстание на българския дух и българското свободолюбие. Благодаря ви, че дойдохте днес, вижте колко сме много и заедно, за да дадем надежда и вяра на нашите сънародници, че може да има справедливост сега."

Георги Свиленски: С номер 18 – справедливост сега, справедливост за България

"Днес, тук, започва нашият път към победата - път, който ще свали правителството на Бойко Борисов от власт. Днес, тук, от този площад, ще заявим нашата воля и висок глас за справедливост. Справедливост сега. Справедливост за България”. С тези думи председателят на предизборния щаб на БСП откри митинг-протеста по повод 1 май. По думите му на този ден протестират стотици градове - в Европа и Америка.

„Днес ние, тук, в България, в София, протестираме, защото в България няма държава”, категоричен бе социалистът. "Скъпи приятели, днес сме се събрали тук, за да дадем началото на нашата предизборна кампания, за да дадем тласък на енергията и силата на кандидатите, които ще ни представляват в Европейския парламент”, каза още Свиленски.

Георги Свиленски заяви, че в България няма справедливост, няма справедливи доходи, заплати, пенсии и здравеопазване. „Стотици хиляди граждани работят за жълти стотинки, които даже не получават. Стотици хиляди български граждани работят по 12-14 часа и няма кой да ги защити. Болници фалират една след друга, здравеопазване няма, болните умират пред здравни заведения - ще допуснем ли това да се случва в нашата родина?”, попита народният представител. „Никога”, скандираха хората на площада.

Проф. Михайлов: Докога ще продължава гаврата с трудещите се в  здравеопазването?

"До кога ще продължава гаврата с трудещите се в здравеопазването?". Този въпрос отправи народният представител от ПГ на "БСП за България" проф. Георги Михайлов по време на Първомайския митинг-протест, с който левицата откри кампанията си за евроизборите. Той подчерта, че независимо от прекрасните лекари, от чудесните медицински сестри и всички, които са ангажирани в българското здравеопазване, е изключително тежко.

"Днес, на 1-ви май, искаме да попитаме високо - до кога ще продължава гаврата с българските медицински сестри, чиито доходи са приравнени към най-ниските в страната? До кога младите български лекари ще бъдат принудени да напускат България, а тези, които остават тук, да работят на два или повече договора, за да издържат своите деца и семейства? До кога ще гаснат общинските болници? До кога привилегия на едни лечебни заведения ще бъде да лекуват по скъпи високоплатени пътеки, а здравно неосигурените, тежко болните, безперспективните ще бъдат задача на други? До кога от пазара ще изчезват лекарства за социално значими заболявания? До кога българските граждани с тежки заболявания, поради нелепи административни решения, няма да имат достъп месеци наред до сериозни изследвания за тяхното състояние? До кога ще бъдем първи по смъртност в ЕС и последни по  продължителност на живота?", попита още той.

Проф. Георги Михайлов подчерта, че левицата е посочила своите решения на проблемите в здравеопазването във "Визия за България"  - държавата да се върне в здравеопазването, за да запази най-ценното за една нация - нейното здраве и здравето на нейните деца. Според него, за да се случи това, за да могат българите да имат право на справедливост и то сега- и в здравеопазването, и във всички сфери, пътят минава през изборите на 26-ти май. "Затова гласувайте с номер 18, за да се сбъдне вашата справедливост, вашата сила и да бъде вашата победа", призова проф. Георги Михайлов.

Красимир Митов: Писна ни да живеем в лъжа, време е за промяна

"Лъжат ни непрекъснато. Писна ни да живеем в лъжа. Време е за промяна, да има човещина, да има справедливост". Това заяви председателят на синдикат "Защита" Красимир Митов. Той припомни, че на същата дата, миналата година, хората отново са протестирали и искали управляващите да чуят гласа на народа- че живее в мизерия, бедност, с най-ниските заплати, най-лошите условия на труд, лошо здравеопазване. По думите му всички, които искат да си търсят правата, биват мачкани, уволнявани, малтретирани.

"Нашата позиция затова все още е за оставка на това правителство, то не може да управлява България", категоричен бе той. Митов заяви, че ръководеният от него синдикат е за увеличаване на доходите, нормално здравеопазване, прилични доходи за трудещите се в сферата на здравеопазването и да има достъп до него за всички пациенти.

"Поради ниските заплати младите напускат страната, но вече напускат и болните, защото тук не могат да се лекуват. Доволни ли сте от заплатите, от пенсиите, от високите цени на парно, на ток, на хляб?", попита той.

По думите му изходът е един - на 26-ти май- всички пред урните. "Ако са честни изборите, ще победи БСП. След това всички трябва да потърсим правата си за по-достоен живот", заключи Красимир Митов.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай