60 см бюлетина за евровота (ОБЗОР)

Експерти от БАН и СУ ще проверяват машините за вота, Секциите зад граница ясни на 4 май

60 см бюлетина за евровота (ОБЗОР) | StandartNews.com

Малко над 60 сантиметра ще е дълга бюлетината за евровота на 26 май. ЦИК показа окончателния образец. Разликата тази година е, че числата за преференцията ще са от 101 до 117. Както за предходния парламентарен вот, и сега ще има квадратче „Не подкрепям никого“ в края на бюлетината.

Говорителят на ЦИК Александър Андреев поясни, че комисията е приела всички технически характеристики на бюлетината, както и нейната защита. Готов е и окончателният вариант за методическите указания за секциите – от това как да сгъват бюлетината, през това къде се слага печата и кога един вот е действителен или не. По традиция в тъмната стаичка трябва да използваме само син химикал и да отбележим предпочитанието си със знака X или V. Готови са и клиповете за разяснителната кампания.

Андреев обясни, че ЦИК прави всички възможно на следващите местни избори машините за гласуване да се закупят, а не да се наемат както за евровота през май. От ЦИК са получили писма от СУ и БАН с готовност да им помагат за сертифицирането и тестването на машините, в едно със софтуера. Той пък трябва да бъде инсталиран на устройствата около 15 май, самото одитиране на машините ще бъде след това.

Иначе вече са назначени всички секции в страната. Тези за чужбина обаче ще са ясни на 4 май. В момента тече проверка на заявленията, подадени от българите зад граница, които искат да гласуват на места извън посолство или консулство. Броят на подадените заявления е 8671. Най-много такива има за Великобритания, следвана от Германия, Испания и Гърция. Неуспешно подадените, заради грешки в името, адрес или ЕГН са 745. Регистрираните наблюдатели към момента са 24.

На 11 май изтичат три важни срока – за подаване за заявление за гласуване на други място, за гласуване по настоящ адрес и за гласуване в подвижна урна за хората с увреждания. Право да подават заявление за гласуване на друго място имат само членовете на СИК, ЦИК, наблюдателите и кандидатите за ЕП.

Междувременно изтече срокът за регистрация в Сметната палата на партиите и коалициите за вота, които те трябва да кажат какви договори за медийни услуги са подписали, имат ли дарения и безвъзмездно преотстъпено имущество. Справката на Монитор“ показа, че ГЕРБ има най-много договори за реклама – 51, ВМРО са със 27, а ДПС само със 7. За сметка на това симпатизанти на ДПС са им представили 130 коли за агитация. Към момента нито една формация няма получени дарения.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай