Владимир Иванов разкри! Задава ли се паника с цените за Великден

При зеленчуците, яйцата и млечните продукти преобладава българското производство

Владимир Иванов разкри! Задава ли се паника с цените за Великден | StandartNews.com

За съжаление ние нямаме потребителска култура, казва в специално интервю за вестник СТАНДАРТ председателят на Държавната комисия по стокови борси и тържища (ДКСБТ) Владимир Иванов
 

- Г-н Иванов, какво е съотношението между вносните и българските  плодове и зеленчуци на пазара?
 

- Зависи от периода, но към днешна дата имаме повече българска продукция. При пресните продукти преобладава родното, но променливо - произвеждаме 50% от нужните количества и няма как да заситим пазара. При всичко останало  можем, но не го правим. Това е заради недобри търговски производствени практики, които прилагаме през годините вследствие на ефектите от последните 30 години.

- На форума на "Стандарт" "Бранд България - защита на българското земеделие и храни" беше поставен въпросът, че не трябва да продaваме суровини, които произвеждаме, а да ги преработваме. Какво мислите?
 

- При концепция на свободна пазарна икономика изобщо не трябва да се ограничават дестинации, особено страните от Европейския съюз, тъй като ние сме част от тази икономическа общност. Това, което ни липсва в момента, е достатъчно количество и качество в производството. Можем да го постигнем, ако българското селско стопанство стане приоритет на държавата, независимо кой управлява. 

Всяко правителство трябва да залага повече на науката и държавата да обръща внимание на сектора като цяло. Когато се случи това, може би ще стигнем до възможностите, които имаме като потенциал. 

- Какви са цените на едро на борсите в момента?
 

- Вече четвърта седмица имаме спад на цените, в рамките на 1/100 от индекса. Това е пренебрежимо малко, но посоката е надолу.  Имаме устойчиво поведение на ценовите равнища, като при предлагането на пресни плодове и зеленчуци се увеличават количествата, там ще видим и по-сериозен спад - ще има равнища под кривата от миналата година. Ако потребителят сега излезе на пазара, той ще закупи стоката точно на нивата от 2023 г. Пазарът в момента е едно спокойно място от гледна точка на ценообразуването и всеки български купувач може да избере продукти за потребителска кошница, която да е по-евтина в сравнение с миналата година. Не очаквайте стръмни трендове. Пазарът е стабилен на 100%.

- Какви тенденции в цените очаквате покрай Великденските празници?
 

- Покрай празниците много се говори за очаквани свръхвисоки цени, създава се паника, това е следствие на тесни браншови интереси. В крайна сметка това са само празни приказки. Имаме доста добра конкурентна среда, която за сетен път показва, че пазарът е много добър регулатор.

- Как се отрази кампанията  "Достъпно за вас" на пазара?
 

- Всъщност, тя изигра своята роля за определния период от време около Коледа и Нова година, срокът на споразуменията изтече. Кампанията имаше своя смисъл от гледна точка на потребителската култура, даде своя ефект. Но ние, за съжаление, ние нямаме такава. 

- Заговори се, че след кампанията цените рязко ще скочат нагоре.
 

- Нищо подобно не се случи, цените се влияят от сблъсъка между търсене и предлагане. Пак казвам, при тази ценова конкуренция, в момента имаме стабилно равновесие вече доста дълъг период. Такава е и ситуацията на Европейския пазар, на пазара на суровини и ресурси, особено при основни храни като захар, пшеница, царевица, олио. Повече от 9 месеца има много слабо раздвижване. При тази ситуация няма как да видим резки изменения на цените. 

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай