Повече бг кашкавал и сирене в хипермаркетите

Няма да се ограничи предлагането на гауда и моцарела, допускат до 1,6% суха суровина в киселото мляко

Повече бг кашкавал и  сирене в хипермаркетите | StandartNews.com

* Няма да се ограничи предлагането на гауда и моцарела, допускат до 1,6% суха суровина в киселото мляко

* Увеличава се асортиментът на родна продукция от регионални производители, търсенето й също е по-голямо

Повече кашкавал, саламурено сирене и кисело мляко от регионални производители ще има в търговските вериги. Те ще са 90% от типично българските продукти, които се предлагат в хипермаркетите и ще бъдат изброени в поправката на Постановление 70 на Министерски съвет. Първоначално текстът беше за 90% от асортимента на всички млечни продукти, което ограничаваше вноса. Сега обаче изборът на европейски сирена няма да бъде намален. „Гауда, моцарела, едам, синьо сирене с благородна плесен са извън тази регулация. Производството на подобни сирена в България е символично, затова вносът им не е конкуренция на родното производство“, обясниха млекопреработватели.

Друга поправка в постановлението е, че се допуска до 1,6% суха суровина в българското кисело мляко. „Това се прави единствено по технологични причини, за да се гарантира постоянството на качествените показатели, което ние, преработвателите, сме длъжни да посочваме на етикетите“, коментира Владислав Михайлов, председател на Националната асоциация на млекопреработвателите.

Той обясни, че млякото, което мандрите изкупуват от фермите, не е с еднакви качествени показатели. Те варират според храната на животните, сезона, дори времето – дали е слънчево или дъждовно. „Разликите са малки, в никакъв случай не говорим за некачествени млека – те покриват изискванията по еврорегламента и националното законодателство. Но има например различни показатели за белтъка. И ако млеката просто се купажират – ще се получи отклонение в крайния продукт. Поради тази причина сухото мляко е единият от задължителните фактори, с които се стандартизира белтъчинното съдържание. Но то в никакъв случай не замества млечна съставка“, посочи Михайлов.

Добавянето на суха суровина се отнася основно за киселото мляко, защото при сиренето и кашкавала, например, технологичният процес е с по-малка важност – когато е по-слабо млякото, пада рандеманът, отделя се повече вода и се получава стандартен продукт. При киселото обаче показателите, които са в началото, остават и в края на производството.

До прецизирането на Министерско постановление 70, чиято цел е да се подпомогнат българските производители във връзка с ограниченията от пандемията с COVID-19 и последвалата криза, се стигна след преговори с всички заинтересовани страни. Търговските вериги не бяха съгласни с някои условия в първоначалния вариант. Дойде и писмо със запитване от Еврокомисията защо се налага подобна регулация.

Причината е извънредната ситуация, която е свързана с намалено потребление заради ограничените доходи, както и затварянето на ресторантите за повече от два месеца. Това нанася особено тежък удар върху малките регионални производители – не само на мляко и млечни продукти, но и на риба, месо, яйца, пчелен мед, пресни сезонни плодове и зеленчуци. В същото време редица европейски страни – Италия, Франция, Испания – приемат мерки за подкрепа на своите фермери, което ограничава износа на български стоки. И то точно в сезона, когато излизат оранжерийните зеленчуци и първите плодове, а производството на сурово мляко през май, юни и юли е най-голямо.

Затова държавата поиска от търговските вериги да увеличат подкрепата си към родното производство, в което са вложени милиони евро субсидии – пари на европейския данъкоплатецобясни министърът на земеделието Десислава Танева. Регулацията е със срок до края на годината.

Приета е възможността за осигуряване на основни групи храни на територията на България в търговски вериги, които имат 10 и повече търговски обекта. Става въпрос за 884 магазина в цялата страна. Местата за продажба трябва да са площ, която е достатъчна за излагане на съответните хранителни продукти. Те трябва да са обозначени по подходящ начин, от който да е видно, че са регионално производство. Приетите изменения не изискват промяна на досегашния ред на доставки в обектите, единствената цел е да се даде възможност за предлагане на местна продукция.

Но и самите вериги, следвайки нагласите на потребителя да избира български стоки, увеличиха предлагания асортимент от родна продукция, дори сами започнаха да търсят производителите, за да изкупят доматите и краставиците им веднага щом узреят в оранжерията.

„Има повече българска продукция на пазара у нас. Тя е в резултат от кризата, която има и няколко положителни ефекти. Виждаме, че пазарът изпреварва държавата и всякакви постановления, Българските потребители последваха апела и на търговците, и на държавата и започнаха да купуват повече българска стока. Това веднага се отрази на магазините", заяви изпълнителният директор на Сдружението за модерна търговия Йордан Матеев.

Има активна комуникация и добронамереност между двете страни, коментира и земеделският министър Десислава Танева.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай