Погачата за Йордановден. С масло и кисело мляко

На трапезата се поставят - колачета, сарми с кисело зеле и прясна пита

Погачата за Йордановден. С масло и кисело мляко | StandartNews.com

В навечерието на Йордановден се приготвя последната, трета кадена вечеря. На трапезата се поставят - прясна пита, колачета, сарми с кисело зеле, пълнени чушки, фасул, вино, както и суровото жито, орехите и недогорялата свещ от втората кадена вечер.

Орехите от Нова година се разчупват и по тях се гадае за бъдещето, суровото жито се дава сутринта на кокошките, а свещта се запазва и се пали за предпазване от гръм.

 

Продукти: яйца - 2 бр. (единия жълтък оставяте за намазване), прясно мляко - 250 мл, кисело мляко - 100 г, масло - 100 гр, 2 супени лъжици мас, суха мая - 1 пакетче суха (по възможност турска), мед - 1 с.л, сол - 1 ч.л, брашно - около 1 кг до омесване на пухкаво и гладко тесто, масло - за намазване, сусам - за поръсване

Приготвяне: Активирате маята в млякото което да е затоплено на не повече от 35-40 градуса (или при допир приятно топло) добавяте меда и 1 супена лъжица брашно, разбивате яйцето с киселото мляко в което сте сипали щипка сода и добавяте разтопеното масло и мас, но не трябва да са горещи. Пресявате брашното и добавяте млечната смес със започналата да втасва мая.

Замесвате гладко тесто, което оставяте да втаса на топло. Покриийте купата с чиста кърпа. Разделяте тестото на 4 еднакви части и едно парче колкото голяма ябълка. Разточете 4 еднакво обли кори, които намажете с масло.

Разрязвате ги на 8 части, всеки триъгълник завивате назад (или завивате от широката към тъкната, ще се получи леко разместване сякаш стават на етажи) след това подреждате в намзазнена кръгла висока тава. Редите по края, а в средата оставяте празен кръг. От последната част от тесто разделете на 2 една малка и една голяма. От голямата оформете гладка топка, оставете настрана а малката топка разтоете и нарежете на 3 ленти и оплетете плитка толкова дълга за да е достатъчно да разтежете на 2 и да я кръстосате върху топката. Поставете така украсената топка в средата на оставената дъпка в погачата

Оставете да втаса след което намажете с разбития жълтък, една лъжичка. Поръсете със сусам, напръскайте с малко вода и покрийте със хартия за печене. Печете в предварително загрята фурна на 170 градуса за около 35-45 минути, като на на 20-минута махнете хартията за печене.

 

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай