Млекопреработватели не искат да се съревновават с IT фирми за иновациите

Бойко таков обеща да съдейства за среща на бизнеса със заместник-министъра на иновациите и растежа

Млекопреработватели не искат да се съревновават с IT фирми за иновациите | StandartNews.com

Не е редно фирми от хранително-вкусовата промишленост да се съревновават с IT компании в проекти, свързани с иновациите. Трябва да се помисли как за този сектор да има отделни критерии при кандидатстване за еврофинансиране. Този въпрос постави Владислав Михайлов, председател на Националната асоциация на млекопреработвателите, по време на форума на "Стандарт" - Да!На българската храна. Гарантиране на продоволствената сигурност. Михайлов посочи още, че се говори за мерки, свързани с батерии, със соларни панели и т.н., но браншът не знае с кого да комуникира, за да получи повече яснота по тези програми.

Националният иновативен фонд /НИФ/ работи по нови правила с ясен фокус. През последните години обаче наистина проектите са на IT фирмите. Обмисля се тази година да се приоритизират други области, коментира Бойко Таков, шеф на Агенцията за малки и средни предприятия. Той посочи, че се изготвя и нова стратегия, която да даде по-голяма тежест на решения, свързани с кръговата икономика. Чакаме обратна връзка с бизнеса, каза Таков.

Той е на мнение, че заделените 5 млн. лева са много малка сума за концепцията на НИФ, но има уверение, че средствата ще бъдат увеличени. Таков покани бизнеса в Агенцията за среща, като увери, че се ангажира да запознае с темата и заместник-министъра на иновациите и растежа Карина Ангелиева. Таков посочи още, че програма за подпомагане на проекти за соларни панели и батерии има в Плана за възстановяване и растеж. И увери, че процедурата ще бъде стартирана до края на годината. Шефът на Агенцията за малки и средни предприятия каза още, че в различни градове се провеждат срещи с бизнеса - имало е събитие във Варна, а на 16 април предстои в Русе, за да бъдат запознати предприемачите с новите възможности за финансиране. Той допълни още, че Агенцията организира изложения, с които също може да бъде от полза на фирмите от хранително-вкусовата промишленост.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай