Мариана Кукушева: Ефектът от защитена професия “хлебар” е нулев

0% ДДС е реалната мярка срещу инфлацията, време е да се приложи и за останалите преработватели

Мариана Кукушева: Ефектът от защитена професия “хлебар” е нулев | StandartNews.com

Да се създадат "зелени" коридори за движение на доставчици без нарушения, за да не страда целият бизнес от повишаването на административната тежест

0% ДДС е реалната мярка срещу инфлацията, време е да се приложи и за останалите преработватели, казва Мариана Кукушева, председател на Националния браншови съюз на хлебарите и сладкарите (НБСХС) в специално интервю за в. "СТАНДАРТ"

 

- Г-жо Кукушева, в бюджета за 2024 г. е заложено да остане 0% ДДС на хляб, хлебни изделия и брашно поне до края на юни. Какви са резултатите на пазара досега от нулевата ставка и какво предстои?

- Нулевият ДДС за хляба и брашното е всъщност единствената абсолютно реална антиинфлационна и изключително социална мярка, която свали и задържа за дълго време цената на брашното и на хляба. Това е мярка, която бе подкрепена от всички политически сили в България. Това е мярка, която показа, че законодателната власт може да се обедини околко национални каузи. В тази връзка ние смятаме, че на 1 юли 2024 г., когато се очаква актуализация на бюджета, мярката ще продължи да работи. Защото ако се върне 20% ДДС на хляба, това значи хлябът да поскъпне с повече от 30%. Причината от 20 да стане на 30 са надценките, които са минимум 10% върху себестойността на хляба. След въвеждането на нулевата ставка бизнесът с хлебепроизвоство и мелничарство у нас изцяло изсветля. Нулевият ДДС за хляба и брашното отне конкурентното предимство на сивия сектор, който винаги продаваше без ДДС, т.е. винаги с 20% по-евтино. Считаме, че инфлацията към юни 2024 г. няма да бъде овладяна, точно обратното - очаква се тя да расте и затова тази актуална мярка ще продължи да съществува. Още повече, че има ръст на косвените данъци, които плаща бизнесът, като социални и здравни осигуровки, откриване, осветляване на работните места. Нулевият ДДС за хляба и брашното е една изключително добре работеща формула, която може да бъде приложена и към останалите браншове в преработвателната промишленост. Всеки, който твърди обратното, откровено казано лъже и манипулира обществото. Българинът е особено чувствителен по темата цена на хляба. Цената на хляба е символ на цената на живота. Цената на хляба се задържа дълго време без промяна точно заради нулевата ДДС ставка. Насъщният винаги присъства не само в нашите ежедневни молитви, той е основна храна на трапезата на българските потребители. Ние имаме традиции, той е истинската храна, която няма заместител. 

- Очаква ли се поскъпване на хляба?

- Трябва категорично да кажем, че когато държавниците товарят бизнеса с нови  административни тежести, това неминуемо ще доведе до покачване на цените. Ако хлебопроизводството е натоварено с нови административни тежести, това ще промени цената на хляба в посока нагоре.

- По време на 17-ия Коледен форум на "Стандарт" от кампанията "ДА! На българската храна" бизнесът остро постави въпроса за липсата на квалифицирана работна ръка. Какво е решението на този проблем?

- Огромен е проблемът с работната сила в бранша хлебопроизводство и сладкарство, защото това е много фин, майсторски труд. Този труд се полага предимно през нощта, работи се и в празнични дни. Ние плащаме едни от най-високите заплати в преработвателния сектор, но това не е достатъчно, защото заетостта на хората, работещи при нас, е по-висока спрямо останалите браншове. Смятаме, че трябва да има нов прочит за философията на дуалното обучение, както и за защитените професии хлебар и сладкар. Тъй като независимо от стипендиите, които получават обучаваните за тези професии, назависимо от по-виското заплащане на учителите в професионалните училища, за 8 години ние нямаме нито един завършил професионално училище ученик, които да е постъпил на работа в нашия бранш. Това означава нулева успеваемост, при реализацията на завършилите такъв тип професионални учлилища. Тогава стои въпросът защо бюджетът трябва да разхищава средства, като плаща огромни заплати и стипендии на стипендиантите в тези професии. 

- Една от темите, които повдигнахте по време на форума "ДА! На българската храна", бе за Наредба ¹ 5 от 29 септември 2023 г., която е за фискалния контрол върху движението на стоки с висок фискален риск, сред които са и някои храни. Как ще повлияе новата наредба на бизнеса?

- Нашият бранш е извън обсега на наредбата, но коментираме повишаването на административната тежест за бизнеса. Ние не сме субсидирани от държавата, нямаме очаквания за помощи. Държавата трябва да изпълнява контролната си дейност и да създаде "зелени" коридори, по които спокойно да се движи брашното, тъй като то е в списъка на стоки с висок фискален риск. Ако има нарушители, след като ги хванат веднъж, те да загубят правото да ползват либерален режим на придвижване. Тежестта на Наредба ¹ 5 трябва да падне върху неизрядните оператори, тези, които се опитват да прикриват обороти и практикуват нелоялни търговски практики. Слагането под общ знаменател на всички ще доведе до блокиране на държавата, до проблем с доставките на храни, до паника на потребителския пазар. Защото си представете едно населено място, което до 8 часа сутринта не е получило своята доставка на хляб. Няма хляб! Няма по-тревожен вик за нито един народ, за нито едно общество. 
 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай
1 Коментара
По традиция
преди 4 месеца

Появи ли се госпожата по медиите, очаквайте "подобрение" в цената на хляба! Причините през годините са едни и същи. Бих я нарекъл "госпожа Янка" за хлебарите.

Откажи