Киселото мляко бори коронавируса

Чрез него можем да изградим имунитет, твърдят български и чужди учени

Киселото мляко бори коронавируса | StandartNews.com
  • Чрез него можем да изградим имунитет, твърдят български и чужди учени
  • Млечните продукти намаляват риска от диабет и инсулти, носят витамини, идващи от слънцето

Българското кисело мляко може да се използва за профилактика срещу коронавирусните инфекции, сочат най-нови изследвания на японски и китайски учени. За това разказа пред "Стандарт" проф. Донка Байкова, един от водещите диетолози у нас.

ВИЖ ОЩЕ:И Китай бори коронавируса с млечни продукти

Причината е, че млечнокиселите бактерии участват много съществено в поддържането на имунитета ни. "Българските учени имаха редица собствени проучвания, когато имаше експериментална медицина, разказва проф. Байкова. "През последните години обаче това е скъпо удоволствие и ние разчитаме на медицинските доказателства, публикувани в специализираната литература". Последният анализ е публикуван през 2016 година от чужд колектив, като е доказано, че в зряла възраст приемът на мляко и млечни продукти улеснява намаляването на наднорменото тегло и намалява риска от диабет и от инсулти. Има и благоприятен ефект върху костната плътност и намалява риска от фрактури на костите.
В битката с вируса млечнокиселите бактерии, които имат три щама, един от които популярният лактобацилус булгарикус, се конкурират с нежеланите микроорганизми в стомашно-чревния тракт на човека за прикрепващи рецептори на чревната стена. "А за всички медицински специалисти е ясно, че над 40 на сто от имунната защита е съсредоточена именно в тънките черва на човека", разказва проф. Байкова. Млечните продукти освен това стимулират активността на фагоцитите, които се грижат за клетъчния имунитет на човека. Но стимулират и изграждането на антитела срещу даден вирус - така наречения хуморален имунитет. Те активизират и производството на протеини, които защитават лигавицата, а тъй като за коронавируса се твърди, че влиза основно през устата и носа, това е от съществено значение. Млечните продукти спомагат и за създаването на други субстанции, които контролират нивото на кръвното налягане, разказва проф. Байкова. Освен това се подобрява съотношението между гнилостни и полезни микроорганизми - така наречения микробиом, който съществува във всяко човешко тяло. Лактобацилите потискат и алергични реакции. Два от щамовете подобряват нивата на липидите в кръвта - потискат лошия холестерол и повишават добрия. Не е за пропускане, че подобряват микробиома, тоест съотношението на микроорганизмите и в устната кухина.
Според проф. Байкова, млечните продукти са и еталон в човешкото хранене за пълноценност на хранителния белтък. Основният белтък е казеин, който се използва и в добавките при хората, които ходят на фитнес, защото стимулира производството на тъканни протеини. А това е полезно, защото се стимулира и производството на имунни клетки. Така се подпомага и създаването на антитела в организма.
Млякото и млечните продукти са и източник на триптофан - незаменима аминокиселина, която участва в производството на серотонин и ендорфини, отговорни за положителното ни настроение и за щастието - нещо, което ни е особено необходимо в период, в който мнозина от нас прекарват в принудително заточение по домовете. Чрез млечните продукти можем да си добавим дори и витамин Д, който по принцип си набавяме, излагайки се на слънчева светлина. След като сме в ограничени помещения и не бива да излизаме често, млякото е начинът, чрез който да си набавим малко слънце.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай