Четвъртък,

Киселото мляко бори коронавируса

От: Стела Стоянова -
1252
Киселото мляко бори коронавируса
A
A
A
  • Чрез него можем да изградим имунитет, твърдят български и чужди учени
  • Млечните продукти намаляват риска от диабет и инсулти, носят витамини, идващи от слънцето

Българското кисело мляко може да се използва за профилактика срещу коронавирусните инфекции, сочат най-нови изследвания на японски и китайски учени. За това разказа пред "Стандарт" проф. Донка Байкова, един от водещите диетолози у нас.

ВИЖ ОЩЕ:И Китай бори коронавируса с млечни продукти

Причината е, че млечнокиселите бактерии участват много съществено в поддържането на имунитета ни. "Българските учени имаха редица собствени проучвания, когато имаше експериментална медицина, разказва проф. Байкова. "През последните години обаче това е скъпо удоволствие и ние разчитаме на медицинските доказателства, публикувани в специализираната литература". Последният анализ е публикуван през 2016 година от чужд колектив, като е доказано, че в зряла възраст приемът на мляко и млечни продукти улеснява намаляването на наднорменото тегло и намалява риска от диабет и от инсулти. Има и благоприятен ефект върху костната плътност и намалява риска от фрактури на костите.
В битката с вируса млечнокиселите бактерии, които имат три щама, един от които популярният лактобацилус булгарикус, се конкурират с нежеланите микроорганизми в стомашно-чревния тракт на човека за прикрепващи рецептори на чревната стена. "А за всички медицински специалисти е ясно, че над 40 на сто от имунната защита е съсредоточена именно в тънките черва на човека", разказва проф. Байкова. Млечните продукти освен това стимулират активността на фагоцитите, които се грижат за клетъчния имунитет на човека. Но стимулират и изграждането на антитела срещу  даден вирус - така наречения хуморален имунитет. Те активизират и производството на протеини, които защитават лигавицата, а тъй като за коронавируса се твърди, че влиза основно през устата и носа, това е от съществено значение. Млечните продукти спомагат и за създаването на други субстанции, които контролират нивото на кръвното налягане, разказва проф. Байкова. Освен това се подобрява съотношението между гнилостни и полезни микроорганизми - така наречения микробиом, който съществува във всяко човешко тяло. Лактобацилите потискат и алергични реакции. Два от щамовете подобряват нивата на липидите в кръвта - потискат лошия холестерол и повишават добрия. Не е за пропускане, че подобряват микробиома, тоест съотношението на микроорганизмите и в устната кухина.
Според проф. Байкова, млечните продукти са и еталон в човешкото хранене за пълноценност на хранителния белтък. Основният белтък е казеин, който се използва и в добавките при хората, които ходят на фитнес, защото стимулира производството на тъканни протеини. А това е полезно, защото се стимулира и производството на имунни клетки. Така се подпомага и създаването на антитела в организма.
Млякото и млечните продукти са и източник на триптофан - незаменима аминокиселина, която участва в производството на серотонин и ендорфини, отговорни за положителното ни настроение и за щастието - нещо, което ни е особено необходимо в период, в който мнозина от нас прекарват в принудително заточение по домовете. Чрез млечните продукти можем да си добавим дори и витамин Д, който по принцип си набавяме, излагайки се на слънчева светлина. След като сме в ограничени помещения и не бива да излизаме често, млякото е начинът, чрез който да си набавим малко слънце.


Всички новини от категория ДА! На българската храна.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Още от категорията

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички