КФМ съхранява автентичните български месни деликатеси

Благодарение на успешното партньорство с Lidl в последните години изнася продукти с тяхната марка в няколко европейски държави

КФМ съхранява автентичните български месни деликатеси | StandartNews.com

Тонка Трайкова - основател и управляващ съдружник в КФМ ООД:

Най-голямото предизвикателство е да съхраним автентичните български месни деликатеси, за да имат непреходно място на българската трапеза

Благодарение на успешното ни партньорство с Lidl в последните години изнасяме продукти с тяхната марка в няколко европейски държави

Компанията започва производство почти веднага след промените през 1991 г. и е една от първите частни компании в сектора, а от 1999 г. се преименува на „Карол- Фернандес Мийт” ООД, добила популярност като лидер в производството на традиционни месни деликатеси под марките КФМ, „Чановете” и „Молерите”. Сертифицирана е по IFS – най-високият международен стандарт за храните. Притежава и няколко сертификата за производство на храни с традиционен характер, което е изключителна гордост за собствениците, приели като своя мисия съхраняването и популяризирането на автентичните български рецепти за колбаси. Във фабриката на КФМ в Благоевград работят 230 души, a произведените продукти намират реализация в цялата страна и в 9 европейски държави.

„Отговорно мога да заявя, че с помощта на Лидл България израснахме организационно и като начин на мислене. Научихме се на безкомпромисно спазване на стандартите за качество и безопасност на храните, което Lidl поставя като основно изискване към доставчиците си. Благодарение на това работим успешно заедно, а в последните няколко години изнасяме продукти под собствени марки на Lidl в няколко европейски държави. Така придобихме самочувствие на производител, който може да се съпостави с най-добрите европейски производители, с които работи Lidl“, споделя Тонка Трайкова.

Компанията произвежда и доставя за Lidl 34 различни вида месни продукти част от продуктова линия „Родна Стряха”, „Pikok”, “Nostja”, „Deluxe”, като повечето от тях са традиционни български продукти. Някои са с европейски сертификат за традиционна храна. Имат и продукт от серията Clean label (продукти по чисти рецепти, приготвени без изкуствени овкусители, консерванти и добавки).

„Смятаме, че създаването на линията „Родна стряха“ е едно от най-важните събития в бранша за подкрепа на автентичния роден вкус и производство. Ние с удоволствие се включихме и не след дълго филе „Елена“, което произвеждаме за „Родна стряха” стана абсолютен лидер в класацията с продажбите“ – продължава г-жа Трайкова и разказва, че при приготвянето му се използва свинско филе от специално селектирана порода, което се осолява, суши и зрее минимум 25 дни, през което време се пресова неколкократно и губи около 55% от теглото си, така че за 100 g готов продукт са необходими 185 g прясно филе.

Важна част от стратегията за развитие на КФМ е да бъде лидер в иновациите, което им дава конкурентно предимство не само на българския, но и на международния пазар. Първи в България въвеждат опаковането с инертен газ в далечната 2002 г. Пионери са и в предлагането на фино нарязани (слайсирани) деликатеси, приготвени в „бели“ (стерилни) зали чрез използване на съвременни технологични линии, на които продуктите изцяло автоматично се нарязват, претеглят и опаковат в защитена атмосфера. Първата такава линия стартира работа преди близо 10 години, когато тази концепция още не е добила популярност. Сега тя се радва на голям успех и вече около 45% от продуктовото портфолио на компанията е от слайсирани продукти. Успоредно с това са фокусирани в приготвянето на чиста и здравословна храна. Продуктите са все по-натурални, без заместители на месо, глутен, ГМО, алергени. „Работим с най-качествените месни суровини от доказани производители с висок стандарт. В последните години намалихме количеството на солта в нашите продукти, което считаме за голям успех. С грижа за природата съществено намалихме и дебелината на всички опаковъчните материали с цел опазване на природата“, споделя Тонка.

„При месото, което е нашата основна суровина, най-важно е качественото хранене и отглеждането на животните, т.е. фермерството. В съвременното животновъдство стандартите за хранене са изравнени и оборно отглежданите животни се хранят с фуражи, които са еднакви във всички страни. В този смисъл не е важно откъде идва месото, а как се отглеждат животните“, споделя Тонка Трайкова. Най-качествено е месото от пасищно отглеждани животни. През годините по метода на изключването компанията е стигнала до най-добрите производители на качествено месо и работи само с тях, което помага за стандартизирането на продуктите. „За нас, разбира се, е най-добре в България да има добро фермерство и да работим само с българско месо“, обяснява Трайкова.

Голямото предизвикателство за КФМ е да съхранят автентичните български месни деликатеси и те да имат своето непреходно място на пазара в България и на трапезата на българина. „В условията на глобализация това е много трудна задача“, споделя Тонка. „Пазарът тук е малък и това прави себестойността на нашите продукти по-висока от тази на големите европейски производители, които все повече доминират благодарение на общия и изцяло свободен европейски пазар“, допълва тя.

„Мисля, че отдавна вече не сме така свързани със земята и животните, както е било в недалечното минало. Подобна любов и отношение се отглеждат от ранна детска възраст, а в момента приоритетите в семейството и в образованието са различни. Необходима е пряма и целенасочена политика в това отношение“, заключва Тонка Трайкова като допълва, че е важно децата да се възпитават в любов към родното, към земята, в уважение към традициите и към тези, които ги съхраняват и произвеждат храна – от земеделци и фермери до преработвателите.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай