Каракачанов пита защо да ядем йордански домати

Преди да залееш пазара с череши от Аржентина, дай възможност на българския производител да си продаде продукцията, каза вицепремиерът

Каракачанов пита защо да ядем йордански домати | StandartNews.com

Защо да ядем йордански вместо български домати? Въпросът зададе вицепремиерът и военен министър Красимир Каракачанов, който преди ден предложи да бъде да бъде ограничев вносът на плодове и зеленчуци, за да се стимулират родните производители. Идеята е мярката да действа до изчерпване на българската продукция.

Предложението не е в нарушение на принципите за конкуренция. Всички европейски държави въведоха някаква форма на протекционизъм, категоричен бе Каракачанов пред бТВ. "В България се внасяха домати от Йордания, където има 5% обработваема площ! Субсидиите на другите европейски производители в земеделието са много по големи, отколкото на българския производител. Това не е ли нарушение на принципа на равнопоставеност? Къде е двойният стандарт и кой го е въвел пръв? Трябва да запазим българския производител, за да не се окаже, че ако тази криза продължи по-дълго или дойде друга, няма да има какво да ядем”, каза Каракачанов. Преди да залееш пазара с череши от Аржентина, дай възможност на българския производител да си продаде продукцията, за да може догодина пак да ядеш череши, заяви той.

Красимир Каракачанов остро коментира и призивите на лидера на БСП Корнелия Нинова за замразяване на военните проекти и пренасочване на средствата към мерки в подкрепа на хората, засегнати от ограниченията заради коронавируса. „Подскачам като чувам неверни твърдения. Няма милиард и половина за бронирани машини. Сумата е милиард и 200 милиона. Проектите за корабите и бронираните машини пък са за 800 000, а не за 500 000 лв. и са гласувани в Народно събрание, няма как да се замразят от кабинета. Проектите не се плащат еднократно, а разсрочено. Корабите ще се изплащат 6 години, а машините 9 години“, заяви военният министър. „След големите кризи идват напрежение и конфликти, и милионите нелегални мигранти. Сега тя иска да вземем от полицията и армията, които защитават българите”, заяви още Каракчанов.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай