Понеделник,

Каракачанов пита защо да ядем йордански домати

От: СТАНДАРТ -
393
Каракачанов пита защо да ядем йордански домати
A
A
A

Защо да ядем йордански вместо български домати? Въпросът зададе вицепремиерът и военен министър Красимир Каракачанов, който преди ден предложи да бъде да бъде ограничев вносът на плодове и зеленчуци, за да се стимулират родните производители. Идеята е мярката да действа до изчерпване на българската продукция.

Предложението не е в нарушение на принципите за конкуренция. Всички европейски държави въведоха някаква форма на протекционизъм, категоричен бе Каракачанов пред бТВ. "В България се внасяха домати от Йордания, където има 5% обработваема площ! Субсидиите на другите европейски производители в земеделието са много по големи, отколкото на българския производител. Това не е ли нарушение на принципа на равнопоставеност? Къде е двойният стандарт и кой го е въвел пръв? Трябва да запазим българския производител, за да не се окаже, че ако тази криза продължи по-дълго или дойде друга, няма да има какво да ядем”, каза Каракачанов. Преди да залееш пазара с череши от Аржентина, дай възможност на българския производител да си продаде продукцията, за да може догодина пак да ядеш череши, заяви той.

Красимир Каракачанов остро коментира и призивите на лидера на БСП Корнелия Нинова за замразяване на военните проекти и пренасочване на средствата към мерки в подкрепа на хората, засегнати от ограниченията заради коронавируса. „Подскачам като чувам неверни твърдения. Няма милиард и половина за бронирани машини. Сумата е милиард и 200 милиона. Проектите за корабите и бронираните машини пък са за 800 000, а не за 500 000 лв. и са гласувани в Народно събрание, няма как да се замразят от кабинета. Проектите не се плащат еднократно, а разсрочено. Корабите ще се изплащат 6 години, а машините 9 години“, заяви военният министър. „След големите кризи идват напрежение и конфликти, и милионите нелегални мигранти. Сега тя иска да вземем от полицията и армията, които защитават българите”, заяви още Каракчанов.


Всички новини от категория ДА! На българската храна.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Още от категорията

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички