Как да ядем вкусни домати през зимата

Доматът e сред най-обичаните, полезни и популярни зеленчуци на българската трапеза

Как да ядем вкусни домати през зимата | StandartNews.com

Зимата е сезон, през който традиционно консумираме повече консервирани храни и трудно успяваме да си поднесем свежестта от по-топлите месеци. Същевременно обаче, заради ниските температури, недостига на слънчева светлина, намалената двигателна активност навън и множеството вирусни атаки, тялото ни се нуждае от прясна храна, богата на хранителни вещества и витамини, за да укрепи имунитета си и да подобри съпротивителните си сили.

Доматът e сред най-обичаните, полезни и популярни зеленчуци на българската трапеза, но през зимата обикновено сме предубедени и посягаме по-рядко към него. Силно разпространен, но и вече остарял е стереотипът, че доматите са вкусни само през лятото. През по-студената част от годината обикновено очакваме да попаднем само на безвкусни плодове, отгледани в компромисни условия. Това вече не е така, защото вече у нас се произвеждат целогодишно т.нар. специални сортове домати.

Има две основни причини да изберем български специални домати – вкусът и свежестта. Вносните алтернативи, освен, че са отгледани в страни, които имат много по-малко естествена слънчева светлина, са обрани зелени и са зрели по пътя до супермаркетите. Затова вносният домат няма да достави желания вкус ще загуби свежестта си много по-бързо при съхранение в хладилник у дома.

Специалните домати са различни разновидности, които варират по цвят и вкус. Най-популярни сред тях са познатите на всички чери домати. У нас се отглеждат предимно представители на типа Baby Plum – мини-домати с характерна форма, наподобяваща слива. Тези доматчета са предпочитани на много места по света. В Нидерландия, обичат да ги похапват като бърза здравословна закуска между храненията, докато в Германия и Великобритания ги предпочитат като основна съставка на почти всяка салата. Ето и кои са най-популярните специални сортове, от които може да намерите вкусна българска реколта:

  • Суител – един от най-търсените заради своята неповторима хрупкавост. Той е червен и има отлично балансиран сладко-кисел вкус. Подходящ е за продължително съхранение, така че смело може да си вземете по-голямо количество.
  • Бамано – оранжев на цвят, с продълговата форма. Ще ви допадне, ако обичате по-сладки домати. Има силен аромат и месеста вътрешност.
  • Иворино – вероятно много от вас още не са опитали това специално малко жълто месесто доматче. То е по-скоро сладко и има ниска киселинност.

Ако сте експериментатор и новатор в кухнята, през зимата може да си доставите гурме изживяване с деликатесния домат Кумато. Той се отличава със своя характерен по-тъмен цвят, обагрен в нюанси на златисто-кафяво. Кумато е средно голям домат, който се предлага и в чери вариант. Той е по-сладък от традиционните разновидности, като има фина кисела нотка. Този необичаен домат е особено хрупкав и същевременно доста сочен. Освен, че стои изключително елегантно във всяка чиния, той е наистина здравословен избор. Доматът Кумато е с ниско калорийно съдържание и е богат на полезни вещества – калий, магнезий, витамин А и С. Кумато e търговска марка на Syngenta Group, под която се предлагат конкретни плодове домати, отгледани от специални хибридни растения.

Със специалните сортове домати можете да внесете много свежест в менюто през студения сезон, като приготвите разнообразни салати, сосове за паста или малки коктейлни хапки. А децата определено ги предпочитат заради удобния размер.

Домати Бамано

Домати Суител

Домати Иворино

Домати Кумато

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай