Понеделник,

Как да ядем вкусни домати през зимата

От: Иван Ватахов -
388
Как да ядем вкусни домати през зимата
A
A
A

Зимата е сезон, през който традиционно консумираме повече консервирани храни и трудно успяваме да си поднесем свежестта от по-топлите месеци. Същевременно обаче, заради ниските температури, недостига на слънчева светлина, намалената двигателна активност навън и множеството вирусни атаки, тялото ни се нуждае от прясна храна, богата на хранителни вещества и витамини, за да укрепи имунитета си и да подобри съпротивителните си сили.

Доматът e сред най-обичаните, полезни и популярни зеленчуци на българската трапеза, но през зимата обикновено сме предубедени и посягаме по-рядко към него. Силно разпространен, но и вече остарял е стереотипът, че доматите са вкусни само през лятото. През по-студената част от годината обикновено очакваме да попаднем само на безвкусни плодове, отгледани в компромисни условия. Това вече не е така, защото вече у нас се произвеждат целогодишно т.нар. специални сортове домати.

Има две основни причини да изберем български специални домати – вкусът и свежестта. Вносните алтернативи, освен, че са отгледани в страни, които имат много по-малко естествена слънчева светлина, са обрани зелени и са зрели по пътя до супермаркетите. Затова вносният домат няма да достави желания вкус ще загуби свежестта си много по-бързо при съхранение в хладилник у дома.

Специалните домати са различни разновидности, които варират по цвят и вкус. Най-популярни сред тях са познатите на всички чери домати. У нас се отглеждат предимно представители на типа Baby Plum – мини-домати с характерна форма, наподобяваща слива. Тези доматчета са предпочитани на много места по света. В Нидерландия, обичат да ги похапват като бърза здравословна закуска между храненията, докато в Германия и Великобритания ги предпочитат като основна съставка на почти всяка салата. Ето и кои са най-популярните специални сортове, от които може да намерите вкусна българска реколта:

  • Суител – един от най-търсените заради своята неповторима хрупкавост. Той е червен и има отлично балансиран сладко-кисел вкус. Подходящ е за продължително съхранение, така че смело може да си вземете по-голямо количество.
  • Бамано – оранжев на цвят, с продълговата форма. Ще ви допадне, ако обичате по-сладки домати. Има силен аромат и месеста вътрешност.
  • Иворино – вероятно много от вас още не са опитали това специално малко жълто месесто доматче. То е по-скоро сладко и има ниска киселинност.

Ако сте експериментатор и новатор в кухнята, през зимата може да си доставите гурме изживяване с деликатесния домат Кумато. Той се отличава със своя характерен по-тъмен цвят, обагрен в нюанси на златисто-кафяво. Кумато е средно голям домат, който се предлага и в чери вариант. Той е по-сладък от традиционните разновидности, като има фина кисела нотка. Този необичаен домат е особено хрупкав и същевременно доста сочен. Освен, че стои изключително елегантно във всяка чиния, той е наистина здравословен избор. Доматът Кумато е с ниско калорийно съдържание и е богат на полезни вещества – калий, магнезий, витамин А и С. Кумато e търговска марка на Syngenta Group, под която се предлагат конкретни плодове домати, отгледани от специални хибридни растения.

Със специалните сортове домати можете да внесете много свежест в менюто през студения сезон, като приготвите разнообразни салати, сосове за паста или малки коктейлни хапки. А децата определено ги предпочитат заради удобния размер.

Домати Бамано

Домати Суител

Домати Иворино

Домати Кумато


Всички новини от категория ДА! На българската храна.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Още от категорията