Д-р Кулински, БАБХ: Над 4000 производители доставят директно до краен потребител

Интернет пазарът на храни не е достатъчно регулиран, каза директорът

Д-р Кулински, БАБХ: Над 4000 производители доставят директно до краен потребител | StandartNews.com

Пазаруването по интернет за България доби голяма популярност през последните години. Но не е регулирано добре законно като в другите страни. Там, каквото е разписано, се спазва, например в Германия.

Това каза д-р Любомир Кулински, директор на дирекция в БАБХ, по време на форума на "Стандарт" "Да! На българската храна".

"Ние сме в пряк контакт с НАП и ГДБОП, имаме подадени сигнали и заловени нарушители. Но при положение, че акаунтите се сменят през няколко дни, е трудно да бъдат проследени всички незаконни продажби", каза още д-р Кулински.

"Българската храна е безопасна и вкусна, всеки, който е на този форум, трябва да направи нещо, за да може през следващата година да отчетем резултат. Но не на думи, а нещо, което си заслужава", изтъкна още д-р Кулински.

"Специално за БАБХ като контролен орган искам да посоча, че ние сме част от законотворчеството. Помогнали сме в две направления. През 2010 г. излезе Наредба 26, регламентираща малки количества директни доставки до краен потребител. Спомням си вълнението през първиме месеци дали това ще се оцени. Това бе първият поздаконов акт, който даде възможност на дребен производител да излезе на пазара. През пълвите месеци се записаха 10-15 производители. Към вчерашна дата по тази наредба имаме над 4000  производители, които предлагат първични продукти - яйца, мляко, месо. Имаме и 116 производители, които предлагат преработени продукти. Факт е израстването за 14 г. Говорим за няколко хиляди тона храни, продадени от производител директно на потребителя - бг храна, по бг рецепта.

Работим и по узаконяването на т.нар. фермерски пазари - много популярни през последните години. намалили сме административната тежест до минимум, надяваме се да се увеличава количеството на бг стоките.

Това са мостовете, с които БАБХ може да помага. За Великден вече половин месец текат извънредните проверки в кланици, производители на яйца и на козунаци. Големи нарушения не са констатирани засега. На 8 май приключва действието на тази акция. Очакваме Великденските празници да са спокойни от страна на безопасност на храните", каза още д-р Кулински.

 

 

 

 

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай