Българинът остава традиционалист и консумира най-много хляб „Добруджа“

За вкусовете и предпочитанията му, разказва Димитрия Караиванова, ръководител в направление „Хляб, хлебни изделия и деликатеси“ в най-голямата верига хипермаркети у нас

Българинът остава традиционалист и консумира най-много хляб „Добруджа“ | StandartNews.com
  • С 50% расте търсенето на ръчно произведени тестени изделия

Най-често консумираният хляб от българина е тип „Добруджа“. Отчетливо обаче - с приблизително 80% за последните пет години, нараства и търсенето на по-здравословни и богати на фибри алтернативи като пълнозърнести и многозърнести продукти, както и хляб без глутен. Това показват данните от анализ на тенденциите в потреблението на ключови за българския пазар стокови групи, изработен от Kaufland България.

Какво консумира българинът, традиционалисти ли сме към вкуса на хляба и ще измести ли кроасанът баничката, попитахме Димитрия Караиванова, ръководител в направление „Хляб, хлебни изделия и деликатеси“ в най-голямата верига хипермаркети у нас.

Г- жо Караиванова, как се промениха предпочитанията на българина към хляба?

Българинът е традиционалист и поради тази причина хлябът „Добруджа“ и „Бял“ си остават най-предпочитаните в категория „масов хляб“. Забелязва се обаче, много силно изразено разграничение на консумацията в различните поколения, което вероятно ще доведе до промяна в тенденциите. Силно впечатление ни прави, че в последните години има нарастващото предпочитане към по-здравословни тестени изделия, което означава богати на фибри алтернативи като пълнозърнести и многозърнести продукти, както и хляб без глутен. То е естествено, защото българите ставаме все по-добре информирани за хранителните ползи от съставки като ръж, елда, просо, ленено семе и други. Това е и причината за около 20% ръст в продажбите на протеиновия хляб, нисковъглехидратния и безглутенов хляб, както и този, произведен с квас. Определено бих казала, че хлябът с квас е на мода в момента. Натуралната ферментация отнема 24 часа и придава отличен характерен вкус, визия и неустоим аромат. Това, което прави едно тестено изделие „здравословно“ не бива да се свързва само с премахването на съставки, но и с добавяне на такива – най-често семена и фибри. Все повече популярност придобива и плоският хляб. Той се възприема като по-здравословен от квасения. Пример за такива продукти са лавашът и тортилата, при които консумацията също е нараснала с над 30% за последните пет години. Потребителите  на нашия пазар започнаха да използват тези видове хляб за традиционни ястия, като заместват с тях фило тестото.

Означава ли това, че на трапезата на българина все по-често място намират и нетрадиционни за родната кухня хлебни и тестени продукти?

Определено българинът е отворен към нови форми и вкусове дори за традиционна категория като хлебните изделия. При тестените изделия, такъв пример е лесната за приготвяне италианска паста. Много засилен интерес се наблюдава и към категория „бургери“ – при изделия, свързани с приготвянето на качествен фаст фууд и стрийт фууд. През последните години се наложи френският кроасан с масло като подчертано предпочитана закуска. Сред фаворитите за българския вкус се нареждат и донътите. За да отговорим на променените очаквания на нашите потребители, в магазините на Kaufland предлагаме широко разнообразие от донъти – различни на вкус, цвят, форма и текстура. Като част от Пекарната ни във всеки един наш хипермаркет могат да бъдат намерени ежедневно между 12 и 15 вида. Сред най-любимите вкусове у нас са тези с шоколад, класическите – със захарна поръска, както и тези с пълнеж малина, ягода и ванилия. Изключително голям интерес тази година предизвиква и донътът с шоколад Milka, който е най-предпочитаният след шоколадовите варианти. Предлагаме и уникален за България донът с вкус на световно известните бисквитки Oreo.

Каква друга тенденция може да откроите?

Нашето проучване отчита силен интерес към т. нар. „ръчно правени“ хлебни изделия, които бележат ръст от 50% за последните четири години. Според нас това се дължи на забързаното ежедневие, липсата на предадени традиции, но и на спомена за тях от миналото. Затова и наблюдаваме сериозно увеличение от 20%  при точените кори, домашно приготвените на място баници и гевреците с акцент върху натуралните съставки. Най-продаваният продукт от богатата Пекарна на Kaufland е белият земел, докато от собствената линия на компанията „Брей“, фаворит са точените кори за баница.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай