Неделя,

Българинът остава традиционалист и консумира най-много хляб „Добруджа“

От: Стандарт -
1535
Българинът остава традиционалист и консумира най-много хляб „Добруджа“
A
A
A
  • С 50% расте търсенето на ръчно произведени тестени изделия

Най-често консумираният хляб от българина е тип „Добруджа“. Отчетливо обаче - с приблизително 80% за последните пет години, нараства и търсенето на по-здравословни и богати на фибри алтернативи като пълнозърнести и многозърнести продукти, както и хляб без глутен. Това показват данните от анализ на тенденциите в потреблението на ключови за българския пазар стокови групи, изработен от Kaufland България.

Какво консумира българинът, традиционалисти ли сме към вкуса на хляба и ще измести ли кроасанът баничката, попитахме Димитрия Караиванова, ръководител в направление „Хляб, хлебни изделия и деликатеси“ в най-голямата верига хипермаркети у нас.

Г- жо Караиванова, как се промениха предпочитанията на българина към хляба?

Българинът е традиционалист и поради тази причина хлябът „Добруджа“ и „Бял“ си остават най-предпочитаните в категория „масов хляб“. Забелязва се обаче, много силно изразено разграничение на консумацията в различните поколения, което вероятно ще доведе до промяна в тенденциите. Силно впечатление ни прави, че в последните години има нарастващото предпочитане към по-здравословни тестени изделия, което означава богати на фибри алтернативи като пълнозърнести и многозърнести продукти, както и хляб без глутен. То е естествено, защото българите ставаме все по-добре информирани за хранителните ползи от съставки като ръж, елда, просо, ленено семе и други. Това е и причината за около 20% ръст в продажбите на протеиновия хляб, нисковъглехидратния и безглутенов хляб, както и този, произведен с квас. Определено бих казала, че хлябът с квас е на мода в момента. Натуралната ферментация отнема 24 часа и придава отличен характерен вкус, визия и неустоим аромат. Това, което прави едно тестено изделие „здравословно“ не бива да се свързва само с премахването на съставки, но и с добавяне на такива – най-често семена и фибри. Все повече популярност придобива и плоският хляб. Той се възприема като по-здравословен от квасения. Пример за такива продукти са лавашът и тортилата, при които консумацията също е нараснала с над 30% за последните пет години. Потребителите  на нашия пазар започнаха да използват тези видове хляб за традиционни ястия, като заместват с тях фило тестото.

Означава ли това, че на трапезата на българина все по-често място намират и нетрадиционни за родната кухня хлебни и тестени продукти?

Определено българинът е отворен към нови форми и вкусове дори за традиционна категория като хлебните изделия. При тестените изделия, такъв пример е лесната за приготвяне италианска паста. Много засилен интерес се наблюдава и към категория „бургери“ – при изделия, свързани с приготвянето на качествен фаст фууд и стрийт фууд. През последните години се наложи френският кроасан с масло като подчертано предпочитана закуска. Сред фаворитите за българския вкус се нареждат и донътите. За да отговорим на променените очаквания на нашите потребители, в магазините на Kaufland предлагаме широко разнообразие от донъти – различни на вкус, цвят, форма и текстура. Като част от Пекарната ни във всеки един наш хипермаркет могат да бъдат намерени ежедневно между 12 и 15 вида. Сред най-любимите вкусове у нас са тези с шоколад, класическите – със захарна поръска, както и тези с пълнеж малина, ягода и ванилия. Изключително голям интерес тази година предизвиква и донътът с шоколад Milka, който е най-предпочитаният след шоколадовите варианти. Предлагаме и уникален за България донът с вкус на световно известните бисквитки Oreo.

Каква друга тенденция може да откроите?

Нашето проучване отчита силен интерес към т. нар. „ръчно правени“ хлебни изделия, които бележат ръст от 50% за последните четири години. Според нас това се дължи на забързаното ежедневие, липсата на предадени традиции, но и на спомена за тях от миналото. Затова и наблюдаваме сериозно увеличение от 20%  при точените кори, домашно приготвените на място баници и гевреците с акцент върху натуралните съставки. Най-продаваният продукт от богатата Пекарна на Kaufland е белият земел, докато от собствената линия на компанията „Брей“, фаворит са точените кори за баница.


Всички новини от категория ДА! На българската храна.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Още от категорията

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички