Атидже Вели с разяснения за новите етикети на храните в ЕС

Евродепутатът направи специален уебинар

Атидже Вели с разяснения за новите етикети на храните в ЕС | StandartNews.com

Уебинар на тема "Бъдещето на етикетирането на храните в Европейския съюз: как би могъл да изглежда един хармонизиран етикет за целия Европейски съюз?" проведе евродепутатът от ДПС/"Обнови Европа" Атидже Вели заедно с колегата си Вероник Трийе-Леноар

С експерти от Европейската комисия, Европейския орган за безопасност на храните и различни асоциации, представляващи заинтересованите страни -Food and Drind Europe и испанската асоциация на млекопреработвателите FENIL, коментирахме кои са основните елементи, които следва да се вземат предвид при изработването на бъдещото законодателно предложение, съобщи Вели.

Сериозните дебати по въпроса как трябва да изглежда бъдещата хармонизирана схема за етикетиране започнаха още след публикуването на Стратегията „От фермата до трапезата“. Мненията на експертите, както и тези на държавите членки варират значително по отношение на вида на схемата и дори по отношение на това дали трябва да има обща за Съюза хармонизирана система за хранителните стойности на продуктите или тя следва да бъде доброволна.

Седем доброволни схеми за етикетиране, по отношение на предната опаковка са одобрени от в държавите членки. Те включват фреския Nutri-Score, финландския символ на сърцето, словенското лого „малко сърце/ Little Heart“, хърватското лого „Здравословно живеете/ Healthy Living“, Схемата на светофара използвана във Великобритания и Ирландия, италианската батерия NutrInform и логото на ключалката/Keyhole, използвано в Швеция, Дания и Литва, каза още Атидже Вели.

Но уточни: "Редица въпроси остават отворени и пораждат противоречия между различните заинтересовани страни:

Кои са най-добрите практики, които вече съществуват в някои държави-членки?

Трябва ли да се въведе единна схема за целия вътрешен пазар на Съюза?

Може ли подобна схема да застраши традиционните продукти и диети?

Как следва да се разработи етикетът за хранителните стойности, за да може да предоставя адекватна информация и да помага на  потребителите, да направят по-здравословен избор на хранителни продукти?

 Може ли да се стигне до объркване и прекомерно усложняване на етикетите?

Ще доведат ли тези законодателни предложения до поскъпване на продуктите?

Ще може ли да се използва това лого заедно с други национални, регионални или местни лога, които са добре разпознати от потребителите?

Ще продължа дебата по темата със заинтересованите страни, увери Атидже Вели.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай