Атидже Вели: ДПС защити в Европа интересите на българското земеделие

Евродепутатът отчете свършеното от Движението в ЕП

Атидже Вели: ДПС защити в Европа интересите на българското земеделие | StandartNews.com

ДПС защити в Европа интересите на българското земеделие. Това заяви единственият български евродепутат, пълноправен член на Комисията по земеделие в ЕП, Атидже Вели по време на форума „Бранд България – защита на българското земеделие и храни”, организиран от „Стандарт” в столичния хотел „Маринела”.

Постигаме успеха да запазим обвързаната подкрепа от 1,2 млрд. лева за производителите на плодове и зеленчуци. Осигурихме гарантиран бюджет за малките земеделци в размер на 178 млн. лв. Успяхме да запазим преходната помощ на овцевъдство и козевъдство - 108 милиона лева, която е в подкрепа на 5000 овцевъди и козевъди, отчете Вели, която е евродепутат от ДПС/”Обнови Европа”.

Тя припомни и издействаната с активната роля на ДПС помощ от 128 млн. лв. за над 3500 животновъди, както и осигурените 715 млн. лв. за биологичните производители.

Работихме за това биологичните продукти да бъдат включени като задължителен елемент в заведенията за обществено хранене, каза Вели. Тя спомена план прехода между двата програмни периоди. Той е от 2 години и държавата е платила в него над 4 милиарда лева.

Успяхме да защитим българското розово масло, категорична бе Вели, припомняйки че с активната роля на ДПС розовото масло бе извадено от списъка на продуктите, съдържащи опасни химикали.

Вели се включи в дискусията чрез видеовръзка от Страсбург. Днес ще гласуваме споразумението за вноса от Украйна. С него ще се задействат механизмите за компенсация при определен внос и ще се изплащат помощи, съобщи Вели. Утре пък ще се вземе изключително важното решение, което ще продължи изключенията на земеделците от т.нар стандарти за добро екологично земеделско състояние. Изключенията ще продължат да важат и малките земеделци – с до 10 хектара. Те ще бъдат извън контрол.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай