Агнета от фермите с бележка за произход

Проверяваме вноса и родните яйца за салмонела и птичи грип, казва проф. д-р Паскал Желязков

Агнета от фермите с бележка за произход | StandartNews.com
  • Проверяваме вноса и родните яйца за салмонела и птичи грип, казва проф. д-р Паскал Желязков, изпълнителен директор на Българска агенция по безопасност на храните в специално интервю за вестник СТАНДАРТ

 

- Г-н Желязков, какви са мерките, които преприема БАБХ по време на Великденските празници?
- Ние се стремим по всякакъв начин да ограничим вноса на хранителни продукти от съседни страни, за да се продават българските. Затова разрешихме да се продават агнета направо от фермите. Разбира се, това няма да става безконтролно, а със специална бележка, с която се доказва произходът на тези агнета. Идеята е да се колят само там, където има условия, не навсякъде.  И всичко трябва да става под контрола на БАБХ.
- Трябва ли да гледаме дали агнето, което си купуваме, има син печат?
- Син печат трябва да има, ако е минал официален санитарен контрол.
- Няма ли опасност да се внесат агнета от Македония?
- Едва ли някой ще отиде да вземе агнета, заклани в Македония, за да ги разпространява у нас, това е най-често за собствена консумация. В момента агнетата на пазара са български. Съвсем малка част има дълбоко замразени новозеландски. Почти същото е положението и с яйцата. Земеделското министерство и тази година ще дава субсидия на кланиците, за да може месото да минава през тях, а това е много важно, за да сме сигурни в качеството. По отношение на дезинфекцията на превозните средства, с които се карат животни до кланиците и обратно, ние ще продължим да следим много стриктно и ще вземаме проби. Имаме само един случай за цялата година на неправилно направена дезинфекция, но ще продължим да извършваме тази дейност, защото това е гаранция, че няма да имаме болести, които засягат икономиката.
- Какви други проверки ще правите по празниците?
- Целият ресурс на БАБХ е хвърлен в проверките по време на Великденските празници, като ги съчетаваме с проверки и във връзка с епидемичната обстановка.
- Как БАБХ подпомага българските производители на храни?
- Стараем се да подпомагаме бизнеса като започнем от полето, с производството на зърнени храни, на зеленчуци и плодове, на животновъството, до тяхната реализация на пазара. Опитваме се да отговорим на всички въпроси на бизнеса от полето до масата.
- Миналата година усилията на агенцията бяха насочени към справянето с африканската чума по свинете. Какво е положението сега?
- Усилията, които положихме за овладяване на АЧС, дадоха резултати. Сега чума има само по дивите животни. При домашните заразата е  ликвидирана. Имаше наскоро случай в една малка ферма, но и там сме взели мерки.
- А по отношение на птичето месо и яйцата?
- Вземаме мерки да не се допускат на пазара  птиче месо и яйца, които са носители на салмонела - заболяване, което се предава и на хората. За птичия грип успехите ни не са много големи, но и цяла Европа е обхваната от това заболяване. Получихме информация, че Полша, откъдето ние внасяме яйца и птиче месо, само за април са установени 16 огнища на птичи грип. Сега у нас има само три случая, единият е в района на Славяново, където са четири ферми, така че го смятаме за едно огнище. Още един случай се появи в последните дни в Хасково и съмнения за една ферма в село Трилистник. Натискът на птичия грип е огромен и затова действаме с изключително внимание, особено при вноса.
- Всяка пролет излиза и проблемът с нитратите, как се справяте с него?
- Полагаме големи усилия за да контролираме наличието на нитрати в плодовете и зеленчуците, но очевидно няма как да следим всеки производител. Все пак се стараем да бъдем полезни с редовни проверки по пазарите и в борсите.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай