Росен Христов: Чакаме предложения по визията за електроенергетика

В енергетиката не се правят резки движения, каза енергийният министър

Росен Христов: Чакаме предложения по визията за електроенергетика | StandartNews.com

Преди няколко седмици представихме визията за развитието на електроенегетиката, което е първата крачка за създаване на дългосрочна стратегия. Това каза Росен Христов, министър на енергетиката, на форума на Стандарт "Власт и бизнес заедно за чиста енергия".

Служебният министър представи пред участниците визията.

"Защо е нужна стратегия? Защото в енергетиката всичко е дългосрочно и трябва внимателно да се прецени какво точно да се развива. 

Имаме я тази визия и започнахме да я обсъждаме, но времето на парламента не ни стигна. Но имаме увереност, че посоката е правилна. Следващата стъпка е да подготвим подобни визии и за други сектори на енергетиката. Така че в следващите месеци България да има дългосрочна стратегия. 

Ключов въпрос е износът на България на ток. В момента ние сме сред лидерите. Това ни дава енергийна сигурност. Това е изключително важен фактор, много държави в момента страдат. Износът за миналата година генерира над 3 млрд. евро и сега с тези пари компенсираме бизнеса заради скъпия борсов ток. Но не е достатъчно да имаме електроенергия, тя трябва да бъде на приемливи цени. Това са основните направления, започваме да ги разработваме.

Как да имаме евтина електроенергия? Започваме да разработваме местните източници. Прилагаме нови технологии. 

Имаме опит с ядрената енергетика, с водните централи - също. ВЕИ - страната ни има потенциал за фотоволтаици и вятърни централи. 

Ако произвеждаме зелена енергия, трябва да я съхраняваме по зелен начин. Водещото са помпените централи. 

България се стреми към декарбонизация. Енергетиката е сред най-големите замърсители. 

Ние сме наравно с другите европейски държави, дори можем да бъдем сред водещите.

Така се появи миксът от генериращи мощности във визията - атомна енергетика, хидроенергетика, ВЕИ и плавно извеждане от експлоатация на въглищните централи. 

Най-важно е в енергетиката да не се правят резки движения - с един скок да изведем въглищните централи. Много е важно да има плавен преход. На това е базирана и визията. 

Политическата воля е много важен фактор. Много елементи са взети от програмите и инициативите на политическите партии. Искаме предложението ни да бъде приемливо и политически, и технически, и да може да се финансира. Това е свързано и с възможността да имаме енергия на ниски цени. 

Логика, данни и моделиране - на това трябва да стъпим. В енергетиката 5 години - това е утре. 30-годишен период въобще не е дълъг срок, но много неща могат да се променят. Ето, например от миналата година заради промяната на геополитическата обстановка, едни ресурси изчезнаха, други се появиха. Стратегията трябва така да е  разработена, че да можем да реагираме. 

Визията е първата стъпка към разработването на цялостна енергийна стратегия. Естествено, не всички са съгласни, но водим диалог. 

Искаме да е подкрепена от достатъчно заинтересовани лица. 

Южна Европа е разделена за ядрената енергетика. Някои държави я отхвърлят, други я развиват. Франция е водеща сила. България поне от 20 г. се чуди строим ли нови блокове, в Белене или в Козлодуй. Трябва да се направят анализи и да се види реално какво можем да направим. Нашето мнение е, че ядрената енергетика ще позволи на България да има достъпна електроенергия и да постигне зелените цели. 

Същото е и за ВЕИ. България е малка страна, терените са ограничени. Трябва да решим искаме ли да имаме зелени централи или да запазим земеделската земя. Много от земите ни са в НАТУРА 2000. Искаме ли да строим върху тях или искаме да ги запазим? Европа е разделена и по този въпрос. 

Надявам се за няколко месеца да превърнем визията в стратегия и да я представим на следващия парламент за жласуване. Приветстваме всички предложения, за да има диалог. Но тези, които са деструктивни, не водят до нищо. Затова и в последните години в България не са правени големи инвестиции в енергетиката, освен няколко фотоволтаични парка. Крайно време е да разивваме този сектор, ако искаме да имаме ползи. 

Сега стана ясно, че Грийнпийс дават на съд енергийната стратегия. То е все едно да кажат, че дават на съд този форум. Трябва да се подходи отговорно. Комисията по енергетика н 48-мото НС работеше конструктивно и нещата се обсъждаха, затова резултат имаше. Призовавам всички експерти да се включат", заключи енергийният министър Росен Христов. 

 

СЪБИТИЕТО СЕ ПРОВЕЖДА С ПОДКРЕПАТА НА:

ГЕНЕРАЛНИ ПАРТНЬОРИ:

                               

    

ПАРТНЬОРИ:

                                                   

            

                                      

                

                                         

                                                                      

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай