Златните кокошки на музикалния бизнес

Златните кокошки на музикалния бизнес | StandartNews.com

"Ролинг Стоунс" са най-печелившата рок банда на всички времена

Отдавна е ясно, че за да бъдат маркетингово успешни, музикалните изпълнители не могат да разчитат на продажба само на песни и албуми. А са създали от себе си цели индустрии, които продават всичко с техния лик. Те срещат феновете си от всяка част на земното кълбо, поддържат по този начин световната си популярност и изкарват луди пари. Някои от тях са започнали турнета, обикаляйки родните си страни. Други директно са се хвърлили в дълбокото със световни турнета. Едно е ясно - животът на път е невероятно приключение. Ето колко изкараха съвременните музикални идоли от него.

Кръв и побоищата правят "Ролинг Стоунс" скандално известни

Рок величията се събират съвсем зелени през 1962 година. От тогава до днес музикантите са изнесли повече от 2 хиляди концерта по целия свят, част от цели 45 турнета. Това им отрежда първото място за най-печелившите изпълнители на музика на живо. За цялата си кариера са изкарали общо 1,94 млрд. долара от продажба на билети, показва класация на "Билборд".
В началото групата предприема многобройни кратки турове из Обединеното кралство и Северна Америка, играе в малки и средни по размер места за публика, съставени предимно от крещящи момичета. С течение на времето разширяват звученето си, правят го по-масово. Аудиторията им се увеличава успоредно с размерите на залите и стадионите, в които концертират. В продължение на много години бандата свири в Северна Америка, Континентална Европа и Обединеното кралство на тригодишен ротационен цикъл.

Рок динозаврите продължават да изнасят шоутата си и до днес. Публиката ги определя като "най-великата рок група на всички времена". Имат издадени официално 17 концертни албума. Най-известното шоу на бандата е документираният от 1969 година безплатен концерт "Altamont Speedway Concert", на който член на мотоклуба "Дяволски ангели" убива техен фен. Не са редки случаите на потрошени сцени, счупени пейки и побоища. Може би защото самите те се определят като "лоши момчета".

"Ю Ту" - революционери в шоутата на живо

Алтернативната рок банда е определяна като "без конкуренция". Групата е създадена в Дъблин на 25 септември 1976. 14-годишният Лари Мълън Джуниър поставя обява на училищното табло, че търси музиканти, за да направят група. Резултатът от нея е група от петима музиканти, която нарича себе си "Feedback". Мълън свири на барабани, Адам Клейтън на бас, Пол Хюсън (Боно) е вокал, Дейвид Евънс (Едж) и брат му Дик свирят на китари. Групата е силно повлияна от Лед Цепелин. През 1978 г. променят името си на Ю Ту (U2). Пол Макгинес се съгласява да стане техен мениджър и така цели 30 години - до смъртта му през 2015 година. Силен отпечатък оставя в кариерата на музикантите концертът им в Сараево след реализирането на албума им "Zoo TV" през 1997 година. Той е първият там след войната в Босна. Мълън описва шоуто по следния начин: "Едно преживяване, което няма да забравя до края на живота си. 20-годишната ми кариера на музикант си заслужаваше цялата емоция." Групата прави революция с турнето си "360 градуса". Тя е първата, за която сцената е специално конструирана под формата на паяк в средата на стадионите. Направена е така, за да могат възможно най-голям брой почитатели да се насладят на шоуто им. По този начин музикантите разпродават абсолютно всички места на спортните сгради. Публиката ги боготвори заради високото качество на музиката им - от текстовете на песните им до техните турнета. Освен това членовете на формацията са силно ангажирани с благотворителност. Обиколките им, за да пеят и свирят, са общо 14. При това ирландската банда е неуморима - турът им "Vertigo" е съставен от цели 131 концерта по целия свят. Общата стойност на продадените от тях билети е 1,66 млрд. долара.

Мадона стъписва с мащаб

Мадона е заслужила едноименния прякор от песента си "Материално момиче". Тази година 57-годишната провокаторка постави поредния си рекорд - най-печеливш соло изпълнител на всички времена. Освен това тя е и най-успешната и богата жена артист в историята. За да постигне тази цел, е способна на почти всичко. Личният й живот е на показ, за да приближи феновете си още по-близо. Всяко нейно турне е съпътствано със скандали с църквата. При последното й "Rеbel Heart Tour" певицата покани папата на чай, но той така и не се осъществи. На предишното пък показа гърда в Истанбул. Минали пъти е пяла, разпната на огромен огледален кръст. Почитателите й са готови да се бръкнат надълбоко в джобовете си, само за да видят перфектното й тяло и изключителното й шоу. Най-скъпите билети от последното й турне "Rebel Heart" достигнаха 960 долара (в Лос Анджелис). На всеки концерт изпълнителката е придружавана от стотици души екип, а хиляди работят преди това по транспортирането и конструирането на сцената й. Десетки танцьори, музиканти и певци съпътстват всяко нейно представление. Концертите й са пример за последните нововъведения в музикалния бизнес. Няма човек, който да не се почуди на енергичността й на сцената, която е по-изразена дори и от тази на 20-годишните й колежки. Високите технологии, архитектурните шедьоври и перфектният звук са само малка част от преимуществата й пред останалите соло изпълнители. Така съвсем заслужено и само с 10 турнета Мадона е успяла да продаде билети на стойност 1,31 млрд. долара.

Брус Спрингстийн е царят на турнетата

Брус Спрингстийн залага в кариерата си на хартланд рока. Творбите му варират от комерсиални рок изпълнения до по-мрачни и близки до фолк музиката песни. Той е един от примерите в музиката за успех, разчитащ предимно на концертна дейност. Макар че е продал 120 милиона албума, певецът и музикант дължи световната си популярност на турнетата си по цял свят. Когато обяви, че тръгва да обикаля света с китарата и екипа си, това се превръща в най-важната новина за неговите фенове. Досега 65-годишният изпълнител се е срещал с публиката си на живо в 16 самостоятелни регионални и световни обиколки. Участвал е и в 2 съвместни с други музиканти турнета. Съпровождащата го група се казва "E Street Band". Най-голяма известност му носят албумите "Роден да бяга" и "Рoден в САЩ" заради стремежа му да търси възвишеност в американското ежедневие. Освен това музикалната му кариера е придружена до известна степен и с политическа пропаганда. На концертите си неведнъж е изразявал подкрепа за кандидатпрезидентските кампании на Джон Кери и Барак Обама. Анализаторите го определят като привърженик на политическата левица. Особено чувствителен е след атентатите от 11 септември в САЩ. Те стават повод да направи цял албум и съответно турне. Легендарният певец е известен и с благотворителните си каузи в родния му щат Ню Джърси и не само. Спрингстийн става известен през 1972 г, когато е забелязан от прочутия мениджър Джон Хамонд. Той е отговорен за блестящата кариера на Били Холидей, Арита Франклин, Пит Сийгър, Боб Дилън, Леонард Коен и др. Младият тогава изпълнител е впечатлил музикалния бос със самобитното си звучене. Бил наследник на Боб Дилън, но с повече виталност и въображение. Така Спрингстийн става едно от лицата на "Аз" - тенденция в музиката през 70-те години на миналия век. С нея музикантите изразяват личния си поглед върху проблемите на заобикалящия ги свят, който понякога достига до философски обобщения. Така публиката е заразена от стила на Спрингстийн и купува билети за концертите му на обща стойност от 1,25 млрд. долара.

Елтън Джон - класикът в поп жанра

Правил е 38 световни и регионални турнета и безброй концерти в Лондон и Ел Ей. Елтън Джон е пример за това, че без специални ефекти, а само с качествена музика може да спечели феновете си за цял живот. И парите им. От 1962 година до сега е продал билети на стойност 1,05 млрд. долара, което го нарежда сред най-продаваните концертиращи артисти на всички времена. Елтън Джон се превръща в най-успешния поп изпълнител през 70-те и успява да преодолее маниите по други популярни стилове като пънка, новата романтика и бритпопа. Освен с блестящия си музикален талант певецът печели публиката с искреното си поведение. Джон не се поколебава да влезе в спор и дори да развали отношенията си с негов колега, щом става въпрос за чест. Също толкова искрено се извинява след това. Получава званието "рицар" от британската кралица, а през 1988-а открито заявява, че е гей. През 2005 година се омъжва за дългогодишния си партньор Дейвид Фърниш, след това му се ражда първият син от анонимна сурогатна майка. Последва втори. Публиката и медиите следят личния живот на Елтън Джон не само от нездраво любопитство. Музиката му е спечелила толкова много фенове, че той се превръща едновременно в авторитет и експерт по множество въпроси и проблеми. Голяма травма остава у него загубата на много от приятелите му, починали през 80-те от СПИН. По този повод музикантът създава фондация за борба с коварния синдром. Бори се също така с легализирането на еднополовите бракове и правата на ЛГБТИ общността. Заради изключителния брой концерти обаче гласът на Елтън Джон се е променил. Това се случило по време на турнето му в Австралия през 1986 година. Тогава лекари откриват няколко неракови, но все пак странни образувания по гласните му струни и се налага операция. Тя променя завинаги начина му на пеене и звучене. Няколко години по-рано, през 1979-а класикът на поп музиката изнася първия концерт на подобен род звезда в СССР. Много от съвременните музиканти дължат до голяма степен успеха си на него, защото той проправи пътя им към върха.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай