За първи път: Три музея с обща изложба в парламента ОБНОВЕНА

Чудесата на Родопите ще имат премиера и в Брюксел

За първи път: Три музея с обща изложба в парламента ОБНОВЕНА | StandartNews.com

За първи път три регионални исторически музея сложиха подписите си под документ за сътрудничество, гарант на което ще е медия "Стандарт". Съкровищниците в Кърджали, Хасково и Смолян парафираха меморандум за сътрудничество, по силата на който ще провеждат съвместно уроци по родолюбие за децата от трите области и ще организират заедно изложби и представяния на откритията, които правят.

Това се случи по време на юбилейния форум на "Стандарт" в Кърджали - "Бранд "Родопи" - новата визитна картичка на Кърджали и региона". Дискусията, която се проведе в Столицата на Родопите и заедността Кърджали, е част от Националната кампания "Чудесата на България".

Една от целите й бе да спомогне за по-доброто сътрудничество между музеите в региона.Подписите си под документа сложиха Даниела Коджаманова, директор на РИМ Кърджали, Пенко Добрев - директор на РИМ Хасково и Валентина Василева, директор на РИМ Смолян. Тримата от години си сътрудничат и с ентусиазъм приеха идеята да подготвят съвместна изложба в Народното събрание.

Лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ пое ангажимент да съдейства с организацията при сформирането на 48-ия парламент. "Имаме толкова много проблеми да решаване, какво по-естествено от това да ги представим пред тези, от които зависи решаването им - депутатите, като същевременно им представим уникалните колекции, които пазим", заяви Коджаманова.

Парите за музеите бяха титанична битка, каза Василева. Тя съобщи страшни факти. "Вследствие затварянето на културните институции по време на пандемията, приходите на музеите се стопиха до под 40 на сто от обичайните им постъпления", изтъкна директорката на РИМ Смолян.

Пенко Добрев допълни, че с удоволствие ще поканят и още свои колеги да се включат в инициативата за сътрудничество, като например музея в Пазарджик. 

"Надявам се следващото Народно събрание да бъде ангажирано с проблемите на хората, а не да се правят експерименти, за които да плащат всички граждани. За ДПС културно-историческото наследство е един от основните приоритети. Но освен опазването му, трябва да направим така, че то да бъде и ресурс за развитие", посочи Карадайъ.

Зам.-председателят на групата "Обнови Европа" Искра Михайлова, евродепутат, пък се ангажира с организиране на представяне на книгата "Чудесата на Родопите - 50 легенди" в Европарламента. Заедно с европейската премиера на луксозното издание се планира и представяне на знакови Чудеса от Родопите. Така европейските депутати ще се докоснат по магнетичната сила на Свещената планина и до българския дух.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай