Йоан Павел Втори аплодирал Нешко Нешев

Йоан Павел Втори аплодирал Нешко Нешев  | StandartNews.com

Изкуството е лекарство за човека, казва прочутият музикант
"Ролинг стоунс" го молят за 8 такта от неговата "Носталгия"

Казват, че акордеонът е второто "аз" на Нешко Нешев - и така вече 50 години. Когато е на 10, получава първия - чисто нов. "Не се разделях с него - спеше при мен, прегръщах го като любима играчка", спомня си музикантът. И разказва, че ставал рано, за да свири - просто импровизирал, без да знае какво означава това. "Досега сигурно съм сменил 15 инструмента, но оставам верен на марката "Сунита", казва виртуозът. Големият му път към сцената започва от Детска музикална школа към Дома на културата в Кърджали.

"Моят първи педагог е Петър Филипов. Хората сигурно ще се изненадат, но в началото свирех на кларинет, после се запалих по клавишите с помощта на госпожа Пеева. Минах за малко и през читалищната сцена, след това - в театъра като корепетитор, докато учех в гимназията", връща лентата Нешко.

Започва с "жив" джаз

След казармата през 1975 г. с Иво Папазов-Ибряма, Красимир Райчев (цигулка), Георги Михайлов-Шапката (ударни) и певицата Елена Чаушева основават оркестър "Тракия". "Бяхме млади и представяхме съвсем нова народна музика. Никой не ни познаваше. Много искахме да ни забележат. Една вечер едвам измолихме да ни дадат 10 минути, за да посвирим в ресторанта край моста на Скобелево в Първомай. Бай Пеньо Златев, управителят, ни се довери и ни даде шанс. Така беше. Свирим и сме щастливи. Почнахме да чуваме как хората разказвали: "Тези момчета от "Тракия" непременно трябва да ги чуете и видите. Като засвирят, сякаш от сцената излизат искри", споделя Нешев за онова славно време. Първите им гости, които специално отишли да ги видят, били музикантите от "Бели, зелени, червени"."Вие, момчета, какво свирите - това е жив джаз", казали им пловдивчаните.

"Оттам тръгнахме преди 40 години. Имахме много покани. А какви надсвирвания ставаха по сватбите Тогава хората слушаха с удоволствие народна музика. Какво чудо беше по 6-7 часа хоро, нонстоп на площадите по пловдивски и хасковските села. По три-четири оркестъра се събирахме и който е най-добър, получаваше награда - вино , агне, прасе. Стотици хора се събираха да слушат, те толкова на футболни мачове не ходеха. Обиколихме цяла България", продължава кърджалиецът.

2 милиона гледат клип на оркестър "Тракия"

Първите големи изяви на оркестър "Тракия" извън страната са през 1989-а. "След концерти в СССР, през май трябваше да бъдем в Германия на голям джаз фестивал. Но се случи така, че не заминахме. После разбрахме, че нашият клип, който бяхме изпратили предварително, е гледан от над 2 милиона зрители", разказва Нешев. Същата година на 9 септември пътуват за САЩ. Първият концерт зад океана е в Ню Йорк - в Сентръл парк, недалеч от лобното място на Джон Ленън.

"Събра се много народ - засвирихме нашенско хоро и сума ти хора се хванаха да го играят. Чудим се какви са тия българи, а те били македонци! Беше невероятно преживяване", казва Нешко. Джо Бойд, мениджърът на "Пинк Флойд", им организира 50 дни турне из цяла Америка - свирят на големи сцени и в джаз клубове. "Каниха ни да участваме в часове по балканска музика. Запомнил съм професор, който ми казваше: "Нешко, аз ще ви дам моите титли, а вие ми дайте вашите импровизации".

В САЩ, а после и в други страни, виртуозът на акордеона от Кърджали има срещи с Дейвид Санбрукс, написал музиката за "Дързост и красота", запознава се с Нона, сестрата на Джими Хендрикс. Нешко и днес още пази изрезка от "Ню Йорк таймс", в която "Ролинг стоунс " го молят за 8 такта от неговата невероятна "Носталгия".

"Тази пиеса е вече като моя марка, роди се спонтанно, дойде от само себе си", обяснява музикантът. Нешев е участвал в концерти с виртуоза на китарата Джон Маклафлин и с Ал ди Меола.

Изпреварват "Джипси кингс" по бисове в Бордо

Незабравима е и първата му среща с "Джипси кингс" в Бордо през 1996 г.

"Бяха на върха, тяхното "Бамболейро" звучеше навсякъде. Първо на сцената излязоха те, публиката бе във възторг и не ги пускаше - 4-5 биса. Всички се чудехме как да "укротим" феновете и да им привлечем вниманието. Предложих да излезем един по един и всеки да свири различна мелодия. Първият започна с "Ела се вие, превива", другият подхвана тракийски мотив, трети - родопски. Ибряма стартира импровизациите с джаз, последваха рок, класики и публиката замлъкна. Толкова ни харесаха, че ни изпратиха с два биса повече от "Джипси кингс", връща се назад Нешко и се смее, че заради тази му хитрост започнали да му викат "лисицата".

ООН му поръчва химна на бежанците

Нешев е автор на много мелодии и песни, издадени в няколко албума. На сцената на Дома на културата по случай 60-годишния му юбилей звучи неговият "Химн на бежанците по света", написан по поръчка на ООН - защото Нешко е посланик на добра воля. Член е на института за световна музика в САЩ. Отличен е със специалния приз на хората с добри сърца с грамота на Института за световна музика - САЩ.

Папа Йоан Павел Втори го награждава за изпълнението на "Носталгия".

Талантливият мъж от Кърджали е написал и специална пиеса за "Мистериите на Хухла 2012". Песента "Хухла - молитва за дъжд" той изпълнява за пръв път навръх Илинден с Ивелина Балчева и виртуозния турски цигулар Недим Налбантоглу.

Миналата година акордеонистът стана носител и на званието "Почетен селянин", който се присъжда от организаторите на "Мистериите на Хухла". Статуетката е с формата на цървул, с дупка на петата, в който се побира земното кълбо. "Много се гордея, защото преди мен отличиха големия поет Ивайло Балабанов и изключителния тенор Калуди Калудов", споделя Нешев. От няколко години той е ръководител на битовия оркестър към Дома на културата в Кърджали.

"Имал съм възможност да остана в Нова Зеландия, в Австралия, Европа, САЩ, но Кърджали ми е любим - тук са ми приятелите, а Родопите колко са красиви! Музиката е моят живот, тя е лекарство за човека. Обичам да слушам всякаква музика", казва родопчанинът. Гордее се с децата си. Синът му е професионален музикант, завършил е Кралската академия в Брюксел, дъщерята Доника пее, свири на тамбура, но за удоволствие. На нея е посветил "Донино хоро".

Нешко често е на път. Последното му участие бе в национално турне с Йълдъз Ибрахимова, Иво Папазов и Разградския симфоничен оркестър. "Обиколихме Бургас, Варна, Велико Търново, Разград и вече спираме, но през пролетта на 2015 ще продължим в Южна България", обяснява акордеонистът.

След юбилейния концерт в Кърджали - с професор Петко Радев, Славка Калчева, оркестрите "Тракия", "Канари" и "Бисери", "Конушенската група" - доайенът на акордеона заминава за Брюксел, където ще празнува Коледа с децата си. За новогодишните празници ще бъде в Истанбул в хотел "Хилтън" - с 45-минутна програма.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Тагове:
Коментирай