Легендата за Св.Анастасия.Купи книгата за Чудесата

Вземи перфектния подарък за Коледа. „40 легенди за чудесата на България” е вече на пазара

Легендата за Св.Анастасия.Купи книгата за Чудесата | StandartNews.com

Вземи перфектния подарък за Коледа. Уникалното издание „40 легенди за чудесата на България” вече е на пазара.

ВИЖ ОЩЕ: Стига чудесии! Вземи книгата Легенди за Чудесата

„Стандарт” за първи път събра в луксозна книга 40 от най-вълнуващите предания за символите на древното ни наследство. Книгата съчетава историческите факти с митовете за Чудесата и е безценен пътеводител в историята както за учениците, така и за техните родители.

ВИЖ ОЩЕ: Перфектният подарък за Коледа!Книгата за Чудесата

Към всяко от Чудесата са представени и подходящи маршрути за културно-исторически туризъм, които всяко семейство може да измине.

Книгата струва 15 лв. и може да се купи със „Стандарт” в големите магазини, бензиностанциите, малките търговски магазинчета и всички места, на които се продават вестници.

Книгата може да се закупи и от редакцията на "Стандарт". Заявки на тел. 0885 138 529

НЕ ПРОПУСКАЙ!

Днес, в деня на Света Анастасия, покровителката на единствения остров у нас, превърнат в туристическа атракция, ви представяме легендата за това вълшебно място до Бургас, което от 6 години е магнит за туристи.

Остров Света Анастасия и пиратският кораб

Света Анастасия е единственият обитаем български черноморски остров, отворен вече 6 години като туристическа атракция. До него се стига с кораба „Анастасия“, който тръгва от Бургас и плава около половин час.

Островът е забулен в мистерия и за него се разказват стотици легенди и истории. Най-популярната е за пиратите, които се опитали да нападнат Света Анастасия, защото знаели, че там е скрито златно съкровище. Монасите се затворили в островната църква и се помолили на своята покровителка Света Анастасия да ги избави от набезите. Тя чула молитвите им и изпратила страховита буря, която потопила пиратския кораб. Неговите останки се вкаменили близо до брега на острова, където могат да бъдат видени и днес.

Освен вкамененият пиратски кораб, на Света Анастасия има още две скални образувания - Гъбата и Дракона. Някои хора твърдят, че на Гъбата е бил погребан монах.

Друга легенда разказва, че едни от най-великите мореплаватели в историята - викингите, също са достигали до бреговете на остров Света Анастасия.

Случка от преди години говори за странните и чудодейни сили на острова. Пиян капитан на влекач паднал от много висока отвесна скала, но оцелял по чудо. Вярва се, че на Света Анастасия съществуват две подземия, криещи много тайни. До момента обаче те не са открити, тъй като входът им е бил много добре замаскиран.

За острова се твърди, че е обитаван още от ІV-VІ век. Централно място на него заема манастирът, който е построен 10-века по-късно. Той е е действал до 1923 г., а след това в продължение на няколко години е бил превърнат в затвор. Кръстен е на Света Анастасия, която е легендарна лечителка. Оттам е и прозвището й Фармаколитрия. Светицата е живяла през втората половина на ІІ век, но заради християнската си вяра е била разпъната на кръст и изгорена жива. Въпреки че умира мъченически, тялото й остава незасегнато от огъня. Светицата се почита както от католици, така и от източноправославни християни.

Музеят, разположен в Голямата манастирска сграда, е интерактивен и пресъздава по увлекателен начин историята на острова. Има и зала с пиратското съкровище, спасено от потъналия кораб. В Голямата манастирска сграда има и малка хотелска част, разполагаща с няколко стаи за гости.

Вкамененият пиратски кораб от легендата може да се види от терасата зад църквата. Манастирският храм носи името „Успение Богородично“ и в него е запазен красив дървен иконостас от 1802 г.

Всеки който посети острова, получава и сертификат, свидетелстващ, че е станал островитянин. Света Анастасия е част от културния афиш на Бургас и там се провеждат множество концерти и различни представления.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай