Вера Шандел: Музиката е моето "аз"

Вера Шандел: Музиката е моето "аз" | StandartNews.com

От финансист станах артист, разказва певицата от "Сентиментъл суингърс", която излиза в Jazz Boudoir с Ангел Заберски син

Ангел Заберски син и Вера Шандел от "Сентиментъл суингърс" комбинираха респектиращите си таланти и любовта си към музиката. Двамата сътвориха прекрасния спектакъл Jazz Boudoir - истински подарък за ценителите на френската култура. Артистите ще го поднесат на публиката на 10 ноември в столичния клуб "Пушкинъ" от 19 часа. Всъщност
Jazz Boudoir е интимна арт връзка, в която любов, чар и блясък се обединяват, за да преразгледат вечните стандарти на шансона. Вдъхновени от кабаретните години на Франция от началото на миналия век, Ангел и Вера ще представят музика, настроение, радост и танци.

"И без задръжки", обещават те - защото в тяхното шоу сцената и публиката стават едно. Идеята се ражда спонтанно, когато Заберски пита Вера защо не пее на френски. За самата изпълнителка френският е като майчин език и отговорът е съвсем логичен: „Ще пея, ако ти свириш!" Така се появява Jazz Boudoir. В него има всичко, което франкофоните обожават - от Патрисиа Каас до Жозефин Бекер, от Серж Генсбург до Борис Виан, от Едит Пиаф до Жо Дасен, минавайки през Далида. Това е букет от безсмъртни евъргриини, които Вера Шандел и Ангел Заберски ще представят. Той – един от най-добрите ни джаз пианисти. Тя – една от известното трио, обикновено придружени от изключителни музиканти на барабани и на контра бас. Вера и Ангел ще ни пренесат във времето и пространството: Париж винаги ще остане Париж!

"Клуб "Пушкинъ" е място, сякаш правено за спектакли като нашия - уютно, стилно, все едно си на парти през 1920-а в аристократичен френски апартамент и всеки момент от някъде ще изкочи Коко Шанел. Там съм си като вкъщи. Бих живяла в подобен апартамент, чувствам го много близко до дома. С Jazz Boudoir ще пренесем публиката в Париж - весели артисти на частно парти с прекрасна атмосфера и храна. Останалото е изненада", разказва самата Вера Шандел. И покрай поредното си музикално приключение разкрива още от себе си.

- Вера, хората ви познават като една от властелинките на суинга. Сега ви виждаме в нова светлина. В кои моменти от кариерата ви сте най-истинска?

- Това е въпрос, на който ще давам различен отговор на всеки етап от живота си. Мисля, че ще продължа да откривам коя съм, докато съм на тази земя. Най-важното е накрая да съм си по-близка, отколкото в началото. Убедена съм, че музиката като цяло ме води към откриване на моето "аз". А сцената – там съм като у дома!

- Мислите ли, че в България има публика за толкова специална и в същото време класическа програма?

- Това е спектакъл за любовта. Така че няма как да не изкуши меломаните и въобще хората, които се вълнуват от стойностното изкуство. Всеки, който го е гледал, е останал зареден с любов. Защото

"гладът" за истински преживявания е огромен

Публиката се възпитава. И колкото повече – толкова повече! Нали точно в това е ролята на музиката, киното, литературата, театъра, живописта – да отварят сърцата на хората за новото и различното. За да има развитие, за да се случва движение напред. А точно талантът е помощник на това отваряне. И в този смисъл в България хората са с големи сърца.

- Обичате ли да експериментирате?

- Да! В противен случай не бих сменила професията си - от финансист на артист!

- Вие държите на прекия контакт с публиката, докато пеете. Какво виждате в очите на хората?

- Непосредственото общуване със зрителите е част от моето представление. Хората много се вълнуват, когато се приближавам до тях. Аз - също. Защото така ми стават близки.

Докосвам ги, пея им

докато ги гледам в очите и това създава двустранна радост!

- Маестро Ангел Заберски ви акомпанира на пиано в Jazz Boudoir. Какво е да направите дует с музикант като него?

- С Ангел работим от близо 5 години. Много се радвам, че нещата така се подредиха, че да мога да споделям една сцена с него. Обикновено сме с барабани и бас и с времето станахме истинка група – усещаме се, разбираме се и всеки концерт протича различно. Защото явно долавяме атмосферата и се оставяме тя да ни води. Изключително удоволствие! Освен това Ангел аранжира в джаз звучене френските шансони и се получава много екстравагантно. Разбираме се и като приятели. Да не забравяме, че това също е от голямо значение.

Омайницата, която прилича на Марлене Дитрих

Русокосата омайница Вера пее от петгодишна, но по-късно разказва, че никога дори не е мечтала за кариера на сцената. Не че не е амбициозна, но просто от малка е личност, която желае да открие своето пространство. Още тогава обаче става ясно, че неговото име е "музика". Тръгва на уроци по пиано в Кюстендил. Не след дълго заминава с родителите си, които са архитекти, за Алжир. Прибират се в България след пет години и Вера се записва не само в хора на училището, но и в "Сребърни звънчета". Нейната учителка Ангелина Милева веднага разбира, че тийнейджърката се вълнува единствено от вокалното изкуство. Клавишите остават на заден план. Красива, елегантна и талантлива, Вера се чуди дали да се яви на изпитите по актьорско майсторство във ВИТИЗ, но здравият разум надделява. Завоят е към психологията и философията, но навремето почти всички хуманитарни специалности в Софийския университет "Свети Климент Охридски" бяха "гарнирани" с изпити по български език и история. Ето тъкмо тук Вера се стъписва и кандидатства с математика "Международни икономически отношения" в УНСС. Вера прибира престижната диплома и става финансист. След време в един прекрасен ден обаче отива на уроци по пеене при Рони - една от трите кралици в "Сентиментъл суингърс". Съпругът на Вера, белгиецът Андре, й предлага роля в негов филм - тъжен, но с джаз. Ако иска, да го изпее. Така започва кариерата й под прожекторите. Вера обаче е дама, която стъпва стабилно по земята - въпреки дитирамбите. Тя е убедена, че суингът е музиката на душата, че тъкмо той разкрива най-светлите страни от "аз"-а. Че може да повлияе на супер материализма, който владее обществото ни.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай