Васко Василев - виртуозът номад

Васко Василев - виртуозът номад | StandartNews.com

Цигуларят навърши 20 години в Кралската опера

Преди 20 години Васко Василев стана най-младия концерт-майстор в историята на Кралската опера. Постижение, което даде начало на бляскава кариера, развиваща се на няколко континента. Васко Василев има слава от 24 каратов тип, която не е основана на скандален имидж, провокации в медиите, риалити известност и куп други хитрини, необходими, за да влезеш в устата на хората. Рецептата на цигуларя е друга, бихме могли да кажем, от "класически тип" - той е просто гениален и ужасно трудолюбив. Няма нищо по-изпитано и сигурно от това. А ето кои са 10-те неща, които не знаем за него.

1. "Да ти върви по вода"

Васко от самото начало на кариерата си спазва българския ритуал с подливането на вода преди да излезе на сцената. Интересното обаче е друго - че е научил Ванеса Мей на традицията. Тя много харесала идеята и от години плисва с чаша вода, когато излиза пред публика.

2. Страда от jet lag

Василев от много време насам има проблем със съня заради постоянните преходи със самолет, които прави из целия свят. Казва, че вече е пипнал т.нар "jet lag" - медицински термин за безсъние, причинено от честата смяна на часовите пояси. Васко казва, че е решил проблема по следния безапелационен начин: "Просто не спя. Това му е цаката. Но пък като се занимаваш с музика, тя ти носи енергия и въодушевление, която те пази буден", твърди той. Случвало му се е в продължение на 50 часа да прекара в сън само един.

3. Ясновидка му предсказва успеха

Като малък играе във филма "Слънце над детството" с Невена Коканова. Част от снимките са в Чехия. Там той и великата българска актриса отиват при известна ясновидка. "Невена ме закара при нея да ми гледа на ръка. Чешката Ванга ми предрече, че ще стана световноизвестен и то много скоро, че ще живея като милионер, но никога няма да имам пари. Което си е така - прахосвам всичко за луд живот, живея по най-скъпите хотели в света, но не съм милионер", разказва Василев. Той признава, че се интересува живо от хороскопите. "Но обикновено гледам хубавото, а другото го пропускам. Вярвам, че в екстрасенсите има нещо изключително", казва още цигуларят.

4. Чака Чамбао да се наспят

Репетициите с "Чамбао", с които свириха години наред, са истинско предизвикателство за навиците му. И Васко и испанците са еднакво гениални, но имат съвсем различен метод на работа. "Те не стават по-рано от 12-1 часа на обед. След това трябва да изпушат една марихуанка, да хапнат, да пийнат. На практика музиката започваше към 10 вечерта, но свирят до 6 сутринта. Аз действам по обратния начин. Като малък ставах да свиря на цигулка още в пет часа. Родителите ми бяха студенти. Слагаха ме да спя веднага след "Лека нощ, деца" в 8 и аз в 5 вече се бях наспал и се чудех как да ги събудя със скрибуцането си по най-отвратителния възможен начин", разказва виртуозът.

5. Лоялен мъж

Василев определя себе си като много верен, лоялен и моногамен мъж. Зодиакалният му знак по китайския календар е куче и по думите му предаността е негова много характерна черта. При него със сигурност може да се каже, че има изграден тип: азиатки, със сексапил и опит, властни и уверени в себе си. Обичайният проблем във връзките му е непрестанните пътувания и живота на номад. Затова жени от обсесивен тип, които винаги искат да виждат мъжа си наблизо, трудно имат шанс с Васко.

6. Обича Яворов и Никита Михалков

Поезията на Яворов и "Сибирският бръснар" на Никита Михалков са едни от любимите му арт произведения. Филмите на Карлос Саура, музиката на Пако де Лусия, Чарли Чаплин, Тодор Колев, Стинг, Майкъл Джексън и Лили Иванова са също сред топ кумирите му.

7. Имунизиран срещу звездна болест

Васко със сигурност е в топ 10 на най-известните българи по света. Номер едно е обаче в съхраняването на характера си въпреки славата. Никога не се е разболявал от звездна болест. Никога не е бил арогантен, горделив, самовлюбен. Никога не е имал проблеми с алкохол, наркотици и повече. Успял е да запази скромността и честността на дете. Строгостта му на жури в "Х фактор" идваше от взискателността му на музикант, а не от надменност, за която понякога го обвиняваха. Признава, че ако не беше цигулката, нямаше да бъде интересен за хората. Подминава жълтите клюки и злонамерените нападки с усмивка.

8. Посреща Нова година в самолет

Навечерието на 2014-та година посреща в самолет, който лети от Лондон към Дубай, за да свири на кралска сватба. Полетът е дълъг, но освен него пътуват и други музиканти, които изваждат инструментите и вдигат щур купон в самолета.

9. Дядо му търси жена

91 годишния му дядо Васко, на когото цигуларят е кръстен, често го придумва най-сетне да се ожени. Старият Василев е роден в Родопите и е изкусен певец. "Страхотен мъж и досега сваля жените", радва му се виртуозът.

10. Изплаща цигулката "Амати" две десетилетия

Цигулката му е класическата "Амати", изработена през 1708 г. Има не повече от 10 такива в света. Васко я носи като ръчен багаж навсякъде с него. Изплащал я е в продължение на 20 години. Другият му любим инструмент е електрическа "Ямаха".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай