В цифри: Ерик Клептън

В цифри: Ерик Клептън  | StandartNews.com

Легендата Ерик Клептън е изправен пред най-голямото изпитание в живота си. Китаристът, когото наричат "бавната ръка" заради сладострастните му блусарски сола, може да приключи кариерата си заради неврологично заболяване. 71-годишният музикант е диагностициран с периферна невропатия, а самият Клептън признава, че му става все по-трудно да свири заради болки по цялото тяло. Ето кои са най-важните факти и цифри от биографията на страхотния китарист.

Клептън е роден на 30 март 1945 година в Рипли, графство Съри, Англия.

Майка му Патриша Моли Клептън е едва на 16 години, когато го ражда. Баща му Едуард Уолтър Фрайър тогава е на 25 и е войник. Изпратен е на фронта още преди раждането, а след това се връща в Монреал.

Малкият Ерик израства в дома на баба си Роуз Клептън и нейния втори съпруг Джак Клеп, които дълго време счита за свои истински родители, а Патриша - за по-голямата си сестра. По-късно майка му се омъжва за друг канадски войник и напуска страната, оставяйки Ерик при баба му и дядо му.

Бъдещият китарист израства в много музикална среда - баба му е пианистка, баща му също е бил такъв. В дома им в Съри винаги се е слушала музика.

Клептън е на 8 годинки, когато научава чие дете е всъщност. "Истината ме връхлетя, когато вуйчо Ейдриън на шега ме нарече "малко копеленце". Разбрах защо", споделя по-късно Ерик.

На 13 го записват да учи изкуство в училището в Холифийлд. Тогава рокендрол вълната започва да помита Острова и той си поисква за рождения ден китара. Купуват му германска "Хойер".

На 16 го приемат в колежа по изкуствата в Кингстън. Влияние му оказват Робърт Джонсън, Мъди Уотърс, Алексис Корнър, заради когото си купува електрическа китара.

В тийнейджърските години открива и още нещо, което ще го следва през живота му освен китарата: любовта към алкохола. Една вечер се напива и се събужда на сутринта в гора и без никакви пари. "Нямах търпение да направя това отново", спомня си онези години Ерик.

Изключват го от училище.

През 1963 г. Ерик се присъединява към първата си група, "The Roosters", но се разделят само след няколко месеца.

В най-ранната си младост работи като общ работник, за да свърже двата края.

Вечер свири в клубове и си извоюва репутация на един от най-уважаваните китаристи в района на Уест Енд. През октомври 1963 година става част от "Ярбърдс". С тях записва първите си парчета - "Good Morning Little Schoolgirl" и "For Your Love".

През 1970-а Клептън прави легендарната вечер банда "Derek and the Dominos". Тогава се ражда един от най-големите му хитове - "Лейла". Песента е посветена на Пати Бойд, жена на Джордж Харисън, по която Ерик много си пада. След онзи успех обаче Клептън изпада в 3-годишна хероинова зависимост.

През 1979 Пати Бойд вече е разведена от 5 години с Харисън и онова, което Ерик цял живот е мечтал, се случва: тя се омъжва за него. Не успяват да имат деца, въпреки че опитват и ин витро. Клептън не е най-верният съпруг и има две деца от други жени по време на брака им. Ивон Кели ражда дъщеря им Рут през 1985, а италианската манекенка Лори Дел Санто го дарява със син, Конър, през 1986 г. Пати и Ерик се развеждат през 1989 г.

Синът му Конър загива, след като пада от апартамента на майка си през 1991 г. Ерик изпява "Сълзи в рая", посветена на него и една от най-прочутите му творби.

Клептън е единственият изпълнител, който е вписван ТРИ ПЪТИ в Залата на славата на рокендрола - като член на "Ярдбърдс", Cream и като самостоятелен музикант.

Издал е 24 албума.

Клептън заема 2-ро място в класацията на 100-те най-велики китаристи на всички времена на списание "Ролинг Стоун" и 4-то в анкетата на "Гибсън". Преди него е единствено Джими Хендрикс.

"Музиката е най-добрият лек"

"Коя е най-голямата ми слабост? Компанията на красива жена".

"Интересът ми към китарата е заради качеството на самия й тон. Аз винаги се стремя той да звучи като ехо на човешки глас".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Тагове:
Коментирай