Цигуларка от Украйна спечели в София

Лауреатите на "Васко Абаджиев"

Цигуларка от Украйна спечели в София | StandartNews.com

"Много трудно е да се избира и излъчи победител измежду равни", каза професор Ангел Станков, обосновавайки класацията на журито на третия международен конкурс за млади цигулари "Васко Абаджиев". Благородното състезание приключи в Музикалната академия с галаконцерт на лауреатите. Авторитетните експерти в цигулковото изкуство присъдиха първа награда от 1500 евро на талантливата украинка Мария Краснюк. Има 4 втори награди и лауреатски звания за Йоханес Штрак от Германия, който отнесе и приза на One world fondation от 500 евро. Санжар Сапаев от Узбекистан, Дмитрий Бородин и Татяна Ерофеева от Русия. Вече имат и приза "Стефан Балкански" на обща стойност 500 евро, връчени от Антония Лавайн. Определени бяха и две трети награди от по 400 евро и лауреатски звания за Аойфе Майрид ни Браян от Ирландия и Валерия Сидоренко от Русия. По регламент се предвиждаше изпълнение на класически концерт от Моцарт, Хайдн или Бетовен. Всички участници обаче предпочетоха Моцарт и бе изключително интересно да се следят и сравняват различните изпълнения.

Третият международен конкурс за цигулари "Васко Абаджиев" се проведе като част от проекта "Шакона" на Клуб ЮНЕСКО "Леонардо да Винчи" с подкрепата на Министерството на културата и на образованието, програма "Култура" на столичното кметство, Националната комисия за ЮНЕСКО към МВнР, Италианския институт.

Изтъкнати български и чужди музиканти оценяваха младите цигулари - Ангел Станков, Йосиф Радионов, Ирина Бочкова, Йоханес Майсл, Рудолф Бухман. Състезаваха се 26 кандидати от 16 страни, включително и българи, учили в чужбина.
Патронът на конкурса Васко Абаджиев (1926-1978) е енигматично име за световната музикална култура. Син е на професора по цигулка Никола Абаджиев и на пианистката Лала Пиперова. Едва шестгодишен свири във Виена и се превръща в сензацията на състезанието, а малко по-късно вече представя собствени композиции. След като деветгодишният Васко получава диплома за завършено средно образование, през 1936 г. той заминава със своите родители за Брюксел.

След като тринадесетгодишното българско дете чудо завършва консерваторията в Брюксел с най-високо отличие, то триумфира с концерти в Белгия, Германия, Франция, Италия, Дания и Швеция. В началото на Втората световна война семейство Абаджиеви се заселва в Берлин, а Васко концертира под диригентската палка на най-големите. Кариерата му е изумителна, но финалът е в края на 1956 г. и е твърде печален. След смъртта на майка му, Абаджиев в продължение на 13 тежки и тъжни години се опитва да се помири с практичния свят. На 14 декември 1978 г. българският Паганини е намерен мъртъв в градската железница на Хамбург. За поколенията остават спомените за неговите феноменални изпълнения и записите.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай