Цеца Величкович: Нося си кръста

Цеца Величкович: Нося си кръста | StandartNews.com

За всичко в живота има причина, не бих променила нищо, казва звездата

Наричат я Богинята, Кралицата, Майка на нацията. Заедно с Лепа Брена са от най-големите попфолк звезди на Балканите за всички времена. Повече от 10 пъти е обявявана за певица на годината - в Сърбия, Черна гора, Македония, Словения. Цеца Величкович, чието рождено име е Светлана, винаги е казвала, че не би променила нищо в живота си. Убедена е, че за всичко, което й се е случило, си има причина. Както за добрите, така и за лошите неща. Точно заради това вдовицата на Аркан не съжалява за абсолютно нищо. Само след няколко часа хилядите й фенове у нас отново ще я аплодират в еуфория на стадиона в Несебър. "Изключително се радвам, че отново ще преживея емоцията, с която ме зарежда българската публика. За мен е истинско удоволствие да бъдем отново заедно в красивия Несебър", споделя изпълнителката на "Кукавица".

Първият гастрол на Цеца в България е през 1989-а в зала "Фестивална". Тогава е на 16.

Още в началото на кариерата си, Цеца е наричана "детето чудо на сръбската музика". Родената в Житораджа, село в Южна Сърбия, на 14 юни 1973-та, бъдеща звезда расте в патриархална среда. На 5 години започва да пее пред публика. На 10 заработва първия си хонорар. Мира, майката на Цеца, е учителка, а баща й Свободан е завършил икономика. Той постоянно я следва в първите стъпки на кариерата й. От малка има желание да стане певица и родителите й нямат нищо против. Единственото им условие е да поддържа добрия си успех в училище. Паралелно с музикалните си изяви, Цеца

учи специалност свинарство

във ветеринарномедицински техникум. "Имах щастливо и истинско детство в малко селце, нещо, което днес е все по-голяма рядкост. Много важна роля изиграха моите родители, които ме възпитаваха на трудолюбие и ми повтаряха, че сцената е хоби. От семейството си научих да гледам на шоубизнеса като на всяка друга работа и така успях да остана здраво стъпила на земята. Затова съм им много благодарна и до днес. Музиката е моят живот. Независимо дали е участие пред 10 човека или концерт на препълнен стадион, винаги давам всичко от себе си. Щастлива съм, че публиката го вижда и оценява. Няма случайни успехи, всичко съм постигнала с много труд и любов към музиката", разказва звездата на турбофолка.

Когато е на 15, Светлана издава първия си музикален албум. След кратка пауза идва и вторият, от който се ражда мегахитът "Кукавица". Преди това песента е била отхвърлена от друга звезда на юго музиката - Весна Змиянац. В изпълнение на Цеца "Кукавица" се превръща в тотален шлагер и безспорно един от най-големите в историята на сръбската музика. Повечето от песните й са балади, разказващи за определен етап от нейния път.

Цеца преживява и много тежки моменти в личния си живот - особено след убийството на съпруга й Желко Ражнатович на 15 януари 2000 година във фоайето на хотел "Интерконтинентал" в Белград. Тя беше президент на футболен клуб "Обилич", чийто собственик е Аркан. След смъртта му Величкович бе обвинена в присвояване на 4 милиона германски марки и над 3 милиона долара от трансфера на футболисти от "Обилич" в международни клубове. Обвиниха я в откриване на тайни сметки в чужбина и за незаконно притежание на 11 пистолета. През 2011-а певицата

бе поставена под домашен арест

с електронна гривна за проследяване на десния си крак и забрана да напуска къщата си в Белград без специално разрешение. В следващите 8 месеца певицата излиза само три пъти - когато отива в Съдебната палата на заседанията по друго дело, което се води срещу нея за насилие. През 2003-а е заподозряна в укриване на членове на престъпния Земунски клан, отговорен за убийството на сръбския министър-председател Зоран Джинджич. Прекарва 121 дни в ареста, но след това е освободена, без да е доказана нейна вина. Сестра й Лидия Оцоколич, също обвинена заедно с нея, изтърпя шест месеца арест вкъщи. Освен това двете бяха осъдени да внесат в държавния бюджет 1,5 милиона евро за пропуснати ползи. Сумата бе разделена на три вноски, като първата беше платена през юли 2011-а, втората - през декември, а третата трябваше да бъде внесена до края на годината. Като гаранция, че третата вноска ще бъде платена, съдът ипотекира къщата на Цеца Величкович в Белград. Присъдата беше постановена след сключване на споразумение с прокуратурата. Цеца се призна за виновна, че е присвоила парите от трансфера на 10 футболисти на "Обилич" и е държала вкъщи незаконно пистолетите.
"Вярвам в Бог. Всеки носи своя кръст и той е точно толкова голям и тежък, колкото трябва. Вярвам и че за всичко в живота има причина, затова не бих променила каквото и да е с лека ръка. Аз съм това, което съм, благодарение на пътя, който изминах. За мое щастие, кариерата ми винаги е вървяла нагоре - от самото начало до днес. Хората ме обичат, харесват песните ми и идват на концертите ми. Това определено ме зарежда с много енергия и сила и ме мотивира да продължавам да пея за тях и да се раздавам. В моите песни много често се пее за любов - за истинската любов, единствената любов... И може би именно това е посланието, което искам да изпратя до хората. Много държа на текстовете. Сигурна съм и виждам, че хората ги чуват, харесват и усещат", е обяснението на фолк дивата за стоицизма й.

"Семейството ми - това са хората, които винаги ме зареждат положително, без значение колко съм изморена. Затова винаги успявам да намеря достатъчно време, за да прекарвам с близките си, със сина Велко и дъщерята Анастасия", откровена е звездата.

Царицата на турбофолка е имала много предложения да разкаже историята на живота си - да го опишат в книга, да го направят на филм. Това би било наистина много, много интересна сага.

С Аркан усеща чара на секса

"Когато останем без нашите любими, разбираме каква огромна роля са изиграли в живота ни. Станах жена благодарение на Аркан - омъжих се толкова младa. Той повлия в много отношения на живота ми. От голямата си любов към него имам и две прекрасни деца. Режимът на Милошевич е виновен за смъртта му. Не съм превъзмогнала болката от загубата му, но се научих да живея с това, че го няма. Животът ни е един, какъвто - такъв", сподели през сълзи Цеца преди няколко месеца по bTV.

В интервю за сръбското издание на "Плейбой" преди години Величкович разкрива, че първата й любов е била платонична и е продължила 5 години. Тя загубва девствеността си, когато попада в Белград на 18. "Аз съм от последното поколение, за което девствеността бе нещо наистина значимо и важно. Когато в Белград някой ме е питал дали си имам гадже, съм отвръщала с "Не". Бягах, когато ставаше дума за секс." Преди да се запознае с Аркан, Цеца има връзка с Шабан - друг бос от сръбската мафия, убит по-късно. Запознава се с него скоро след като пристига в югостолицата. Представят й го като собственик на верига бутици, чийто баща е архитект. "Въобще нямах представа с какво се занимава наистина. Прекарахме заедно 17 дни, но след като разбрах какво крие, веднага се разделихме", разказва Цеца.

Първата й по-дълга връзка е с бившия футболист и собственик на редица заведения Харо Самарджич. Година и половина са заедно, тя е много влюбена. "Бяхме двойка, докато ни бе хубаво и докато имаше смисъл. Разделихме се, защото и двамата нямахме планове за нещо по-сериозно", е равносметката й днес. По това време бъдещият й съпруг Желко Ражнатович вече е влязъл в криминалните хроники и всички знаят кой е той. Опитите на баща му да го вкара в правия път са безуспешни. Още като момче се занимава с обири на павилиони и джебчийства по улиците. Родителите му са разведени и той е останал под грижите на татко си Велко Ражнатович - тогава офицер от Югославската народна армия.

Говори се, че тъй като красивата млада жена знае да стреля още от 15-годишна, това е причината сръбският военен командир, основател на паравоенната организация "Тигри", да й се закълне до края на дните си. Цеца го вижда за пръв път в Германия - в немския "Плейбой". Снимката му привлича погледа й като магнит, но тогава няма представа, че пътищата им ще се пресекат. През 1993 година се прибира в Сърбия и отива да пее по места, където се воюва. Вече е сериозно хлътнала по Аркан, но отначало той не обръща внимание на чувствата й - женен е за Наталия. След време обаче се предава. За пръв път в живота си любовта го е победила. Цеца споделя, че не пожелава на никоя жена да бъде любовница, тъй като мисли за това какво се случва в семейството на любим повече, отколкото за собствените й чувства. На 19 февруари 1995-а Цеца се омъжва за Желко Ражнатович. Година по-късно се ражда синът им Велко, а през 1998-ма - дъщерята Анастасия, която е красива като майка си.

"Първото ми истинско изживяване в секса бе с Аркан. С него усетих целия чар и сладост на еротиката. Ние правихме любов. За мен бракът е институция и аз вярвам дълбоко в него. Любовта и връзката са висши и важни неща. Когато между двама души има хармония, разбирателство, безгранична любов, тогава всичко е толкова хубаво, че тези чувства нямат цена, те са безценни", споделя звездата. Ъндърграунд боецът я вдъхновява за много от песните и дава идеи за сценарии на клипове в периода. Когато изживяват бурната си страст, се раждат хитовете "Фатална любов", "Белград", "Когато си ранен", "Маскарад".

Версиите за убийството на Аркан са две. Едната гласи, че е ликвидиран заради разчистване на мафиотски сметки, а другата насочва към политически мотиви.

Живот като в холивудски филм, биха си казали повечето хора. Най-правилно животът на Желко Ражнатович определи списанието "Ним", непосредствено след смъртта на лидера на "тигрите": "Ако трябва метафорично да се изобрази това страшно десетилетие за Сърбия, никой по-добре не би го илюстрирал от Аркан. Само оставаше да умре, за да стане легенда."

Синът Велко изглежда се е метнал по буен нрав на баща си. Само преди месец 19-годишният наследник бе изгонен от Черна гора заради многобройни изцепки и пиянски скандали из кръчмите с негов приятел. По информация на сръбските медии той е един от участниците в тяхното шоу "Фермата".

Родата на Желко я ненавижда

През януари тази година Цеца преживя истински кошмар на гроба на Аркан. Певицата и семейството й отидоха да отдадат почит на Желко Ражнатович по повод 15 години от смъртта му, а станаха участници в драма. Журналистите, които присъстваха на помена, бяха свидетели на скандална ситуация. Сестрата на Аркан, Ясна Диклич, нападна фолк певицата по време на обреда. Когато Цеца посегна да раздаде житото, което носеше в кошница, Ясна й се развика пред всички, че не може. Величкович не отговори на упреците, а все пак спази традицията. По-късно певицата извика журналистите и се извини заради срамната сцена. "Сестрата на Аркан загуби брат си. Всичко мога да разбера и всичко мога да простя", заяви Цеца по повод скандала.

Преди три години доведеният син Воин Ражнатович обвини мащехата си в измама. Според него Цеца е спечелила с помощта на фалшификации и политически протекции делото за наследство, което той и майка му, преподавателката по испански език Наталия Мартинович, водеха срещу нея. 28-годишният тогава Воин твърдеше пред сръбския вестник "Ало", че Цеца е ограбила наследството на Желко Ражнатович-Аркан и не е оставила пукнат долар на седемте му деца от пет предишни брака. Завещанието на сръбския военачалник се появило на бял свят едва 40 дни след неговата смърт и не носело нито подписа на завещателя, нито пък нотариален печат. Приживе Аркан все отказвал да изрази последната си воля на хартия от суеверие. След погребението му Величкович уж била съгласна да раздели наследството с общо деветте му деца, но после се отметнала. Чрез фалшивото завещание тя присвоила дори резиденцията срещу стадиона "Цървена звезда" в Белград, която била приписана на Аркан от Наталия. След като разбрала, че Цеца е обсебила цялото имущество на покойния, бившата съпруга завела дело срещу певицата и представила в съда документа, с който тя някога прехвърлила на Желко въпросната резиденция. Въпреки неоспоримото доказателство съдът отхвърлил иска на Мартинович и лишил сина й и от дял във въпросния имот. Воин твърди, че Величкович е използвала политически протекции, за да се подиграе със сръбското право.

Фурор с гореща фотосесия

Само преди два месеца най-горещата сръбска дива на Балканите "запали" социалните мрежи с провокативна фотосесия по бански. Звездата показа завидни форми и перфектни извивки. Горещите фотографии предизвикаха истински фурор в западната ни съседка, а отскоро те красят и билбордовете там, разсейвайки хората по улиците. Кадрите бяха направени от Милош Надаждин, който засне и най-новото видео към песента на певицата "Dobro sam prosla". Иконата на балканската музика получи специална покана от световен италиански бранд да бъде лице на новата му колекция плажни облекла.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай