Тони Димитрова дава старт на 7-ото издание на "Виа Понтика"

Тони Димитрова дава старт на 7-ото издание на "Виа Понтика" | StandartNews.com

Международния фестивал на младите в изкуството събира в Балчик 150 студенти от седем държави

Добрич. От 9 септември с концерт започва тазгодишното издание - седмо по ред на Международния фестивал на младите в изкуството "Виа Понтика", който се провежда в Балчик.

Възпитаници на висши училища по изкуствата от България, Испания, Словения, Азербайджан, Узбекистан, Турция, Германия в продължение на десет дни ще дадат възможност на жителите и гостите на Балчик и околностите да станат съпричастни с техните творчески послания.

Страната ни ще бъде представена във всички фестивални прояви с представители на пет висши учебни заведения - Националната академия за театрално и филмово изкуство "Кр. Сарафов", Националната музикална академия "Проф. П. Владигеров", Националната художествена академия, Академията за музикално, танцово и изобразително изкуство – Пловдив, Нов български университет. Към тях ще се присъединят студенти от Академията за изящни изкуства и дизайн към университета в Любляна.

Тази година и Испания се включва в културния форум с възпитаници на Школата по изкуствата №10 - La Escuela de Arte número diez – Мадрид, и Висшето училище по изкуствата на Астурия – ESAPA. Азербайджан, Узбекистан и Турция се представят от музиканти, обединени в интернационален камерен ансамбъл. За участие в младежкия форум са поканени институт "Сервантес" - София, сдружението "Алианс за регионални и граждански инициативи" и НПО "Комън степ". Част от проявите ще са в Балчик, а други в Албена.

"Виа Понтика" се осъществява ежегодно с финансова подкрепа на Община Балчик, а партньори и спонсори на форума са Историческият музей, Художествената галерия и читалище "Паисий Хилендарски" в Белия град, ДКИ - КЦ "Двореца", Университетски ботанически градини, Албена, БК "Горна баня", ресторант "Тихото гнездо".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай